Norges svar på Taco !

Juleribba som blir forvandlet til årets beste taco.

Norges svar på Taco !

Begynner du å forbredre deg på fredagstacoen ? Siden det er juletider synes jeg nesten at du skal prøve deg på ……..

Denne norske varianten.

image

Maurizio var stoooor fornøyd med denne etter at jeg hadde prøvekjørt juleribba. Og noe mere norsk enn denne skal du lete lenge etter. Så i dag blir det som i sangen “For i omvendtland….der går allting ann” eller var det “bakvendtland” ? Uff det hjalp ikke stort på norsken min med NNT  ( Norges Norskeste Tak’ho ) Men skal vi begynner på begynnelsen?

Det du trenger….og som du sikkert allerde har siden nesten alle driver med generalprøve hele desembermåneden for å servere den aller beste ribba på Julaften.

  • Kald ribbe
  • Kokt rødkål
  • Sennep
  • Svor
  • Kokte epler og svisker
  • Potetlomper

Det første jeg gjorde var å skjære bort svoret på ribben. Så skar jeg ribben i så tynne skiver som jeg kunne. Varmet opp eplene og sviskene som jeg hadde i langpannen på slutten når jeg stekte ribba. Jeg varmet det opp for å få vekk det overflødige fettet. Etter at fettet var blitt trukket ut på et kjøkkenpapir hakket jeg det opp. Det samme gjorde jeg med svoret, hakket det fint opp før jeg la det i en varm gryte og etterpå la jeg det på kjøkkenpapir.

image

Rødkålen hadde romtemperatur…så da var det bare å begynne “byggesettet” Jeg varmet lompen i en varm stekepanne på begge sider før jeg la den på en tallerken. Smørte sennep på halve lompen.

image

Etter det var det rødkålens tur som var romtemperert…ikke varm….men ikke iiiiiskald fra kjøleskapet heller.

image

Neste lag var Ribben.

image

Og etter ribben de hakkete eplene og sviskene.

image

Og til slutt for en litt krunchy opplevelse…det hakkete sprø svoret.

image

Og her har du altså den hele juletallerknen innpakket på et nytt vis…poteter, ribbe, rødkål, poteter, epler, svisker og sennep.

image

Hvis du vil at det skal tyte skikkelig over legger du i en medisterkake med litt saus også. Da blir det akkurat slik som når du spiser taco….og halvparten av innmaten sklir ned på tallerknen din ved første bit….hvis du er heldig. Hvis du er uheldig sklir det nedover genseren og buksene dine sammtidig som du prøver å tørke deg rundt munnen der sausene renner neddover sjakane. Mens du sitter å fekter og ser ganske så hysterisk ut der du prøver å unnskylde deg med at du var så klønete….men du kan ikke si noe ennå siden du har munnen full siden du tok en skikkelig stor bit mens du satt der med vann i munnen og ventet på Tacoen. Kanskje det er derfor Detroit kallt for “grisemat” hjemme hos oss. Ikke fordi det er svinekjøtt og ikke fordi vi ikke vil gi det som fór til grisene….for dette er faktisk livretten til mange i familien…som så mange andre normenn. Men fordi vi synes det blir litt grisete å spise det. Man kan jo ikke akkurat spise det med kniv og gaffel, nei her må man ta nevene til. Og det har lett for å tyte litt her og der. Men det gjør ikke denne norske versjonen siden lompen er myk som en varm dyne. Og som du sikkert vet, når det begynner å bli litt kjøligere i været holder man seg godt innpakket i den varme dynen. Da er det ikke noen ben eller armer som stikker frem her og der.

image

Denne versjonen lagde jeg av restene som ble igjen etter at jeg hadde en italiensk gastromade til middag hvor jeg serverte ribbe, rødkål, svisker, epler, medisterkaker og …….bakte poteter!!! Jeg vet at det skal serveres med kokte poteter men siden jeg ville at han skulle smake på bakte poteter som det aldri blir servert her i Italia tenkte jeg at det kunne være litt spesielt……Og litt spesielt ble det med en smørklatt og noen “hellige” dråper av “Sibirgressløk olje fra Nordlysmat…..en av den beste kombinasjonen…..for en smak av Norge

Tips: Hvis du vil ha en litt sterkere versjon av NNT tar du og tilsetter et par dråper med Tabasco. Liker du ikke norske lomper kan du også til nøøøøød bruke Tortillas !

Hvis du vil bake den på et italiensk vis baker du disse typiske italienske “lefsene/tortillaene” som heter piadine.  Min oppskrift på dem finner du her :

«Piadine»

God Jul i Stua !

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Merenda Sinoira “Ettermiddagsmat”

Merenda sinoira er rett og slett formiddagsmat som forvandler seg til en tidlig middag i Piemonte.

Gratinert ris

Restemiddag med ris

Le Langhe og Salat. Piemonte e insalata

Vårtur og salat i vinrankene i området rundt Monforte, Barolo og Serralunga d’Alba

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Norges svar på Taco !”

  1. Anne Danielsen

    Fantastisk god ide, må prøves! Bare et spørsmål: hvordan klarer du å holde svoren sprø på kald ribbe? Hos meg er den myk dagen etter?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top