Følg meg!

Noe godt til kaffen.

Eller hva med et glass Moscato d’Asti til disse citrusbollene? 

Noe godt til kaffen.

Har du noen gang prøvd å frityrsteke skillingsboller, kanelboller eller annen bakst som man vanligvis steker i ovnen? Ikke? Da synes jeg nesten at du skal prøve til helgen, sammen med en kopp kaffe, eller hva med et glass Moscato d’Asti til disse citrusbollene?

Vær oppmerksom på at de er best når de er nystekte siden det er snakk om gjærbakst og frityrsteking, men jeg regner med at det ikke vil være noe problem siden de har lett for å forsvinne før man får summet deg.

Om du vil bruke tørrgjær eller fersk gjær er akkurat det samme men husk at 7 g med tørrgjær tilsvarer 23 g fersk gjær, så her må du ta litt hoderegning.

 

Deig :
  • 1 egg
  • 1/4 dl smeltet smør eller nøytral olje som peanøttolje, rasp, mais etc.
  • 1 dl H-melk eller soyamelk, eller annen melk for de som ikke tåler «vanlig melk»
  • 250 g hvetemel
  • 12 g fersk gjær
  • 2 tsk sukker
Fyll :
  • 100 g sukker
  • Revet skall fra økologisk appelsin
  • Revet skall fra økologisk sitron

Smelt smøret og tilsett melken. Om du bruker olje så varmer du opp melken til den er fingervarm ca 37 grader. Ha melkeblandingen og egget i en bolle sammen med gjær og sukker.
Tilsett 150 g hvetemel og bland det godt. Tilsett nesten alt av melet sånn at du får knadd deigen litt.
Sett den til heving ca 30-45 i en bolle som du dekker til med et kjøkkenhåndkle erte plast.

Riv skallet til en halv sitron og en halv appelsin uten at du får med deg det hvite som gjør en litt bitter smak. Bland det i en liten bolle sammen med sukker.

Strø bittelittegranne hvetemel på bordet, det skal veldig lite til siden det egentlig hjelper at den klistrer seg litt til kjøkkenbenken for at du skal kunne klare å kjevle  den tynt nok ut.

Ha deigen ut på bordet uten å kna den og kjevl den tynt ut ca 2 -3 mm. Løft den litt av og til for å være sikker på at den ikke henger seg helt fast, sammtidig som at du drar litt her og der for at den skal bli ganske jevn i kantene.
Jeg kjevlet deigen sånn at den ble ganske avlang siden jeg ville at bollene skulle være små.

Bre sukkeret over hele deigen bortsett fra 3-4 cm på den øverste kanten på deigen.

Smør kanten hvor det ikke er sukker med vann eller egg for at den skal lime seg fast. Gjør du ikke dette vil de åpne seg mens du frityrsteker. Akkurat som det gjorde med et par av mine.

Rull deigen så fast som du kan. Det kan være litt kronglete siden sukkeret sitter løst og ikke fast som om du skulle hatt smør eller olje på deigen.

Skjær deigen i «skiver på ca 1 1/2 – 2 cm og legg de på et stekebrett mens du varmer oljen. Jeg brukte en stor dyp stekepanne ved at jeg hadde den halvfull med en nøytral olje.

Når oljen er varm men ikke oser, prøv deg frem med en trepinne. Det skal bruse rundt pinnen når oljen er varm nok. Her må du nesten prøve deg frem om du da ikke vil bruke et steketermometer.

Legg «bollene» i den varme oljen og la de bli gyldne/lys brune før du snur de. Du kan gjerne sette ned varmen litt etter at du har stekt de første.

Legg de på en tallerken som du har dekket med kjøkkenpapir men pass på siden smeltet varmt sukker kan få de til å henge litt igjen på papiret.
Siden fyllet ikke er lukket i deigen vil du se at det blir litt «grums» på overflaten og i bunnen av kjelen.
Derfor «renser» jeg overflaten på oljen mens de steker.

Dander de på et fat eller en tallerken og server de gjerne sammen med litt smeltet sjokolade eller en kule iskrem.

Jeg har enda ikke prøvd å gjøre dette med kanelboller, men det skal jeg jaggu meg gjøre neste gang det blr Kanelbollefest i heimen.
I mellomtiden storkoser jeg meg med disse sitrusbollene.

Det ble omtrent 15 boller av denne deigen.

Du har kanskje sett at det er få innlegg om meg og mitt i det siste. Grunnen er rett og slett at jeg sitter fast i skrivelysten med alt det som skjer rundt oss alle i disse tidene. Jeg vil gjerne skrive sprudlende,  glad og morsomt for et avbrekk men det er lettere enn gjort. Jeg har mange flotte bilder fra Liguria som jeg nå har prøvd å skrive om i nesten en måned men jeg får ikke til den lette litt svevende tonen som jeg gjerne vil for ikke å tynge hverdagen mere enn den allerede er.
Men hvem vet, plutselig begynner kanskje pennen min å danse igjen mens det kribler innvendig. I mellomtiden får du kose deg med baksten og de italienske matkursene  mine.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Maccheroni med hvit kjøttragú

MACCHERONI genovesi al ragú bianco.

Det åttende og siste norske hjørnet til Caroline. L’ottava e l’ultima angolo norvegese.

Dagen etter våknet jeg grytidlig sammen med sommerfugler som flakset ivrig i magen min. Jeg får alltid sommerfugler i magen når jeg skal til Oslo. Men denne gangen skulle….. Mi sono svegliata presto con le farfalle che volavano già nello stomaco. Mi vengono sempre le farfalle nello stomaco quando vado a Oslo. Ma questa volta…

Toast

Et av de første smørbrødene jeg spiste da jeg kom til Italia for 30 år siden var Toast. Men jeg har aldri smakt så gode som disse i Torino.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top