Nduja

Nduja varmer på en grå, mørk, sur, kald vinterdag, men også på en frisk hvit dag etter en skitur på fjellet.

Hvordan kan jeg oversette dette? Nei, det blir for komplisert …..denne pølsen/ posteien kommer fra Calabria, som er peperoncino ( chili ) og de sorte grisenes fylke. Tenk deg selv…en eksplosjon av chili og svin

 

Dette er den perfekte ingredient for litt futt i spaghetti, i supper og sauser, og hva sier du til en aperitiff ? Et glass vin….en Bruschetta hvor du smører på Ndjuaen som du har “smeltet”. Sånt varmer på en grå, mørk, sur, kald vinterdag, men også på en frisk hvit dag etter en skitur på fjellet.

image

Vennene våre er blitt skikkelige nysgjerrige på vår norske Juleribbe etter showcookingen som jeg holdt her i Torino.

Så jeg ble faktisk “nødt” til å invitere hele gjengen på “julefeiring” i slutten av januar. Og hva passer vel bedre enn ribbe på en grå guffen kveld i Lavagna.

Det heter jo….”Og Julen varer helt til Pååååååske”. Ikke hadde jeg fått tak noe fersk fisk i dag heller med dette været, så det var like godt at jeg serverte Juleribbe og ndujaen. Dette var tankene mine der jeg sto på stranden mens bølgene fra havet slo inn mot stranden.

image

Nå hadde jeg allerede gjort som Ingerid Espelid sier “også jukser me litt” jeg hadde masert ribben min med salt og pepper to dager i forveien så den var klapper og klar til steking i godt selskap med løk, gulrot, stangselleri, svisker og epler. Jeg hadde egentlig tenkt å slenge med en liten bit peperoncino, men denne gangen valgte jeg å ha smakene hver for seg. For hva passer bedre enn å servere Juleribbe sammen med en sterk “postei”?
Nduja er en myk “pølse” som er laget av fettet fra grisen som blir blandet med peperoncino. Peperoncino er rett og slett chili.
I den orginale versjonen blir det brukt de sorte grisene som er typiske fra Calabria. Du får tak i Nduja både i form av en pølse eller på krukke. Du behøver ikke å varme den opp, siden den allerede er ganske myk kan du smøre den som den er på en brødskivene eller i en lompe. Men når du varmer den opp kommer alle smakene og duftene til sin rette.

image

Hvis du kommer til Italia, kjøp en av disse “pølsene” og ta den med deg hjem til Norge. Lag en god suppe og bruk den som “buljongterning” eller lag en “sugo” til spaghettien. Noen friske tomater som du skjærer opp i biter, over sterk varme sammen med et hvitløkfedd og et par spiseskjeer av denne “kremen” får du den beste “sugoen” etter fem minutter.
Aaaahhhhh….du kommer til å nyte denne onsdagskvelden i stillhet, mens du drikker den siste dråpen av ølet som du har i glasset ditt mens kvelden forandrer jeg til et teaterstykke.

Kona stakk ut på badet etter at hun fikk et akuttanfall av hetetokter….eller var det Ndujaen ?

Svigemor som pleier å sitte å klage over dårlige knær, stive ben, vondt i ryggen for ikke å glemme det værste ….naboen hennes, som har fått seg hund. Hun er nesten helt sikker på at hunden tisser på trappen hennes, noe som har vært samtaleemnet hennes de siste to måneder sammen med helseproblemene.
Plutselig spretter hun opp fra stolen som en sekstenåring med fjeset like rødt som Ndujaen mens hun holder seg for munnen mens hun løper ut av døren. Hun glemmmer til og med kåpen sin….hun som alltid klager over at hun aldri finner en kåpe som er varm nok for sine stive ledd.

Som du ser er det en dyp skål som du varmer opp med et telys under. Jeg skar noen skiver av “pølsen” og la dem i skålen, med varmen “smelter” det til det blir en “eksploderende” krem. Juleribben stod allerde klar sammen med surkålen.

image

Det var en kjempehyggelig aften med latter og glede, ja…akkurat slik en Julaften skal være…..selv i januar.

Hva gjør man etter en slik “juleaften”? Etter å ha ryddet og vasket etter gårsdagens middag, gikk jeg en lang tur med Barbara og Stella på berget som ligger ovenfor Sestri Levante.

image

Som jeg fortalte deg var ikke værgudene i strålende humør denne helgen, men er det ikke pent ?

Til slutt kom vi ut på tuppen av berget sammen med solstrålene i horisonten og med det gamle tårnet som “endestasjonen vår”

Vi kunne ikke stå der lenge, mørket begynte å senke seg og regnet truet bak i fjellene. Bare se på forskjellen da jeg snudde meg rundt fra havet for å ta et bilde av fjellene bak oss.

Stella, hunden min hadde allerede begynt å snuse seg hjemmover etter at hun hadde vært på vakt om det var noen farer på veien. Hun går alltid foran…selv om hun er like skvetten som en kanin…hun bare later som….at hun er modig som en dinosaurus.

image

Mangia Nduja Cu Cipuja ca ti crisci A Miduja.

Dette er et ordtak fra Calabria og betyr “Spiser du Nduja med løk vokser hjernen”. Med det menes det at du blir enda mere intelligent. Nå kan jeg ikke denne dialekten men på italiensk ville ordtaket høres slik ut:

“Mangia Nduja con cipolla che fa crescere il cervello”

( Mangjia ndoja kån schipålla ke kresche il tjervellå )

Lær deg denne setningen utenat til din neste Italiaferie og du vil se hvor mange lattermilde smil og venner du vil få.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Turen til Rimini. Il viaggio verso Rimini

På tvers over til den andre kysten i Italia.

Crudo di baccalà Klippfisktartar

I går lå det en pakke å ventet på meg i postkassen. Avsenderene er 15 glade og fornøyde gjester som jeg hadde servert en typisk italiensk lunsj til i Lavagna. Så i dag byr jeg Sibirgressløkoljen fra Nordlysmat opp til dans med klippfisken som kavaler. “oppvarmingen” er så enkel og går så fort at du…

Stoccafisso Tørrfisk

Tørrfisk fra Norge på italiensk vis

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top