"Nduja"

Hvordan kan jeg oversette dette? Nei, det blir for komplisert …..denne “pølsen” kommer fra Calabria, som er peperoncinoenes og de sorte grisenes…

Hvordan kan jeg oversette dette? Nei, det blir for komplisert …..denne “pølsen” kommer fra Calabria, som er peperoncinoenes og de sorte grisenes fylke. Tenk deg selv…en eksplosjon av chili og….

Gris. Dette er den perfekte ingredient for litt futt i spaghetti, i supper og sauser, og hva sier du til en aperitiff ? Et glass vin….en Bruschetta hvor du smører på Ndjuaen som du har “smeltet”. Sånt varmer på en grå, mørk, sur, kald vinterdag, men også på en frisk hvit dag etter en skitur på fjellet.

image

Vennene våre er blitt skikkelige nysgjerrige på vår norske Juleribbe etter showcookingen som jeg holdt her i Torino.

«Juleribbe» show cooking a Torino

Så jeg ble faktisk “nødt” til å invitere hele gjengen på “julefeiring” i slutten av januar. Og hva passer vel bedre enn ribbe på en grå guffen kveld i Lavagna.

Det heter jo….”Og Julen varer helt til Pååååååske”. Ikke hadde jeg fått tak noe fersk fisk i dag heller med dette været, så det var like godt at jeg serverte Juleribbe og ndujaen. Dette var tankene mine der jeg sto på stranden mens bølgene fra havet slo inn mot stranden.

image

Nå hadde jeg allerede gjort som Ingerid Espelid sier “også jukser me litt” jeg hadde masert ribben min med salt og pepper to dager i forveien så den var klapper og klar til steking i godt selskap med løk, gulrot, stangselleri, svisker og epler. Jeg hadde egentlig tenkt å slenge med en liten bit peperoncino, men denne gangen valgte jeg å ha smakene hver for seg. For hva passer bedre enn å servere Juleribbe sammen med en sterk “postei”? Nduja er en myk “pølse” som er laget av innmaten fra grisen blandet med peperoncino. I den orginale versjonen blir det brukt de sorte grisene som er typiske fra Calabria. Du får tak i Nduja både i form av en pølse eller i en krukke. Du behøver ikke å varme den opp, siden den allerde er ganske myk kan du smøre den som den er på en brødskivene eller i en lompe. Men når du varmer den opp kommer alle smakene og duftene til sin rette.

image

Hvis du kommer til Italia, kjøp en av disse “pølsene” og ta den med deg hjem til Norge. Lag en god suppe og bruk den som “buljongterning” eller lag en “sugo” til spaghettien. Noen friske tomater som du skjærer opp i biter, over sterk varme sammen med et hvitløkfedd og et par spiseskjeer av denne “kremen” får du den beste “sugoen” etter fem minutter. Aaaahhhhh….du kommer til å nyte denne onsdagskvelden i stillhet, mens du drikker den siste dråpen av ølet som du har i glasset ditt. Kona har stukket ut på badet etter at hun fikk et akuttanfall av hetetokter….eller var det Ndujaen ? Svigemor som pleier å sitte å klage over dårlige knær, stive ben, vondt i ryggen for ikke å glemme det værste ….naboen hennes, som har fått seg hund…..og som hun er “nesten” helt sikker på har tisset på trappen hennes. Dette har vært samtaleemnet hennes de siste to måneder sammen med helseproblemene. Plutselig spratt hun opp fra stolen som en sekstenåring med fjeset like rødt som Ndujaen mens hun holdt seg for munnen der hun løp ut av døren. Hun glemte til og med kåpen sin….hun som klager over at hun aldri finner en kåpe som er varm nok for sine stive ledd.

Som du ser er det en dyp skål som du varmer opp med et telys under. Jeg skar noen skiver av “pølsen” og la dem i skålen, med varmen “smelter” det til det blir en “eksploderende” krem. Juleribben stod allerde klar sammen med surkålen.

image

Det var en kjempehyggelig aften med latter og glede, ja…akkurat slik en Julaften skal være…..selv i januar.

Hva gjør man etter en slik “juleaften”? Etter å ha ryddet og vasket etter gårsdagens middag, gikk jeg en lang tur med Barbara og Stella på berget som ligger ovenfor Sestri Levante.

image

Som jeg fortalte deg var ikke værgudene i strålende humør denne helgen, men er det ikke pent ? Hvis du vil se hvordan det er her i strålene sol kan du se her :

På tur i åsene bak Sestri Levante.

Til slutt kom vi ut på tuppen av berget sammen med solstrålene i horisonten og med det gamle tårnet som “endestasjonen vår”

Vi kunne ikke stå der lenge, mørket begynte å senke seg og regnet truet bak i fjellene. Bare se på forskjellen da jeg snudde meg rundt fra havet for å ta et bilde av fjellene bak oss.

Stella hadde allerde begynt å snuse seg hjemmover etter at hun hadde vært på vakt om det var noen farer på veien. Hun går alltid foran…selv om hun er like skvetten som en kanin…hun bare later som….at hun er modig som en dinosaurus.

image

Mangia Nduja Cu Cipuja ca ti crisci A Miduja.

Dette er et ordtak fra Calabria og betyr “Spiser du Nduja med løk vokser hjernen”. Med det menes det at du blir enda mere intelligent. Nå kan jeg ikke denne dialekten men på italiensk ville ordtaket høres slik ut:

“Mangia Nduja con cipolla che cresce il cervello”

( Mangjia ndoja kån schipålla ke kresche il tjervellå )

Lær deg denne setningen utenat til din neste Italiaferie og du vil se hvor mange lattermilde smil og venner du vil få.

❤️

Vær oppmerksom på at det også er mange italienere som ikke aner hva Nduja er, så kan kanskje du lære dem noe innen det italienske kjøkkenet. De kommer til å bære deg på en gullstol !

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Oktober i Monferrato, Piemonte.

Ut på tur aldri sur! Noen ganger er det lettere sagt enn gjort men det er jaggu meg ikke lett å være sur i disse omgivelsene.

Monferrato og Agliano

Denne gangen valgte jeg Monferrato som er området rundt Asti.

Hummus og middag med venner

Inviter venner og familie til middag på Skype eller Zoom mens du sitter i karantene.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top