Matfatet rundt Mjøsa

Kulinarisk reise, 9 og 10 august 2022

Matfatet rundt Mjøsa

Har du lyst til å bli med meg på en todagers tur?  Denne gangen skal vi ikke møtes på flyplassen i Italia, denne gangen  er det jeg som kommer til Norge og sammen skal vi reise til et av det norske matfatet, et steinkast fra Oslo.

Jeg har allerede sommerfugler og reisefeber og gleder meg som en liten unge.
Denne reisen passer for alle om du så er alene ( jeg reiser jo alene jeg også så da holder vi hverandre med selskap. ) om du reiser med din kjære, venner eller slektning.

Vi kommer til å bli en liten sammensveiset gjeng som skal kose seg med nydelig mat i vakre omgivelser og selvsagt blir det også noen kulturelle innslag.

DAG 1
Vi møtes på Oslo S og vi tar felles buss til Hamar. På bussen koser vi oss med en enkel frokost pluss noen italienske småkaker som jeg har tatt med meg i snippsekken min fra Italia.

Etter en drøy time er vi framme og første stopp er Domkirkeodden. De som gikk til messe i katedralen i Hamarkaupangen i middelalderen ble møtt av gregoriansk sang og vi får formidlet historien og fortellingene fra middelalderen gjennom de samme sangene.
Domkirkeodden har trolig landets største offentlige kokeboksamling med godt og vel 5500 kokebøker!

Kokebøker forteller ikke bare om hvordan man kan lage mat, mat er også en viktig kulturhistorisk kilde til den tiden de ble skrevet.
Her finner vi også en av landets største urtehager, med rundt 400 vekster, mange av dem ble dyrket i klosteret sin tid. Urtene var datidens apotek, og munkene hadde stor kunnskap om de ulike plantene.

Turen går videre gjennom det vakre og åpne kulturlandskapet, langs små og store gårder med Mjøsa som perfekt bakgrunn.

Vi skal til Atlungstad Brenneri som byr på en liten omvisning og lunsj. Vi får også smake noe fra deres produksjon. Fra Atlungstad strand er det muligheter for å kjøle seg ned med et lite Mjøsbad, for de som lar seg friste til det. (Her burde jeg kanskje advare deg siden jeg kommer til å kaste meg uti)

I juni ble Atlungstad Brenneri en av vinnerne i European Heritage Award/Europa Nostra Award. Prisene går til Europas beste restaurerings- og bevaringsprosjekter og andre fremragende prestasjoner innenfor kulturminnebevaring. I år fikk 30 prosjekter fra 18 land priser, og det ble delt ut priser i fem kategorier. Atlungstad Brenneri ble hedret i klassen for «Bevaring og tilpasset gjenbruk» og vant den anerkjente, internasjonale prisen for arbeidet med å ta vare på og gjenoppbygge brenneriet, ta det i bruk på nye måter og tilgjengeliggjøre stedet, historien og kunnskapen for allmenheten.

Vi svipper innom Louise på Fredheim gårdsutsalg. Fredheim Gård har vært i familien siden 1939 og her får du kjøpt grønnsaker, egg, saft, gele, sjokolade, kjeks, ost og mange andre spennende matvarer.

Så til vakre Bryhni Søndre hvor vi skal overnatte i den nyrestaurerte kårboligen fra 1760. Gården er tildelt Olavsrosa fra Norsk Kulturarv, som den eneste i Stange kommune.  Vi skal inn på kjøkkenet på gården til en aperitiff før middag hvor jeg skal lære deg en enkel forrett med noe av det som vi har kjøpt på Fredheim.

Så er det klart for middag og glade og fornøyde setter vi oss til bords for en hyggelig aften mens skravla går.

 

Dag 2
Når dagen gryr og fuglene kvitrer tar jeg meg en rask tur for å nyte stillheten, fargene og de vakre omgivelsene.

Du må gjerne bli med meg hvis du også er en morgenfugl som meg ellers møtes vi ved frokostbordet.

Etter en deilig frokost på Bryhni Søndre kommer bussen å henter oss og vinker farvel til vertskapet fra bussen mens ferden går videre til Fåberg.

Etter ca. en times tid er vi framme hos MENT der det blir omvisning, foredrag og shopping for de som ønsker.
Søstrene Ingvild og Sidsel startet opp MENT i en nedlagt skifabrikk på Fåberg høsten 2012 og har siden den gang hatt et brennende ønske om å designe og produsere kvalitetsprodukter som ikke er påvirket av lite bærekraftige, kortlevde trender.

Kanskje du finner det perfekte fatet til forretten som du lærte og som du kan servere i helgen når du kommer hjem?
Når jeg er kommet vel hjem fra en reise arrangerer jeg alltid en middag for vennene mine. En middag hvor jeg serverer smaker og retter fra stedene jeg har besøkt på denne måten får også de bli med på en del av reisen.
Derfor kan vi kanskje studere en meny sammen mens vi homper avgårde på bussen til nye steder med nye smaker og opplevelser?

Det er nå tid for lunsj og vi stopper på Lillehammer bakeri. Her har gründere og initiativtakere Sigurd og Gro-Eva virkelig skapt en møteplass man gjerne vil komme tilbake til. Vi får høre litt om deres historie og får servert en deilig lunsj.

Og mens vi er på Lillehammer kan vi ikke la være å ta turen innom Lillehammer kunstmuseum. Akkurat nå viser de nemlig utstillingen Stepping out! – en kinesisk utstilling om historie, fremtid, tradisjoner og moderne kvinner. Her får vi en privat omvisning.

«Enda en gang har museet i den lille byen i Gudbrandsdalen klart å skape en kunstbegivenhet av internasjonale dimensjoner. Det er imponerende! Dette er ikke bare en berikende og spennende utstilling, den er viktig. «Stepping Out!» er et absolutt must i norsk kunstsommer! Anmelder Mona Pahle Bjerke, NRK».

Fulle av nye inntrykk og opplevelser, glade, fornøyde og mette setter vi oss på bussen tilbake til Oslo og vårt kulinariske eventyr er over for denne gang.

Om dette kan friste så finner du mere informasjon her og om hvordan du melder deg på turen.
https://by-k.no/en-kulinarisk-reise-til-innlandet

Så hvem vet kanskje vi sees nå i august?
❤️

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Carolines ertesuppe med klippfisk. La zuppa di “ceci” e baccalà della Caroline

Ertesuppe med klippfisk

19 Dicembre sulla spiaggia.

En luftetur på stranden i Lavagna en grå ettermiddag, med tanker som…..

Un tuffo nel fiordo di Oslo

Oslo, il capitale di Norvegia

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top