Følg meg!

Maccheroni med hvit kjøttragú

MACCHERONI genovesi al ragú bianco.

Maccheroni med hvit kjøttragú

Disse tradisjonelle makeroniene fra Genova er laget av mel og vann.

Rossella, innehaveren av min favorittbutikk hadde gitt disse til Maurizio siden hun lurte på hvordan jeg ville servert de. Etter at jeg hadde tenkt meg om en stund kom jeg til å tenke på den hvite kjøttraguen som man noen ganger blir servert på restauranter her i Piemonte.

Siden det er fersk tynn pasta så koker de på et øyeblikk. Ragúen laget jeg dagen før, da slipper jeg å ha dårlig tid når middagen skal stå på bordet.

Jeg lager alltid litt ekstra mye ragú når jeg først er igang. Det kan bli mange forskjellige retter av kjøttsausen som blir igjen. Fyll til ravioli, canneloni eller lasagne. Hvis du da ikke vil fryse ned et par bokser til senere. Kanskje du har tenkt å arrangere en italiensk aften? Da er det perfekt med et par bokser med ferdiglaget kjøttragú i fryseren sånn at du allerde har noe klappert og klart.

Denne oppskriften er for 6-8 personer:

Selv om vi bare er to, Maurizio og jeg, lager jeg like mye. Da blir det lasagne dagen etter eller et par bokser i fryser’n til gromgutten kommer hjem og ønsker seg ‘Pastasciutta’ som betyr rett og slett en rett med pasta.

 • 300 kalvekjøtt eller storfe
 • 150 g svinekjøttdeig
 • 150 g Salsiccia
 • 1/2 dl Jomfruolivenolje
 • 1 s hvetemel
 • 1 ss smør
 • 1 -2 ss fløte ( ikk mere!)
 • 1 gulrot
 • 1 stilk stangselleri
 • 1 løk
 • 1-2 fedd hvitløk
 • 1 liten bit chili
 • Sitronsaft fra en halv sitron
 • Sitronskall fra en halv økologisk sitron. Får du ikke tak i økologisk så hadde jeg bare droppet skallet og brukt litt mere av saften.

Hakk gulrot, løk og stangselleri fint og ha det oppi gryten sammen med hvitløken, chilien og oljen.

Tilsett en klype salt som hjelper grønnsakene til å mykne mens du lar de surre på svak varme 10-15 minutter.

I mellomtiden hakker du kalv eller oksekjøttet med kniv ( hvis du da ikke har kjøpt det ferdigkvernet) Skru varmen opp på full styrke når du tilsetter det hakkete kjøttet. La det steke i 2-3 minutter mens du moser det opp med en tregaffel.

Tilsett det andre kjøttet mens du fortsetter å mose.

Etter 5-6 min tilsetter du vinen og lar den nesten koke inn. Tilsett 1l med grønnsakskraft. Lag grønnsakskraften med en gulrot, en løk, en stilk stangselleri eller bladene på de andre og som du pleier å kaste!

Vet du at du kan tørke stangsellribladene i ovnen for så å smuldre de og strø det over retten? Eller legg tørkete blader på ris som du kanskje serverer til en gryterett.

Kanskje du har en bit gresskar eller squash liggende på bunnen av kjøleskapet? Da tar du med de også, kål kan bli litt for dominerende i smaken. Eller så kan du selvsagt bruke buljong eller annen ferdiglaget grønnsakskraft.

La det stå å småputrer på svak varme med lokket halveis på.

Når væsken begynner å tørke inn tar du opp hvitløksfeddene og moser de opp med en gaffel. De er så myke nå at de blir forvandlet til en krem.

Tilsett sitronsaften og la det koke et par minutter til før du heller i fløten. Når det koker tar du gryten vekk fra varmen og smaker den til med salt og eventuelt litt mere sitronsaft. Hvis du tilsetter mere sitronsaft bør den få et oppkok for at ikke sitronsaften skal begynne å «gjære». Jeg vet ikke om du trenger pepper siden det er chili. Det er helt opp til deg selv. Ååååå…jeg holdt på å glemme….du må ta ut sitronskallet. Men sløyf sitronskallet hvis du har fått tak i økologisk sitron.

Disse tradisjonelle maccheroniene fra Genova kokte jeg i en stor kjele. Jeg hadde lagt i en gulrot, en stilk stangselleri og en løk før jeg fylte gryten med vann og litt salt.

Da det kokte la jeg makeroniene i den kokende grønnsakskraften. Kjøttraguen som stod i kjøleskapet la jeg lagt i en dyp stekepanne.

Jeg hadde laget Parmigiano dei poveri , fattigmann parmasanost. Det er malt gammelt tørt brød som du kverner opp, eller kavringstrø som du varmer opp i en stekepanne sammen med et par ss Jomfruolivenolje til det blir gyldent.

Jeg tilsatte også litt hakket frisk rosmarin. Da det hadde avkjølt seg litt tilsatte jeg litt raspet sitronskall og et par skjeer revet  Parmigiano.

Jeg vendt makeroniene godt med kjøttraguen i stekepannen før jeg la de over på tallerknene.

På toppen strødde jeg min egen hjemmelagde parmasan som jeg synes ga det lille ekstra.

Jeg vet jo at det sikkert ikke vil være så lett for å få tak i denne typen pasta. Da kan du jo bruke papardeller eller tagliatelle. Vet du at det er kjempeenkelt å lage tagliatelle, papparedelle og annen fersk pasta? Kom gjerne hjem til meg for et pastakurs.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

«Torta di mele» Eplekake

Ingredientene er de samme……mens fremgangsmåten, og sluttresultatet fikk til og med epletrærne til å bli skjelvende i……røttene

Carolines blomkålkarbonader. Le Crocchette di cavolfiore della Caroline «

Kjøttfri mandag ? Da håper jeg faktisk at det ble litt igjen av blomkålrisottoen som du lagde på lørdag, da har du middagen klapper og klar på et blunk i dag.

"Risotto ai formaggi" Osterisotto

Når katten er borte danser musene på bordet….. med denne osterisottoen danser vi alle sammen….til og med kuene svinger seg lystige i risåker’n

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 hendelser på “Maccheroni med hvit kjøttragú”

 1. Morten Kielland Rygh

  Den både ser og høres kjempegod ut! Pasta og en god ragu er comfort food av beste slaget 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen