Liguria

Liguria er så mye mere enn kyststripen.

Liguria er så mye mere enn kyststripen fra San Remo og til de berømte fem små byene, Cinque Terre som de heter på italiensk. Cinque Terre ER utrolige vakre, men det er så mange andre flotte steder her i Liguria som ligger utenom den vanlige turiststrømmen.

Det kan være kjølig, fuktig og litt disig i Liguria på denne årstiden, noe som det vanligvis kan være langs kysten i vintermånedene. Det var det i dag også, derfor bestemte vi oss for å ta en tur ut i det blå!  Og som det heter “Ut på tur, aldri sur” så var faktisk ingen av oss sure der vi suuuste av sted for nye opplevelser. Nå tenker du kanskje at vi gikk en lang tur i åsen bak Sestri Levante som jeg fortalte deg om? Men den gang ei, denne gangen satte vi oss inn i bilen og kjørte i retning Toscana. Maurizio og Thomas foran mens Stella og jeg satte oss pent i baksetet. Eller rettere sagt så satt Stella og jeg allerede pent i baksetet og ventet på at Maurizo og Thomas skulle bli ferdige….med å gre seg foran speilet!

Da de endelig kom ble det liv og røre i bilen, Stella hviiiinte av fryd som om hun ikke hadde sett de på lenge da de endelig kom. Tja, kanskje 5 minutter er lenge? Det er i allefall utrolig hvilken fryd en hund kan gi. Hvis man er litt deppa er det bare å gå ut og inn av inngangsdøren noen ganger. Hver eneste gang, om det har gått 1 minutt eller flere dager vil du alltid bli møtt av en pesende, logrende og glad hund. Like glad hver gang for å se deg, bare prøv hvis du har en “Nei dag.”

Men det var jo ikke det jeg skulle fortelle deg om. Men jeg må jo innrømme at jeg var like glad og fornøyd som Stella. Det er ikke hver dag at vi drar på tur sammen, hele familien med bikkja. Det var faktisk like før at også jeg begynte å hvine av fryd da vi svingte ut fra parkeringsplassen.

Vi hadde bestilt bord på en liten restaurant hvor de servere tradisjonelle retter fra innlandet i Liguria. Restauranten er bitteliten faktisk en smal liten tarm med 3 bord på hver side. Kjøkkenet fra Liguria er kjent for sin sjømat, sine urter, sine grønnsaker og for sine kjøttretter. Liguria har et utrolig varierende kjøkken. Ved kysten er det sjømat som er det dominerende mens hvis du drar litt innover i landet er rettene basert på grønnsaker og kjøtt.

Siden Thomas nå er sommelier ble det selvsagt også besøk hos noen gode lokale vinprodusenter.

Dette er til stor hjelp for meg når jeg legger opp turer i området. Men først skulle han bestemme hvilken vin vi skulle nyte til maten. Det er bare det at når han først får vinkartet så er det som om han skal velge seg et glansbilde som han skal bytte ….han blir aldri ferdig. Han skal konfrontere de forskjellige vinene med prisene og til slutt bestemme seg for om vinkartet er varierende nok og innteresant eller om det er kjedelig og banalt. Om prisene på de forskjellige vinene er for høye eller akseptable. Denne gangen var han riktig fornøyd med både valget av vinene og prisene.

Det samme mente han han om maten mens vi ble servert den ene tradisjonelle retten etter den andre. Som sagt er dette tradisjonelle retter fra det liguriske kjøkkenet. Husmannskost vil man vel kanskje kalle det? Frityrstekt klippfisk, marinert klippfisk, fylt grønnkål, små delikate fylte salatblader i en nydelig kraft

Gresskarkrem med fersk syrlig ost og kastanjer, ristet brød med hjemmelaget kaninleverpostei og den berømte grønnsakspaien.

Gnocchi laget av kastanjemel servert med brokkoli og basilikumpesto. Og til slutt “Cima genovese” fylt storfekjøtt med kjøtt, grønnsaker, ost og egg som blir skåret i skiver.

Glade og fornøyde “trillet” vi ut av restauranten etter lunsjen for å ta en titt på dette lille stedet. Maurizio, Thomas og Stella foran  mens jeg kom etter siden det tar litt tid å knipse bilder.

Jeg blir alltid fascinert av den italienske klesvasken som henger til tørk. Og mens jeg tok dette kom det en komentar fra en lørdagssykler “Fotografare persino i panni” som betyr “Fotografere til og med klesvasken” Han holdt på å trille direkte i søppelkassen av forbauselse i det lille smuget da jeg svarte han på italiensk.

Det var folketomt i gatene etter lunsjen.

Selv kattene (som så ut som norske skogskatter) lå og dovnet seg etter lørdagslunsjen.

Stella oppførte seg riktig pent og latet som om hun ikke så de da vi møtte disse flotte kattene på veien i disse små smugene.

 

En liten benk for slitne føtter eller for å ta en prat med naboene på varme sommerdager.

I disse små byene kjenner alle hverandre på godt og ondt. Ja, noen ganger vet de mere om hverandre enn man selv vet. Det kan bli mye sladder på disse små stedene men det kan også være et godt sammenhold ved at man hjelper hverandre, snakker med hverandre og bryr seg om hverandre. Kanskje man stikker bort og banker på døren til naboen når man har laget noe godt.

Og har man ikke plass til postkassen ved døren så henger man den opp på vinduet.

På toppen av byen kunne vi beundre en flott utsikt. Hadde det ikke vært disig ville vi ha sett havet og fjellkjeden. Liguria er et frodig område med hav, grønne skoger, frodige daler og høye fjell. Alt dette er et speilbildet i de tradisjonelle rettene som er utrolig varierende.

Tiden går så alt for fort når man er på tokt etter nye steder og nye smaker og plutselig var det på tide å reise hjemmover til Lavagna.

Men før vi forlater dette området måtte vi en tur innom enda en bitteliten vinprodusent.

Liguria er kjent for sine hvitviner som Pigato og Vermentino, selv om det finnes mange andre mindre kjente viner som ikke behøver å stille seg i skammekroken. Jeg er ekstra svak for de små produsentene med sine små vinkjellere. De er forskjellige fra de store og berømte. Men det er hos de små produsentene du nesten kan kjenne at hjertet banker og sammtidig får du treffe produsenten selv og ikke en ansatt som tar imot turister. Produksjonen er mindre og mange ganger er de utsolgt for årgangsviner men kanskje du er så heldig at du får smake på årets vin som enda ikke er klar for å bli lagret i flasker.

Alt dette og mere til kan jeg tilby deg med mine jeg skreddersydde turer. Og skulle du har lyst kan vi godt lage middag på kjøkkenet mitt, tradisjonelle retter fra Liguria. Du velger selv om det skal være sjømat, grønnsaker eller kjøtt. Dette er retter som jeg er sikker på at du også vil lage når du er kommet vel hjem til Norge. Kjøp med deg vin, urter, olivenolje, oliven, parmasanost og annet digg for å diske opp med en italiensk aften fra Liguria for venner og familie, når du kommer hjem til Norge.

Har du lyst å bli med meg til Liguria for å utforske små steder, livet og smaksopplevelser ? Hele turen er skreddersydd for at du skal få oppleve noe av det beste fra Liguria. Egentlig kan du legge igjen lommeboka hjemme siden alt er inkludert, vi skal besøke nye restauranter og smaker hver eneste dag eller rettere sagt to ganger hver dag.
https://by-k.no/reisetyper/mat_og_drikke/smaken_av_liguria

Om denne datoen ikke passer så kommer det en ny for å forlenge sommeren 20-24 oktober 2022

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

"Ut på tur aldri sur"

  Det er kanskje ikke så rart heller….med deeeen lunsjen og deeeet landskapet, og deeeeen kirken. Det som er så utroliger er at det……

Søndag i Piemonte, Agliano Terme.

Ut på tur, på søndagstur til Agliano Terme i Piemonte.

Lago Maggiore

Det endte med at vi reiste til Lago Maggiore, denne gangen utforsket vi den andre delen av innsjøen.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

3 thoughts on “Liguria”

  1. Hei Anne,
   Dette er en av stedene som vi drar innom på en av mine skreddersydde turer 😉 Vil du være med så heng på 😉

 1. Hei Caroline.
  Tusen takk for en deilig tur på en grå og regnfull lørdagsmorgen.
  Kan ikke si annet enn det ser utrolig spennende ut, disse turene du arrangerer.
  Bouna settima

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top