Le Lasagne

Le lasagne della mamma

NÃ¥ “pakker” vi lasagna fort, enkelt og greit etter at “raguen” har fÃ¥tt hvilt i kjøleskapet etter gÃ¥rsdagens hjemmealenefesten. For i dag er det smakssansene som skal ha fest med bulder og brak.

image
Se oppskriften min pÃ¥ ‘Ragù di carne”

Vil du lage “pastaen” selv til Lasagnaen? Da trenger du:

  • 300 gr. Hvetemel
  • 1 egg
  • en klype salt
  • vann

Du lager et lite fjell med mel og salt pÃ¥ kjøkkenbenken, med fingrene lager du et lite krater i midten hvor du knekker det hele egget og en halv kopp med vann. Ha litt mere vann i rekkevidden hvis du skulle trenge det. Med pekefingeren og langfingren pÃ¥ høyre hÃ¥nd begynner du Ã¥ røre i krateret. Med venstre hÃ¥nd holder du lett rundt hele “fjellet”.

Du liksom dytter melet inn i senteret samtidig som du passer på at kantene er såpass høye at væsken ikke renner ut. Det tar ca 10 min. å jobbe deigen, den skal være ganske hard, for den mykner opp etter at du har latt den hvile under plast,en halvtimes tid. Er den for løs er det vannskelig å jobbe med den etterpå. Men den skal ikke være så tørr at du ser tørre melflak i deigen. Sånn akkurat passe som Ole Brum sa! Og husk, øvelse gjør mester!

Mens den hviler lager du “besciamella ”  som rett og slett er hvit saus, men mye mere flytende, og jeg blander revet parmasan i den nÃ¥r den er ferdig. Og hvis du vil litt muskatnøtt. Vær forsiktig med saltet i og med at osten vil gjøre det saltere.! Det du trenger er:

  • 30 gr. Smør
  • 20 gr. Mel
  • 1 1/2 l Melk
  • 100 gr. Revet Parmasan

NÃ¥ kan du ta fatt pÃ¥ pastaen, ikke elt den da vil du ikke klare Ã¥ kjevle den ut, den vil “krympe” inn igjen. Hvis du har pastamaskin bruker du den, begynn pÃ¥ det tykkeste og slutter pÃ¥ den tynneste. Jeg er forelsket i syltynn pasta! Hvis du gjør det for hÃ¥nd kan du dele den opp etterhvert som du kjevler den ut. Del den alltid med en kniv. Hvis du skulle være sÃ¥ uheldig Ã¥ glemme deg bort og ha eltet den, lar du den bare hvile litt igjen slik at du fÃ¥r kjevlet den ut.

Bruk nok mel både over og under slik at den ikke sitter fast hverken på kjevlen eller på benken.

Det blir egentlig bruk bare egg i denne deigen, men egget fÃ¥r pastaen til Ã¥ “vokse” under stekingen. Jeg synes at resultatet da blir alt for mektig og massivt. Lasagna skal etter min mening være som lette skyer hvor “besciamellen” flyter litt ut!

NÃ¥ kan du begynne Ã¥ “pakke” den sammen fort og greit!

Hvis du ikke vil lage din egen pasta så finnes det både fersk og tørr pasta som er klapper og klar i de fleste matbutikkene. Les på pakken om du bør koke den først.

Sett frem alt som du trenger og smør en ildfast form med litt olivenolje eller smør.

Tips: Hvis du ikke gidder å lage fersk pasta tar du med deg en pakke med ferdiglagde, pass på å få med deg den som ikke trenger å kokes først!

Og skulle du være sÃ¥ heldig Ã¥ finne Giovanni Rana “sfogliavelo” kan du rope BINGOOOoooo

Begynn med bittelite ragù som du smører lett på bunden, lasagna, besciamella, lasagna, ragù osv, osv. Dytt litt med fingertuppene i lasagnaen slik at det blir litt groper. Jeg pleier å ga 5-6-7 lag ned lasagna, det kommer litt ann på tykkelsen. Slutt med ragù og besciamella mens du stør revet parmasan på toppen. Inn i ovnen på 200 C ca en halvtimes tid, eller til du ser at kantene er godt stekte og gjerne litt sprø.

La den hvile en halvtimes tid slik at den fÃ¥r “satt” seg, samtidig som smaken kommer mere frem.

Buon sabato e buon divertimento !

Ha en fin lørdag og ha det gøy!

Bildegalleri

Klikk og nyt!

FÃ¥tt med deg disse?

“Torta di mele” Eplekake

Ingredientene er de samme……mens fremgangsmÃ¥ten, og sluttresultatet fikk til og med epletrærne til Ã¥ bli skjelvende i……røttene

Insalata di baccalà affumicata

Røkt klippfisk salat var en forett som jeg serverte i restauranten min ” La Lampara ” og som gikk unna som ” varmt hvetebrød ” Med denne nye versjonen som jeg skal vise deg, tror jeg nesten at jeg hadde behøvd Ã¥ hatt kølapper !

Sanremo

Forige torsdag gikk ferden til kysten, rettere sagt til Sanremo.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Le Lasagne”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top