I dag blir det selve squashen som blir tryllet til disse små utsøkte omelettene. Hemmeligheten er at du må…..
Rive dem fint på rivgjernet ditt istedenfor å skjære dem i skiver eller staver som jeg vanligvis gjør. Disse er perfekte til å ta med i piknik kurven din, i matpakken, på en buffet, til en aperitiff eller rett og slett spise dem direkte fra stekepannen.
Handleliste for ca. 7-8 små omeletter :
- 2 Egg
- 15 gr. revet Parmasan eller Padano
- 2 middels store Squash ( ca. 150 gr. )
- 1 tsk. fint hakket Meriam
- Salt
- ca. 20-30 gr. Smør eller Margarin
- 3-4 ss Ekstrajomfruolivenolje
Begynn med skjære av endene og tuppene på squashen etter at du har vasket dem godt under rennende vann ( husk hvor mange som har tatt i dem !) Så river du squashen fint på rivgjernet ditt i en bolle.
Hvis squashen er store innholder de mye vann….litt for mye. Da tar du dem mellom hendene og trykker noe av vannet ut. Tilsett egg, parmasan, salt og frisk eller tørket meriam ( man tager det man har, har du det ikke kan du ta en bitteliten knivsodd med curry for en ekstra piff. Da skal det være såpass lite at ingen klarer å gjette hva din “hemmelige” ingredient er. Rør godt om med en gaffel. Du skal ikke piske inn luft som man gjør med den franske omeletten.
Varm oljen sammen med smøret i en stekepanne, på denne måten blir ikke hverken smøret eller oljen brent.
Når det har smeltet og begynner å bruse litt, legger du små “klatter” med røren i stekepannen. Mine ble ca. 8 cm i diameter.
Når de er blitt brune under snur du dem med stekespaden. Dett var dett, enklere blir det ikke. Det kan kanskje bli bedre, men vi er kjempefornøyde slik som de er.
Like fornøyd som jeg er hver gang jeg vandrer over den gamle broen her i San Mauro, med kirken “Superga” som troner der på toppen av åsen.
Om vinteren kan tåken ligge så tett at du ikke kan se over på den andre siden av elven Po, men i dag var det så klart at jeg kunne se “Monviso”. Fjellkjedene var fremdeles dekket av sne, og ser du nøye etter kan du også se “La Mole” som ligger i sentrum av Torino.
Jeg var ikke den eneste som ble stående og beundre denne flotte utsikten.
San Mauro Torinese ligger omtrent 15 min med bil fra sentrum av Torino, det kommer litt ann på trafikken. Det er helt utrolig at vi fant dette lille stedet da vi skulle flytte til Torino. Vi kjente ikke byen før vi “landet” her, og jeg skal si deg at det var mange som rynket på nesen da vi sa at vi kom til å flytte til Torino, for et par år……Sa jeg et par år ? Ja jeg gjorde visst det, for det var det jeg trodde. Nå har vi bodd her i seks år og vi angrer ikke på valget selv om det til tider kan bli litt slitsomt å reise nedover til Lavagna i helgene. I hvertfall når det er langhelger, eller i sommermånedene. Da kan vi bli sittende fast timesvis i kø. Strekninger som vi vanligvis bruker litt over to timer på, kan bli opptil fem, seks timer. Det værste er på søndagskvelden, da står køene stille på motorveien med bilene fulle av røde selvlysende solbrente fjes. For alle, ja absolutt alle vil vi jo til havet for å bade og bli brune. Nå har jeg ligget og stekt meg nok i årenes løp og orker faktisk ikke lenger å ligge der midt i trengselen mens svetten siler. Men nå er jeg så heldig at jeg kan ta meg en tur på stranden utenfor høysesongen. Derfor koser jeg meg i denne lille “landsbyen” i Piemonte. Langt bort fra kjas og mas.
Hvis jeg vil ha kjas og mas tar jeg bussen til Torino. Selv om Torino ikke er en stressende by, den er faktisk en av de roligste og peneste italienske byene som jeg har sett. Om kvelden skjer det nesten alltid noe, konserter, markeder, øl festivaler, mat festivaler og er det ikke noe som skjer er det jo vare å rusle rundt og beundre denne kongelige byen som lyser i mørket.
Hvis du vil “jobbe” litt mere på forhånd og mye mindre etterpå…..Ja da lager du enkelt og greit en squashpai.
Vil du vite hvordan jeg lager den ? Da må du nesten vente til i morgen, for jeg husker ikke hvor jeg la arket hvor jeg noterte ned de forskjellige vektene og målene. Jeg skriver alltid på et ark oppskriftene mine mens jeg lager dem, slik at det ikke skal eller kan gå galt for deg…….håper iallefall at du blir fornøyd med sluttresultatet. Og du aaaaaner ikke hvor mange ark og lapper som har samlet seg opp i årenes løp av mine egne oppskrifter….og flere blir det jo ! Jeg får bare håpe at jeg finner denne igjen, hvis ikke får jeg lage den om igjen slik at du også kan lage denne squashpaien i sommer…..hvis du har lyst altså !
❤️