Følg meg!

La Scottiglia.

Scottiglia er en rett som varmer både mage og sinn mens smakssansene jubler.

Dette er en herlig rett fra Toscana og Umbria som er perfekt for kalde og mørke kvelder. Scottiglia er en rett som varmer både mage og sinn mens smakssansene jubler.

Om du har invitert noen til middag kan godt lage retten på forhånd sånn at det bare er å varme det opp mens du gjør deg i stand og kan møte gjestene med et avslappet stort smil.
En av de værste tingene jeg vet er å ta i mot gjester mens jeg fremdeles styrer med matlagingen.
Rød i toppen ser jeg nok ganske oppskjørte ut når jeg fyker ut i gangen for å ønske velkommen og gi de en litt svett klem før jeg fyker tilbake på kjøkkenet.
Håper alltid at ingen henger med meg inn på kjøkkenet siden jeg ikke akkurat er så flink til å snakke om vær og vind mens jeg koker, braser og konsentrer meg med de siste detaljene.

Jeg kan godt fortelle og forklare nøye og detaljert om akkurat det som jeg holder på med, hvordan og hvorfor.  Akkurat sånn som jeg gjør på matkursene mine online. Det har seg sånn at jeg liksom ikke er så flink til å snakke om andre ting som ikke har noe med akkurat det jeg holder på med, jeg trenger full konsentrasjon for å komme i mål med det jeg gjør og la tankene mine være på et og samme sted.

Men nok om meg og mitt og over til denne oppskriften som kommer fra Toscana og Umbria. Du har sikkert hørt om Caciucco som er en mellomting av gryterett og suppe med forskjellig slags fisk og sjømat.
Dette er kjøttversjonen med forskjellig slags kjøtt. Jeg brukte kylling, storfe og gris. Bruk det du liker best og får tak i uten å lete mellom himmel og jord etter produkter som er umulige å få tak i.
Kyllingen som jeg brukte er frittgående og blir foret med korn, mais etc og ikke kunstig fór.

Til 4 personer trenger du :

 • 3 kyllinglår
 • 300 g svinekam eller noe lignende
 • 500 g entrecôte eller grytekjøtt
 • 2-3 røde løk
 • 1 liten gulrot
 • 1/2 stilk stangselleri
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 -3 bokser hermetiske tomater á 460 g
 • chili
 • 2 glass hvitvin eller rødvin
 • 1/2 dl olivenolje
 • timian
 • miriam
 • salt og pepper

Bruschetta :

 • Daggammelt brød som du skjærer i skiver og steker i stekeovnen under grillen eller i brødristeren.
 • Olivenolje

Jeg begynte å skjære kjøttet opp i ganske små stykker. Her bestemmer du selv størrelsen, det er ikke noe som er galt eller riktig om du ønsker i lapskausstørelse eller større stykker hvor det er enklere å se forskjellen på de forskjellige stykkene.

Egentlig skal denne retten lages i en leirgryte men man bruker det man har og siden jeg ikke hadde det så brukte jeg en no stick stekepanne og en vanlig gryte.
Mens jeg skar kjøttet i passelige stykker hakket jeg en løk og la den i gryten sammen med skinnet til en av kyllinglårene og 2 ss olivenolje.

Jeg stekte kjøttet i en tørr stekepanne uten olje, smør, salt eller pepper.

Ikke stek alt kjøttet på en gang siden det da vil bli «kokt» uten å få stekeskorpe. Snu de når de har fått fin farge.

Jeg stekte kjøttet i flere omganger, startet med storfe før jeg endte med kyllingen som jeg hadde benet ut og renset for alle senene.  Jeg foretrekker kyllinglår istedenfor kyllingbryst som har lett for å bli tørt.
Når kjøttet har fin farge heller du i vin som du koker litt inn før du har det hele over i gryten med løken og skinnet av kyllingen.
Kok ut stekepannen med et par dl vann for hver gang du har stekt kjøttet. Tilsett litt salt, la det hele få et oppkok og la det stå å småputre på lav varme uten at du rører i ca 30 min.
I mellomtiden stekte jeg den andre løken, gulrot og stangselleri som jeg hadde hakket opp, sammen med 4-5 ss olivenolje og litt salt, i en liten stekepanne.
Når grønnsakene begynte å mykne tilsatte jeg urter, hakket hvitløk og chili.
Dette kan du godt gjøre på forhånd i gryten fra starten av.

Jeg tilsatte grønnsakene i gryten sammen med kjøttet som sto å småputret.


Så tilsatte jeg tomatene, hvis tomatene er hele så knuser du de med hånden  før de ender i gryten.
Tilsett litt mere salt og det stå å småputre videre i 1-2 timer men pass på at det ikke koker for lenge og at kjøttet ikke deler seg opp.

Kjøttet skal være så mørt at det omtrent smelter i munnen men det skal henge sammen. Derfor rører jeg heller ikke i gryten mens det småputrer. Samtidig setter jeg grytelokket halveis over gryten i starten og etter en stund tar jeg det av for at noe av væsken skal fordampe.

Du skal ikke bruke noe hvetemel i denne retten for en tjukk saus, det skal være en blanding av en gryterett og en suppe som du spiser med skje.

Du «dypper» en bruschetta ( brødskiver som du steker under grillen på begge sider og heller en god olivenolje på toppen når de er ferdigstekte.

Jeg tilsatte litt salsiccia, som er den italienske pølsen på slutten. Selvsagt stekte jeg også den i en tørr stekepanne før jeg tilsatte den i gryten. Jeg kokte ikke ut stekepannen siden det allerede var nok fett og smaker i retten.
Du kan godt også bruke lam i denne retten, noe jeg ikke kan siden hunden min blir livende redd av lukten av lam og sau og klarer ikke å slutte å bjeffe. Derfor brukte jeg ikke det …for husfredens skyld.

Til slutt smakte jeg retten til med salt og pepper……Og….saften fra sitron.
Den syrlige smaken vil løfte retten siden den ellers kan bli litt «kjedelig». Smak deg frem om du vil bruke saften fra hele sitronen eller om det holder med en halv. Det skal som sagt ikke bli en sitrusrett hvis du skjønner hva jeg mener.

Nå må jeg innrømme at jeg lagde to versjoner av denne retten.
Den første dagen hadde jeg halvparten av retten over i en annen gryte og tilsatte et par kokefaste poteter som jeg skar i passelige store/små biter. Lot det hele småputre til potetene var ferdige kokte. Potetene ble himmels gode siden de tiltrakk seg alle smakene i kraften. Pass på at det da er nok væske og for all del ikke rør i retten siden potetene da har lett for å mose seg opp.

❤️

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

“Stoccafisso” Tørrfisk

Det er vinter, det er fredag og jeg er i Liguria. Det vil si det samme som om jeg hadde sagt  “Tørrfiskdag” Etter at du har smakt denne varianten kommer du til…..

Natale a Lavagna. Jul i Lavagna

Julekrybben i Lavagna er et speilbildet av byen og menneskene som bor der.

" Rossetti "

Disse små nyfødte fiskene som du bare har mulighet til å nyte på denne tiden av året i Liguria, er….

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “La Scottiglia.”

 1. Dette minnet litt om den kalveraguen jeg laget på tirsdag til våre middagsgjester. Iflg gjestene var den utrolig god. Jeg brukte kalvekjøtt av Angus fe som vi har i fryseren.

  1. Hei Wenche, Ja, der kan du se, du kom meg i forkjøpet. 🎉 Glade og fornøyde gjester er noe av det hyggeligste som finnes når man inviterer på middag. 😊

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top