Følg meg!

Kremer og dipp av grønnsaker

Kremer og dip av sesongens friske grønnsaker.

Dette er rett og slett forskjellige kremer av grønnsaker og urter som jeg moser opp med stavmikseren. Noen tar litt lenger tid mens andre går unna på et blunk. De er full av smaker og passer perfekt til nesten alt om det skulle være kjøtt eller fisk eller grønnsaker. Eller rett og slett som en dipp til potetgull eller til brød som du steker i stekepannen.

Tilsetter du en dasj rømme blir det kanskje den beste salat dressingen du noen gang har smakt. Eller server de sammen med kokt ris, kokt ris pleier å være dødskjedelig men med disse kremene blir det nesten et festmåltid.

Nå lurer du kanskje om jeg bare skal vise deg forskjellige bilder og det kan jo være en god ide i seg selv siden jeg elsker å ta bilder men først skal jeg forklare deg hvordan jeg går frem når jeg lager de.
Jeg kan desverre ikke gi deg eksakt mål og vekt siden jeg alltid lager de på slump men jeg regner med at det ikke vil være noe problem å lage de siden du kan smake deg til din egen kombinasjon og etter hva du liker best.
Jeg begynner med den enkleste som består av tomater og bladpersille.
Den er frisk og jeg elsker en skje av denne miksen i suppe, ‘al crudo’ som betyr at du tilsetter den helt på slutten når suppen er ferdigkokt. Det samme gjelder gryteretter. Du kan gjerne sette en skål på bordet sånn at man selv kan bestemme om man vil tilsette den i suppen eller om man foretrekker å smøre den på et stykke brød.
Ja, for du serverer vel en brødbit, flatbrød eller noe annet lignende til suppe?

 • Bladpersille
 • Tomater, gjerne cherrytomater.
 • salt
 • olivenolje

Vask godt tomatene og bladpersillen. Knip av stilkene på bladpersillen og ha alt oppi glasset til stavmikseren. Mos det opp og smak til med salt og eventuelt litt pepper og hell kremen i en skål.

En annen variant er tomater, basilikum og chili.

 • Tomater
 • Basilikumblader
 • Chili
 • Olivenolje
 • Salt

Bestem selv hvor mye eller lite olivenolje du vil tilsette i kremen. Du behøver ikke så mye når det er tomater i kremen hvis du har tenkt å stramme inn livsremma ( eller hva det nå heter på norsk )

Skulle du få lyst til å servere noe skikkelig digg uten at du behøver å stå over gryter og kar så serverer du de sammen med brød som du steker direkte i stekepannen. Her hadde jeg to forskjellige kremer. Den ene er med tomater, basilikum og chili. Den andre er en krem av auberginer som kan minne litt om hummus. Server det gjerne sammen med en god salat, spekemat og ost.

Kremen med auberginer tar lengre tid siden du må steke auberginene i ovnen en times tid for at innmaten skal bli silkemyk.
Jeg brukte de små litt avlange auberginene som man får kjøpt nå. Om du ikke får tak i de så kjøper du de du vanligvis kjøper men prøv å velg de minste.

Vask auberginene og legg de på et stekebrettet som du har dekket med bakepapir. Sett brettet inn på nest nederste rille i en varm stekeovn på 180 grader med over og undervarme. Jeg bruker ikke varmluft. La de avkjøle seg litt for du deler de i to. Med hjelp av en skje eller teskje skraper du ut innmaten som du legger i en bolle.

Tilsett olivenolje, noen dråper med nypresset sitron, hvitløk, salt og tahin. Ikke kjøp et helt glass med tahin for denne oppskriften, gjør som meg!
I en tørr stekepanne rister jeg sesamfrø til de blir gyldne. Du kan se at de begynner å hoppe i stekepannen og kjenner den herlige duften som utvikler seg når de får direkte varme.
Ha de over i en kjøkkenmaskin og dur løs til det blir pulver. Dette pulveret tilsetter du sammen med aubergine og durer løs.  Pulveret som blir til overs har du over i en liten krukke eller i et lite syltetøyglass ….vips har du «tahin» fiks ferdig neste gang.

Om du bruker frisk hvitløk så skal det veldig lite til ellers kan du bruke sylted  hvitløkfedd på glass. Men du kan også sette over en liten kjele med vann og koke hvitløkfeddet til det er mørt. Da blir også smaken ikke så intens som når du bruker frisk hvitløk.
Ha kremen over i en skål.

Hvis du vil ha en mere intens smak av sesam så strør du litt på toppen.

I morgen skal jeg forklare deg om deigen til brød som jeg steker i stekepannen. Men det må bli i morgen for nå stikker jeg en tur på landet for innhøstning av årets druer.

Her finner du en annen krem som jeg har laget og som kan ligne litt på remulade.

La crema, Kremen

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Sugo di funghi "in rosso"

Ja så var det turen for den andre versjonen av steinsopp sugoen, nemmelig den med……

Buon giorno da Lavagna

Ut i solen opp i trærne sprik med tærne…..selv i Desember. Etter en rask luftetur på stranden fikk jeg lyst å knaske på noe godt sammen med en rykende varm kopp kaffe. Og hva er bedre enn hjemmelagde…..

Friselle con pomodori e mozzarella

En «knasende» god rett fra Puglia som vil redde hele sommerferien din. Server den til lunsj, aperetif, eller som tilbehør fra grillen. Man må jo dele litt på jobbene, så velg det som er lettest mens de andre står å svetter over grillen.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “Kremer og dipp av grønnsaker”

 1. May-Britt D'Este

  åh mamma mia… jeg får lyst til å prøve alt du lager Caroline. Så sunt og så godt alt ser ut!

  1. Så hyggelig å høre May-Britt. Jeg prøver bare å bruke det som de forskjellige sesongene byr på med litt fantasti 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen