Følg meg!

Kjøttgryte med friske urter og sitron

På italiensk heter denne retten «Spezzatino». Hvordan jeg skal oversette det på norsk er ikke så enkelt, noen ville kanskje si at…

Kjøttgryte med friske urter og sitron

På italiensk heter denne retten «Spezzatino». Hvordan jeg skal oversette det på norsk er ikke så enkelt, noen ville kanskje si at det er lapskaus? Men det er det jo egentlig ikke siden jeg ikke tilsatte poteter og grønnsaker. Her er det «bare» urter, tørket steinsopp, pinjekjerner, chili, hvitløk og sitron, derfor passer den retten utmerket til polenta, kokt ris, kokte poteter eller rett og sett sammen med en brødblings og en salat.

Selvfølgelig kan du også tilsette poteter direkte i gryten som jeg gjør med Spezzatino hvor det også er tomat.

Denne gangen lagde jeg litt ekstra siden jeg skulle ha den med meg hjem til Liguria og det var faktisk en av grunnene til at jeg ikke tilsatte poteter med en gang. Jeg lot det være mye kraft som var ganske tynn sånn at jeg enten kunne koke den inn eller jeg kunne koke biter av poteter i kraften uten å måtte tilsette mere væske. På den måten smakte det heller ikke gamle kokte poteter.

Kjøttgryte for 4 porsjoner :
 • 700 g oksekjøtt
 • 3 ss meierismør
 • 3 -4 ss  jomfruolivenolje
 • 3 fedd hvitløk
 • friske urter som rosmarin og salvia
 • 1 liten bit chili ( kan sløyfes )
 • 3 g tørket steinsopp
 • 10 g pinjekjerner
 • 2 glass hvitvin ( kan sløyfes )
 • saften fra en sitron
 • hvetemel

Ta frem kjøttet en times tid før du skal steke det sånn at det har romtemperatur.

Hell oljen i en stor gryte eller en stekepanne og tilsett smøret.  Jeg har en lav diger gryte hvor kjøttet har god plass. Hvis du ikke har det må du nesten steke kjøttet i to omganger. Blir det for trangt i saligheten blir kjøttet kokt istedenfor at det får stekeskorpe.

Strø litt hvetemel over kjøttet. Du skal ikke vende det i hvetemel, da blir det for mye. Du skal bare strø det lett over kjøttet og snu det litt før du begynner å steke det.

Når smøret har smeltet, begynner å bli gyllent legger du kjøttet i gryten.

Stek kjøttet på sterk varme og snu kjøttbitene sånn at de får en stekeskorpe på alle sidene.

I mellomtiden hakker du rosmarin, salvia, hvitløk, tørket steinsopp og pinjekjerner.

Tilsett urteblanding i gryten og rør raskt rundt. Du må passe på at hvitløken ikke blir brent ellers vil smaken på hvitløken bli bitter sammtidig som at den vil overdøve alle de andre herlige luktene og smakene.

Tilsett et eller to glass hvitvin og la det koke litt inn før du tilsetter 1 liter med vann og et par tsk salt. La det småputre på lav varme til kjøttet er mørt. Jeg lot det stå å småputre i ca 1 1/2 time. Smak til med salt.

Da vi var vel fremme i Lavagna skrellet jeg noen poteter. ( skrell alltid færre enn du tror siden det skal være mere kjøtt enn poteter!) Skar de i biter på omtrent samme størrelse som potetene og la de i gryten når kjøttet og kraften var varm. Satte ned varmen og lot det småputre til potetene var myke. Det er viktig at du ikke rører noe særlig ellers vil potetene mose seg opp og du vil ende opp med en lapskaus.

Til slutt smakte jeg til med salt og tilsatte saften fra en sitron.

Det er viktig at du lar det hele få et oppkok igjen hvis du ikke skal spise opp alt med en gang, etter at du har tilsatt sitronen. Ellers vil syren gjøre at det blir » liv» i gryteretten ved at den «gjærer»

 

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Val di Susa og Moncenisio

Søndagstur til Val di Susa og Moncenisio med matpakke og tanker.

«Risotto ai formaggi» Osterisotto

Når katten er borte danser musene på bordet….. med denne osterisottoen danser vi alle sammen….til og med kuene svinger seg lystige i risåker’n

Risotto med paprika, tomater og rosa pepper

En skinnende kjøttfri risotto med gule tomater, gul paprika og rosa pepper.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “Kjøttgryte med friske urter og sitron”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen