Kake av tørt brød. Torta con pane raffermo

Gammelt tørt brød som blir forvandlet til kake.

Kake av tørt brød. Torta con pane raffermo

I dag laget jeg en kake av brød, brød som hadde sett bedre dager. Nå som vi må holde oss inne blir det mye matlaging og siden jeg baker litt for mye brød enn det jeg egentlig burde selv om naboene mine er glade og fornøyde når jeg henger en pose med nybakt brød, ringer på og stikker av før de åpner døren.

Vel nå var det jo ikke akkurat det og den vanskelige tiden vi nå er inne i, jeg skulle fortelle deg om, jeg skulle jo fortelle deg om kaken som jeg lagde av noen harde skalker og litt tørt brød.

Dette var en kake som man bakte i gamledager ved at man brukte det man hadde i kjøkkenskapet. Derfor er det helt opp til deg selv om hva du vil ha i kaken. Bruk det du har, du kan sløyfe både sjokoladen og bakepulveret. Bruker du ikke bakepulver vil kaken bli mere kompakt. Det er også flere som ikke bruker smør i denne kaken, det samme gjelder kjeks. Her skal jeg forklare deg hvordan jeg lagde min egen versjon.

Egentlig hadde jeg tenkt å bake den uten sjokolade som du ser her på bildet hvor jeg har rigget opp alle ingredientene. Men siden jeg vet at Maurizio elsker sjokolade og hater gammelt brød så tenkte jeg at det var bedre om jeg ikke tok noen sjanser. Jeg ville jo helst ikke bli sittende å spise hele kaken alene siden jeg nå eser ut som en gjærdeig!

Det du trenger til en kake på 20-24 cm:
  • 250 g gammelt brød
  • 4-5 dl h-melk
  • 75 g smør
  • 80 g mørk sjokolade
  • 150 g sukker
  • 2 egg
  • 60 g tørre kjeks
  • 2 tsk bakepulver
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 50 g rosiner
  • 70 g mandler
  • 1 eple

Skjær brødet i skiver eller biter og legg det i en bolle sammen med melken. Det er litt vannskelig å si nøyaktig hvor mye melk du skal bruke siden det kommer litt ann på brødet ditt. Jeg brukte for det meste grovt brød og ca 4 dl melk. La brødet ligge i bløt til det blir helt bløtt det kan ta en times tid eller du kan la det ligge der over natten.

Jeg vendte litt på brødet etterhvert som noen av skivene ble bløte. Etter det trykket jeg brødet med hånden min sånn at det trakk til seg all fuktigheten. Brødet skal ikke svømme i melk, det skal bare være akkurat nok for at brødet og skorpen blir bløt.

Etterpå gnidde jeg det lett mellom fingertuppene for at det skulle bli luftig og “fluffy”.

Legg rosinene i en kopp som du fyller ned vann fra springen. Skal du ha en fin selskapsdame kan du bruke sherry, cognac eller annen brennevin. Hakk mandlene.

Smelt smøret i en liten kjele, når smøret er smeltet tilsetter du sjokoladen og lar den smelte av seg selv uten å røre.

Pisk egg og sukker til en lett eggedosis.

Tilsett bakepulver og vaniljesukker i eggedosisen sånn at det blander seg godt

Smuldre kjeksen i en hakkemaskinen eller i en plastpose. Bruker du plastpose trenger du kjevla for å kjevle over kjeksen som blir til smuler.

Tilsett brødet i eggedosisen, rør og la det hvile i 5 minutter for at brødet sveller godt.

Tilsett mandler, kjeks og rosinene som du har “vridd opp”, bland lett med en slikkepott.

Tilsett smørsjokoladen sammen med rosiner som du har “vridd opp” og eplet som du har skåret opp i biter.

Smør en kakeform, min kakeform var 20 cm i diameter, det går helt fint med en på 24 cm.

Sett stekeovnen på 180 grader med over og undervarme, uten varmluft. Hell røren i kakeformen og sett formen inn i den varme ovnen på nest nederste rille i ca 45-50 minutter.

Kjenn med en trepinne om den er ferdigstekt.

La kaken bli helt kald før du legger den over på et kakefat og prøvesmaker. Det var faktisk en ivrig hånd som fortsatte å prøvesmake etter den første biten. Det  smilende fjeset til Maurizio var en bekreftelse på at kaken smakte utmerket…..han er ikke den typen som later som om….i hvertfall ikke når det er jeg som står for matlagingen…..heller litt motsatt!

Jeg håper at du kan få glede av denne kakeoppskrifter både nå og senere.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Risotto med safran, reker og burrata

Når Smakssansene gir deg flashback.

" Nasello al verde "

“Torsk” hvis du kan kalle den det, de er iallefall slektninger. Med en fløyelsmyk grønn saus uten fløte eller smør, men med……

Focaccia med epler

Den er kjempegod akkurat den er og perfekt til et ostefat.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top