Følg meg!

Insalate di Baccalà – Klippfisksalat

Det er sol, det er sommer og late dager. Lag en salat med klippfisk fra Norge som du kan forbrede på forhånd.

Insalate di Baccalà – Klippfisksalat

Denne Klippfisksalaten kan gi deg gåsehud (av nytelse) i sommervarmen. Alt du trenger til denne retten kommer fra Norge, men for å få den litt på gli må vi nesten………..

«smøre»…….den med dressing! Og vi trenger litt jomfruolivenolje. Men ikke hvilken som helst olje, helst jomfruolivenoljen fra Liguria. Du vet den snill og delikat lukt og smak, som ikkeblir alt for  dominerende.

 

Handleliste for 4 personer :

  • 300 gr. Utvannet klippfisk
  • 350 gr. Poteter
  • 200 gr. Tomater
  • 1 Sitron
  • En liten kvast bladpersille
  • 1/2 – 1 dl olivenolje
  • Salt

Begynn med å skjære klippfisken i ganske store stykker og legg den i vann. Hvor lenge kommer alt ann på, er den saltet så trenger den nok minst tre dager, er den frossen holder det med en halv dag osv. Smak på en liten bit der hvor fisken er tykkest for å kjenne at den ikke er for salt. Du bare kniper av en liten «flis»

image

Legg de i en kjele med kaldt vann og la de få kose seg over veldig svak varme, når den har nådd kokepunktet tar du den av platen og lar de ligge 10 min. Ta de ut og legg dem på en tallerken, del opp i biter, de vil dele seg i naturlige flak av seg selv. Vær lett på hånden, dette skal ikke bli noen fiskegrateng! Hold det varmt hvis du skal bruke det med en gang med å dekke det til med en annen tallerken eller et lokk.

Vask kjelen og sett over nytt kaldt vann, men denne gangen tilsetter du litt salt. Skrell potetene og skjær opp i små biter. Legg de i vannet, det er det samme om det er kaldt eller varmt vann. Men pass på dette går fort, de skal være akkurat passe, er de for harde tar de ikke til seg «dressingen» og er de for bløte blir resultatet en slags potetstappe.

image

Disse to tingene kan du gjøre i god tid før du skal servere salaten, klippfisken kan du til og med gjøre i stand dagen før, mens potetene?……….jeg haaaaater gamle poteter!

Nå er det tid for tomatene, skjær de på samme måte som du gjorde med potetene og hakk bladpersillen.image

Hvis du har kokt klippfisken og potetene på forhånd, setter du nå en liten kjele med vann til koking. Når det koker legger du i potetene og fisken i ett minutt slik at de blir litt varme under trøya igjen.

Ta en stor bolle hvor du legger tomatene, persillen, 1/2 dl olivenolje, saften fra en halv sitron og en klype salt. Bland litt forsiktig og vend inn potetene og klippfisken. Med lett hånd blander du alt og smaker til om du synes det trengs mere sitron, olje eller salt.

image

Dette er mat for Mons, og det er våre egne kortreiste råvarer.

Her i Italia finnes det ikke så mange forskjellige typer poteter, jeg pleier å bruke den som er gul under skallet, da den er fastere og har mere stivelse. På den måten går den ikke så lett i stykker. Den som er hvit og som har mye mindre stivelse bruker jeg når jeg skal lage «gnocchi» Så prøv deg frem hvilken du synes passer best, kanskje mandelpotetene?

 Bim bum bam stoccafisso bacalá!

dette er en barneregle sånn som «elle melle deg fortelle»  men direkte oversatt blir det » Bim bum bam tørrfisk klippfisk!

Leken er slik. Alle står i ring og det blir bestemt om nummeret skal være par (2-4-) eller dispar (1-3-5) man holder hånden på ryggen og akkurat når ordet «Baccalàaaaa…» dabber ut rekker man raskt frem hånden med hvor mange fingre du har valgt å vise. Hvis det f.eks. er bestemt par og du viser tre fingre har du tapt og du må ut av ringen. Vinneren er den som har gjettet riktig hver gang. Hva vinneren vinner kan du jo bestemme selv, men det kan jo være at den som vinner slipper å vaske opp!!!

Uff, vet ikke helt om jeg klarte å forklare den leken godt nok, men du kan jo prøve etter klippfisksalaten sammen med et glass Vermentino, da skjønner du meg sikkert bedre!

Skål !

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Calamaretti ripieni. Fylte kalamari

Små delikate fylte kalamarier som bare smelter i munnen.

Påske 2017. Pasqua

Påskelunsjen, La Ciau del Tornavento i Piemonte

Asparges på en enkel, rask og knallgod måte

Hvorfor komplisere livet når du kan servere asparges som min farmor gjorde.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen