Insalata di riso Venere e Baccalà – sort rissalat med klippfisk

Klippfisk og riso venere. En enkel rett for i sommervarmen med smaker fra Norge og Italia

Insalata di riso Venere e Baccalà – sort rissalat med klippfisk

Dette er Norge kledd i smoking, du kan kjenne at den hvite “skjorten” er “nystrøket”. Mange mener at Italia er de flinkeste innen mat og design, og med litt hjelp fra Norge blir det et skikkelig coctailparty. Med de nordiske rene former og farger smeller det virkelig. Du trenger bare disse ingredientene, klippfisk……..

Sort ris eller riso venere, tomater, squash, ekstra jomfruolivenolje, sitronsaft, salt og peperoncino.

image

Du kan servere denne retten alene, som en forett eller som tilbehør, dette skal jeg vise deg helt nederst. Det jeg vet er at den var kjempegod, og det var vel egentlig bare griseflaks eller skal jeg si klippfiskflaks at denne smokingkledde retten landet på middagsbordet en varm sommerkveld.

Handleliste for 4 -5 personer:

  • 250 -300 gr. Sort ris eller Riso Venere
  • 200 gr. Utvannet klippfisk
  • 3 middelstore Squash
  • 3 Tomater
  • 1/2 dl ekstra jomfruolivenolje
  • Saften fra 1/2 sitron
  • Salt
  • 1/2 peperoncino eller noen dråper Tabasco

Du må begynne med å legge risen i bløt. Hvis du skal lage retten om morgen legger du risen i bløt kvelden før, mens hvis du skal lage den om kvelden legger du den i bløt om morgenen før du drar på jobben!

Kok risen i kokende vann som du har saltet når det koker. Kok den “al dente”. Når den fremdeles har litt tyggemotstand, men ikke hard, heller du den over i et dørslag og skyller den under kaldt vann. La vannet renne godt av.

I mellomtiden kan du vaske squashene og tomatene godt. Skjær dem i små biter.

Ta en stekepanne med et par spiseskjeer olivenolje og stek squashbitene på middelsvarme til de er gyldene, salt dem helt på slutten for at de skal holde seg litt cruncky. Legg dem på en tallerken med kjøkkenpapir under slik at all overflødig olje blir borte.

Skjær klippfisken i ganske tynne skiver.

image

OBS du har vel smakt en bitteliten flis av den for å kjenne at det ikke er for salt, skulle den uheldigvis være det puster du rolig….ut, for så å puste rolig…..inn. Ta en bolle med kaldt vann, legg i klippfiskskivene, inn i kjøleskapet med det natten over. For så å smake en gang til.

Nå tar du en gryte med 1 cm vann i bunnen. Legg et stykke bakepapir over hvir du legger klippfiskskivene. Over svak varme damper du fisken i ca 10-15 min. Du vil se når den er ferdig, eller smak en liten bit hvis du er i tvil.

Den skal være fast i fisken! Ikke plukkfisk!

Løft ut bakepapiret med klippfisken, på denne måten går den ikke i stykker, men pass på at du ikke brenner deg. Mens den avkjøles tar du en stor bolle hvor du putter tomatene, squashen, peperoncinoen som du har skåret i syltynne skiver, jomfruolivenoljen og sitronsaften sammen med en klype salt. Hvis klippfisken din er akkurat passe salt altså. Bland godt sammen og tilsett den kalde risen. Når alt er godt blandet legger du i klippfisken og vender den forsiktig i, den vil nå dele seg naturlig av seg selv i biter.

image

La den hvile en halvtimestid og smak om du trenger litt mere olje, sitron eller salt.

Tips: jeg lagde denne retten siden jeg hadde kokt litt for mye ris til “Kylling med sitronconfit”  som jeg hadde satt i kjøleskapet. Derfor var det utrolig lett og raskt å lage den.

Skal jeg fortelle deg enda en hemmelighet? Men ikke si det til Maurizio for han trodde at hele middagen var planlagt!

Til middagen hadde jeg tenkt å frityrsteke klippfisk med sitronconfitmajonesen min.

Men da jeg så at jeg hadde litt for mye klippfisk, og den sorte risen så litt fornærmet på meg der den stod inne i kjøleskapet sammen med squashen og tomatene………

Dette ble altså resultate på middagsbordet.

Etter at jeg hadde tilstått hvordan den smokingkledde rissalaten var blitt til, ble vi enig om at confitsitronmajonesen passet kjempegodt sammen med risen. Så her har du et annet serveringstips:

Du finner oppskriften på “confitsitronmajonesen”, ” Kylling med confitsitron” og forklaring på hvordan du forbredrer “Confitsitroner” her i bloggen min.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

“Barbera, Grignolino…..og Jøtul”

Jeg blir aldri lei av å skrive om to ting som passer som hånd i hanske…..

Liguria

Liguria er så mye mere enn kyststripen.

” Rossetti “

Disse små nyfødte fiskene som du bare har mulighet til å nyte på denne tiden av året i Liguria, er….

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top