“Insalata di patate” Potetsalat

Det er utrolig mye man kan lage av poteter som blir til overs. Hvis du spør meg om min favoritt tror jeg at jeg vil svare deg…… Questa ricetta lo spiego anche a te in italiano scorri giù in fondo alla pagina…e sorpresaaaaa. At det har jeg ikke peiling på. Men hvis du spør meg om hvilken potetsalat som er min favoritt tror jeg nesten at jeg kommer til å svare deg……….At det har jeg ikke peiling på, men at denne lunkne versjonen er skikkelig god. Så prøv ut selv eller inviter vennene dine på et litt annerledes 3 Januar julebord. Mange forskjellige potetsalater servert sammen med fenalår, spekeskinke, kokt skinke og spekesild i alle varianter. Eller gjør som meg…

Det er utrolig mye man kan lage av poteter som blir til overs. Hvis du spør meg om min favoritt tror jeg at jeg vil svare deg……

Questa ricetta lo spiego anche a te in italiano scorri giù in fondo alla pagina…e sorpresaaaaa.

At det har jeg ikke peiling på. Men hvis du spør meg om hvilken potetsalat som er min favoritt tror jeg nesten at jeg kommer til å svare deg……….At det har jeg ikke peiling på, men at denne lunkne versjonen er skikkelig god. Så prøv ut selv eller inviter vennene dine på et litt annerledes 3 Januar julebord. Mange forskjellige potetsalater servert sammen med fenalår, spekeskinke, kokt skinke og spekesild i alle varianter. Eller gjør som meg da jeg ikke aaaante hva jeg skulle servere til lunsj.

image

Som du sikkert vet blir det gjerne servert to varme måltider om dagen i Italia…..og da må man sette fantasien i sving for ikke å måtte flytte sengen inn på kjøkkenet. Apropos seng på kjøkkenet, for 30 år siden var vi to norske jenter som gjerne ville leie en leilighet i Liguria for et par vintermåneder. Det var svært vannskelig å finne noen…..de lurte jo på hva i allverden to jenter skulle gjøre her….og de var til og med alene….hmmmm….og de kom fra Skandinavia….hm, hm..!!! Det ble til at vi fartet rundt til mange forskjellige eiendomsmeglere, til slutt fikk vi endelig leid en leilighet med kjøkkenet som var “abitabile” ( som betyr at man kan bo der). Deeeeet hadde vi aldri hørt om før og spurte hva de mente med det…. Som svar fikk vi vite at når leilighetene blir leid ut til turister i sommermånedene ble det alltid spurt om hvor mange sengeplasser det var. Og hvis det var et stort kjøkken ble det plusset på en sengeplasser der ! Jeg kan se for meg mor i huset som måtte sove på kjøkkenet mens hun disket opp med frokost, lunsj, middag og kanskje til og med nattmat. Stakkars……mens hun lå der å snorket i matosen med steken til morgendagens middag i ovnen på lav temperatur ( kanskje det var da det ble “oppfunnet” lav temperatur over lang steketiden) mens kjøttragúen stod å småputret på komfyren til lunsjen….På denne måten kunne hun kanskje unne seg en dukkert i havet uten at noen kom til å klage når de kom rennende inn døren fulle av sand fra stranden hylende ” er maten klar…..vi er sååååå sultne. Så da var det best for henne at hun hadde alt klart mens hun fløy fra kjøkkenet og inn i stuen med fat av rykende varm pasta, frityrstekte ansjoser ( som hun hadde vært på fiskemarkede å kjøpt….før hanen galte ) salat, ost og en hjemmelaget Tiramisú til desserten……. før frukten. Alle smilte, lo, og spiste som om de ikke hadde sett mat før, mens de prøvde å overdøve hverandre om hvem som hadde vært lengst under vann, hvem som hadde sett fisker, hvem som hadde bygget det fineste sandslottet etc. Mens mennene tittet lurt på hverandre mens de tenkte på hvem som hadde sett den flotteste kvinnekroppen i vannkanten…..men det sa de ikke høyt for da visste de at de kom til å måtte spise smørbrød, som de til og med måtte lage selv….resten av uken.

Oppskrift på potetsalat :

  • 500 gr. Poteter
  • 70 gr. Grønnsakskraft eller grønnsaksbuljong
  • 5 gr. Sennep
  • 1 tsk Salt
  • 7 gr. Eddik
  • 8 gr. Ekstrajomfruolivenolje
  • 1 strøken ss Brunt sukker
  • 1 ss Kapers
  • En håndfull Oliven (fra Liguria)
  • 2 gr. Sibirgressløk olje

Jeg koker som sagt ekstra mange poteter til middag…for da kan jeg alltid lage noe godt dagen etter uten at jeg blir “oppdaget” For de rettene som jeg har delt med deg har ikke smaken av gamle poteter….selv ikke min mor som Får helt hetta når det er snakk om “gamle” kokte poteter dagen etter. Og på denne måten får jeg tid til å gå en fin frisk luftetur med hunden min.

image

Jeg skar potetene i biter og la dem i en bolle mens jeg satte over en liten gryte med min hjemmelagde grønnsakskraft. Skulle du ikke ha det kan du vel til nøøøød bruke en buljongterning. Men kjøp helst den som bare er av grønnsaker uten gjær og uten gluten. For du vet sikkert at den vanlige inneholder begge deler. Du får alltid tak i den i helsekostbutikken.

image

Bland den varme kraften med sennep ( jeg brukte en middels sterk sennep) salt, eddik, olje og sukker i en bolle. Og hell det over potetene.

image

Rør lett rundt for at ikke det skal bli en potetmos….eller hvis du vil ha potetmos, moser du det hele opp med en gaffel. Til slutt tilsetter du kapers og oliven som du har tatt vekk stenen på. Hvis du skal ha “potetmos” sløyfes du disse. Da kan du heller hakke dem fint og strø litt på tallerknen når du serverer den.

image

Sett den i kjøleskapet til dagen etter. Da kan du enten spise den kald eller varme den litt opp enten i en gryte eller i mikrobølgeovnen. Den skal ikke være glovarm…bare lunken. Jeg serverte den som sagt med kokt skinke.

image

Det var så godt at det lyste sammen med speileggene.

image

Insalata di Patate :

Questo era l’insalata di patate che ho servito insieme al “Juleribben” freddo, allo show cooking il 8 dicembre al Borgo Medievale a Torino. Non avevo aggiunto ne capperi ne olive, e lo schiacciato con una forchetta in modo che somigliasse quasi a un purè di patate. Va servito freddo o tiepido.

  • 500 gr. Patate bollite
  • 70 gr. Brodo vegetale
  • 5 gr. Senape
  • 1 cucchiaino Sale
  • 7 gr. Aceto di vino
  • 8 gr. Olio di oliva extravergine
  • 1 cucchiaio scarso di zucchero di canna
  • 2 gr. Olio di erbacippolina ( se non lo trovi questo usi uno o due cipolotti che tagli a fettine sottili)

 

  • Capperi
  • Olive ( tagliasche)

Tagliare le patate che sono avanzati della cena a cubetti.

image

Metti su una pentola con un brodo vegetale. Quando bolle metterlo in uno ciottolo insieme a senape, olio, zuccher, sale e aceto e mischiare bene prima di aggiungerlo alle patate.image

Mischiare delicatamente se vuoi che le patate rimangono intere, se no schiaccia con una forchetta per farlo assomigliare quasi a un purè. Quando si è raffreddato aggiungere i capperi e le olive che l’hai tolto il nocciolo ( io uso sempre le olive intere visto che quelli snocciolate hanno un gusto un po’ “sintetico” secondo me, è troppo dominante come gusto)

image

Mischiare delicatamente e metterlo nel frigo per il giorno dopo. Viene servito temperatura ambiente o appena tiepido. Va servito insieme come l’avete mangiato con il “Juleribbe” freddo, ma è anche buono accompagnato a salumi, uovo, una tagliata…..ma anche con pesce….insomma quasi con tutto. Oggi al pranzo dopo una bella camminata nel parco con mio cane.

image

Ieri al pranzo dopo una bella camminata nel Orco con Stella….Lo servito insieme al prosciutto cotto e uova al tegamino.image

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Grissini Torinesi og ……

Hvor tror du at grissiniene ble oppfunnet og hvorfor? Få med deg litt historie og en oppskrift på ……..

Tilbakemeldinger fra en mat- og vintur

Hva gjestene ( deltagerene ) skriver om reisene mine.

Carolines Risotto med jordbær. Il Risotto di fragole della Caroline

Det var mote på 80 årstallet å spise jordbærrisotto, og som så mange andre ganger kommer moter tilbake. Sett deg godt til rette så skal jeg fortelle deg hvorfor akkurat denne……

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top