Pastasalat med grønn asparges og egg

For en italiener er pasta som poteter for en nordmann. Italienere lager pastasalater og nordmenn lager potetsalater.

Pastasalat med grønn asparges og egg

( Insalata di pasta kån asparatgji e oåva ) Hvis du klarer å utale dette klarer du også å lage denne kalde pastasalaten med sesongens asparages og……

Egg. Det hørtes kanskje litt tørt ut…men bare vent til “teppet” går opp, for da vil du skjønne hele “hemmeligheten”. For dette blir den mest delikate fløyelsmyke pastasalaten som du kan tenke deg.
Stakkars Maurizio som ikke er så veldig begeistret hverken for asparges eller pastasalat….men heldigvis liker han…. egg !!! Men det gikk iallefall ned på høykant,  og han virket storfornøyd da han lente seg i stolen og klappet seg på magen med et stort smil. Jeg storkoste meg skikkelig fra første øyeblikk siden jeg elsker både grønn asparges, pastasalat …og egg……så nå vet du det !

image

Handleliste for 4 personer :

  • Vårløk ( etter at jeg hadde renset den veide den 100 gr. )
  • 500 gr. Asparges ( etter at jeg vasket og renset dem veide de 350 gr. )
  • 50 gr. Mascarpone
  • 4 gr. Sitronconfit
  • 5 dråper Tabasco
  • 4 Egg
  • 400 gr. Pasta ( jeg brukte halve “penne’r” )
  • Salt og Pepper

Sett over en stor kjele med vann, når det koker salter du vannet og slenger pastaen oppi til koking.
Smak underveis, koketiden som står på pakken er sånn “omtrent koketid”. Det kommer litt ann på hvordan du vil ha pastaen din, litt hard, passe, kokt eller overkokt.

Siden det er du som skal spise den koker du den akkurat som du selv vil, her er det ingen som kommer med en pekefinger for å si hva som er galt eller riktig, men vær på vakt hvis du skal servere det til en italiener….de hater overkokt pasta!

image

Mens pastaen koker lager du “il condimento” ( il kåndimentå ) som betyr dressing, saus eller krem. Jeg har vannskeligheter med å oversette dette ordet, men du skjønner sikkert hva jeg mener….håper jeg! Vask aspargesen og skjær eller brekk av den hardeste delen. Her kan du titte hvordan jeg gjør det, sammtidig ser du favoritt versjonen til Maurizio og Thomas…..når det gjelder asparges altså !
https://carolinesgourmet.no/asparges-pa-en-enkel-rask-og-knallgod-mate

Rens vårløken og skjær den i skiver, det er ikke så nøye hvordan det ser ut siden vi skal mose opp hele greia til slutt med stavmikseren. På svak varme lar du den bli bløt sammen med oljen, det tar ikke mere enn et par minutter for det er viktig at den ikke får noen farge.

Nå tilsetter du aspargesen som du har skåret i skiver, bortsett fra toppene. Toppene skal du dampe eller koke lett for seg, siden det går unna på null komma niks. Sammtidig får du truffet på noen hele asparges i pastaretten, ikke bare for synets skyld, men også for smaksopplevelsen. La aspargisskivene putre sammen med vårløken et par minutter før du tilsetter et par kopper med vann og en klype salt.

Etter at det er stått og småkokt på middels varme i 10 minutter tilsetter du en liten bit av skallet på confitsitron, etter at du har skyldt det godt under vann. Og noen dråper Tabasco hvis du liker litt piff i maten.

La det koke til aspargesbitene er blitt myke men ikke dvassene.  Ta frem “tryllestaven” ( stavmikseren ) og mos det hele opp til en fløyelsmyk krem.

image Nå kan du røre inn mascarponen og smake det til med salt og pepper.

image

I mellomtiden har du kanskje kokt eggene? Nå kan du velge selv hvordan du vil legge “puslespillet”.
Enten deler du opp egget og serverer.
Eller du kan ta ut eggeplommen, hakke den og strø den på toppen…..som jeg gjorde og som blir kalt for “Mimosa” ( mimåsa ) her i Italia. Mimosa som er et tre med små gule kule “blomster”.
Eller du kan hakke plommen og hvitten sammen….gjør akkurat som du selv vil.

Oooojjjjj….glemte vi å koke aspargestoppene ? Sett en liten kjele med vann til koking, når vannet koker salter du det før du legger i aspargestoppene som koker på svak varme i ca 1 minutt. Men som sagt det beste resultatet får du ved å dampe dem, men hvis du synes at det blir litt for innviklet og kronglete så koker du dem bare. Det er jo bedre å koke dem enn å gi opp hele greia fordi du synes at det var for mye å stri med. Og bare vent til du får tatt en titt på hva annet du kan bruke aspargeskremen til …..du kommer til å bli like grønn som naboen din !
https://carolinesgourmet.no/crema-di-asparagi-og-sestri-levante/

image

image

Når alt er kaldt Blander du den kokte pastaen med aspargeskremen og server den med egg. Hvis du er en av de som har dilla på asparges som blir pakket inn i parmaskinke…..ja da er det vel bare å legge et par skiver skinke ved siden av eller skjær den i små biter som du blander i pastaen. Hvis du liker at skinken er stekt, svirre du bitene i en varm tørr stekepanne et par minutter og strør det på toppen til en KNASENDE god aspargisparmaskinkeogeggpastasalat ! Strø gjerne litt nykvernet sort pepper på toppen.

N.B. Vet du at det lukter ille når du tisser etter at du har spist asparges, ja det lukter faktisk såpass ille at jeg av og til har lurt på om det feiler meg noe, helt til jeg kommer på….”Åååååå….jeg har jo spist asparges” !!!

Hvis du ikke har laget sitronconfit ennå, hadde jeg laget det nå,hvis jeg hadde vært deg. I mellomtiden får du nøye deg med en dasj nypresset sitronsaft, selv om det ikke er det samme.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Brenneslesuppe med ris, Minestra di ortica

En tur ut i vårsolen med snippsekka di…vips så har du vårens grøde til middagen.

"Paccheri ai formaggi con rucola"

Januar er måneden hvor Julen blir feiret i musehullene. Hvis du da ikke gjør som meg…..Januar blir feiret rundt middagsbordet med….

Tidlig en morgen i Torino

Torino har det største utendørs matmarkede i hele Europa. Her glemmer du nesten hvor du egentlig er, med en  blanding av Europa, Afrika og Asia blir det nesten umulig at du ikke finner………. Akkurat…..den……ingredienten Du er på jakt etter. Eller du finner noe du aldri har sett før! Som disse grønne “kulene” som er agurker….

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 thoughts on “Pastasalat med grønn asparges og egg”

  1. Randi Sivertsen

    Har akkurat laget Pastasalat med grønn asparges og egg. Det smakte vidunderlig godt. Det erten rett som kommer til å være på menyen hjemme hos meg titt og ofte.

  2. Åååå så hyggelig å høre at den falt i smak Randi ? Jeg funderer jo ofte om hvordan oppskriftene mine smaker og hvordan det går å lage de med mine beskrivelser. Ønsker deg en fortsatt fin dag ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top