Insalata di baccalà affumicata

Røkt klippfisk salat var en forett som jeg serverte i restauranten min ” La Lampara ” og som gikk unna som ”…

Insalata di baccalà affumicata

Røkt klippfisk salat var en forett som jeg serverte i restauranten min ” La Lampara ” og som gikk unna som ” varmt hvetebrød ” Med denne nye versjonen som jeg skal vise deg, tror jeg nesten at jeg hadde behøvd å hatt kølapper !

Jeg brukte å ha vårløk i denne salaten helt til jeg fant……….. Denne helt utrolig gode Sibirgressløk Oljen.

Den samme salaten har jeg lagd i to versjoner.

Insalata di Baccalá composta.

image

Insalata di Baccalá scomposta.

image

Det er som sagt akkurat de samme ingredientene, så velg selv hvilken du får mest lyst til å lage. Den ser i hvertfall ganske italiensk ut selv om den er ganske så Norsk.

Handleliste for 4 personer:

  • 350 gr. Skiver av røkt klippfisk ( i pakninger som røkelaks)
  • 3 store poteter, eller 4 middelstore
  • Parmasan, enten flak eller revet
  • En liten bunt frisk basilikum
  • 100 gr. Små tomater
  • Sibirgressløk Olje fra Nordlysmat
  • litt ekstrajomfruolivenolje
  • en bitteliten kvast med bladpersille ( du kan sløyfe det hvis du ikke har det)
  • 2 ss pinjenøtter

Begynn med å sette en liten kjele med vann og salt til koking for potetene. Skrell potetene og skjær dem i små biter.

image

Legg dem i kjelen og kok til de er ferdigkokte, men de må ikke bli dvassene for da blir det potetmos ut av det. Hell potetene i et dørslag og la de avkjøles litt mens du fortsetter med tomatene som du skjærer i små biter og hakker persillen. Med stavmikseren lager du “pesto” med basilikum og ekstrajomfruolivenolje, pinjenøtter og bittelitte salt. Når du har fått den noe jevn, tilsetter du den revne Parmasanosten og fortsetter å moser til det blir en krem. Nå kan du begynne å “bygge” den “composta salaten”som jeg kan oversette med “den sammensatte klippfisksalaten”

image

Så var det turen for ” Insalata scomposta ” som jeg ville oversatt “Klippfisksalaten som ikke henger sammen” eller ” Gjør det selv Klippfisksalat” eller kanskje ” Usammensatt Klippfisksalat” Jo mere jeg tenker over hva jeg kan oversette “scomposta” med, jo mere høl i hue synes jeg det høres ut. Ikke rart at de ser rart på meg når jeg endelig får karret meg til Norge med denne “hjemmelagde norsken min” Språk er merkelig, nå er ikke jeg akkurat så veldig språkkyndig av meg, selv etter 30 år i Italia roter jeg fælt med ord, for ikke å snakke om gramatikken! Thomas har sluttet å kjefte på meg og himle med øya. Han har vel endelig skjønt at “her er det ikke noe man kan gjøre mere, hun bare er sånn”. Men du skulle sett ansiktet hans da jeg snakket med italiensklærinnen hans på barneskolen og sa “cesso” istedenfor “gesso”!!!  Cesso betyr “dass, do” mens Gesso betyr “kritt”. At jeg fikk latterkrampe da han dultet meg i siden mens han hvisket meg i øret at jeg hadde sagt “dass” til frøknen, hjalp jo ikke så mye heller da! Men denne “karrieren” begynte jeg tidlig, i begynnelsen synes jeg at alle ord lignet på hverandre. Det første året jeg var her skulle jeg bestille en espresso og et glass vann fra springen. Som ble……en espresso og et glass fra doen! Rubinetto=springen, kranen. Gabinetto= Do. Det eneste ordene hadde til felles var at begge ordene sluttet på innetto…….. Kelneren hadde pokerfjes…..han bare skakket litt på hodet mens han fylte et glass med vann fra………springen. Dette var etter at jeg hadde skjønt at jeg ikke ville bli alvorlig syk av å drikke vann fra springen og før jeg holdt på å dø av tørst. Mor hadde  fortalte meg at det var farlig å drikke vann fra springen i Italia, man skulle til og med helst pusse tennene sine i mineralvann ! En natt kom jeg til Genova med tog fra Frankrike. Jeg skulle videre til Roma og hadde studert nøye togtabellene og funnet ut at jeg måtte skifte tog i Genova. Sliten og trett stod jeg der på perrongen i Genova klokken ett om natten for å prøve å skjønne hvilket spor det gikk fra. Til slutt måtte jeg gå til bilettlukene å spørre……spørre, ja hadde jeg bare klart det så. Men jeg klarte iallefall å diskutere ganske lenge med han i bilettlukene om toget som jeg mente skulle vært der, mens han mente at det ikke var noe tog før neste morgen. Etter en del år har det …..endelig gått opp for meg at jeg hadde sommertabbellen…..som ikke gjaldt mere siden det var i slutten av September. Alle barer var stengt, og på den tiden fantes det ikke noen automater. Det var drikkevannfonterer der, men det turte jeg ikke, jeg kunne jo bli dødssyk! For å gjøre en laaaaang historie kort, fikk jeg ikke vann før jeg kom til Roma sent på formiddagen dagen etter!

 Men altså du bruker de samme ingredientene, men du skal ikke lage pesto med basilikumet og parmasanosten.

Legg små “roser” med røkt klippfisk hist og pist, fortsett med potetene, også tomatene. Til slutt høvler du noen skiver med parmasanosten, jeg pleier å bruke potetskrelleren til dette. Legg små basilikumblader på klippfisken og noen pinjenøtter I noen smutthull………til slutt en god “folkedans” med Sibirgressløkoljen.

image

Hvis du skulle være så “uheldig” at du ikke har denne oljen fra Nordlysmat bruker du vårløk i steden som du skjærer i tynne skiver. I den “sammenhengende salaten” blander du det sammen med potetene, tomatene, bladpersille og ekstrajomfruolivenolje. Mens i den “usammenhengende salaten” legger du vårløken hist og pist for så å slutte dansen med ekstrajomfruolivenolje.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Genova

Genova, en fantastisk flott by med sine trange gater og smug. Med vakre husfasader i de herskapelige palassene.

Peperoni arrostiti, Grillet paprika

Grill eller stek hele paprika for noen utrolige smaker.

Insalata di prosciutto e melone – Salat med spekeskinke og melon

Prosciutto e melone med en norsk vri

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top