Visste du at en av verdens beste hasselnøtter kommer fra Piemonte? Siden jeg bor i Piemonte er det derfor kanskje ikke så rart at jeg lager hasselnøttboller istedenfor kanelboller?
Til deigen trenger du :
- 4 dl H-melk
- 125 gr. Mascarpone
- 40 gr. Fersk gjær
- 120 gr. Smør
- 1 egg
- 1 1/2 dl lys sirupp
- 1 kg mel + utbaking
- 1/4 tsk salt
Fyll :
- 100 gr. Mascarpone
- 50 gr. Hasselnøttpasta uten kakao
Pynt :
- Hakkete hasselnøtter
- Melis
Stekes i varm stekeovn på 200 grader i ca 10-12 minutter med over og undervarme men uten varmluft. Steketiden kommer litt ann på ovnen din. Hvis du bare vil lage halv deig må du nesten knekke egget i en kopp, blande det og veie det slik at du er sikker på at du bare bruker halve vekten av egget….det som blir til overs bruker du for å pensle bollene.
Det enkleste er å lage disse bollene i kjøkkenmaskinen men det går like greit å lage de for hånd…..sånn som man gjorde før i tiden.
Smuldre smøret i hvetemelet. Varm melken til den er fingervarm ca. 37 grader. Rør gjæren ut i en liten kopp sammen med noe av melken. Tilsett mascarpone i melken, rør til det er godt blandet, tilsett egg og sirupp og rør. Hell væsken, gjærblandingen og alt det tørre i en stor bolle og rør godt. Deigen vil virke noe klissete men det skal du ikke bekymre deg over siden den skal være akkurat sånn.
Sikt hvetemel på toppen før du dekker bollen med et kjøkkenhåndkle. Sett den til heving i 1 1/2 time langt vekk fra all trekk.
Strø rikelig hvetemel på bordet eller benken før du med hjelp av en slikkepott ” heller” deigen på bordet. Strø litt hvetemel på toppen og kna den lett for at deigen skal samle seg. Du skal ikke bruke krefter når du knar da vil deigen bare hyyyyle etter mere mel og bollene vil bli harde og litt tørre.
Kjevl deigen ut. Det er ikke så viktig at den blir perfekt, det ordner du når du ruller den sammen ved at du drar litt her og der sammtidig som du dytter den litt sammen for at det blir jevn tykkelse på “pølsen”
Bland mascarpone med hasselnøttkremen. Hvis du ikke får tak i ren hasselnøttkrem kan du bruke Naugatti eller Nutella, men da får du også smaken av sjokolade og siden den er ganske søt må du droppe å strø sukker på toppen.
Strø sukker på toppen ( dette gjorde jeg siden min hasselnøttkrem ikke innholdet noe sukker)
Rull deigen jevnt og skjær den i tykke skiver som du legger på to stekebrett som er dekket av bakepapir.
Dekk brettene med kjøkkenhåndkler og la de heve i 30-40 min et sted hvor det ikke er trekk. I mellomtiden skrur du på stekeovnen slik at den er god og varm når du setter bollen inn til steking, et brett av gangen!
Bland en eggeplomme med et par ss melk og pensl bollene på det første stekebrettet. Sett brettet inn på best nederste rille. De andre bollene lar du ligge å heve under kjøkkenhånkle til de første er ferdigstekte!
La de steke til de er gyldne, ca 10-12 minutter.
Sett bollene på en rist for avkjøling mens du blander sammen en tjukk glasur av melis og vann. Pensl bollene med glasuren og strø hakkete hasselnøtter på toppen.
Hvis den syvende far i huset foretrekker “vanlige” hveteboller så triller du bare ut boller på vanligvis.
❤
Jaha. Så satte spyttkjertelene igang igjen. Dette må da være utrolig gode “boller”. Når jeg kommer meg på bena igjen, skal jeg kjøpe inn Nutella. Da tror barnebarna, det har ramla for meg. Pytt heller.
Det kommer så mye godt fra deg, sukk 😉
Hilsen Wenche
Hei Wenche. Jeg regner med at barnebarna dine blir i fyr og flamme og kommer til å bære deg rundt på en keiserslottet sånn at du ikke behøver å stå på bena ?