Gluten og laktosefri bringebærterter.

Glutenfrie og laktosefrie kaker som smaker som en fløyelsmyk sommernatt

Gluten og laktosefri bringebærterter.

Mange tror at baksten blir tørr, kjedelig og smakløs hvis man ikke bruker meierismør, melk og hvetemel. Det er iallefall tankene til Maurizio.
Han rynket på nesen da jeg fortalte hva jeg hadde tenkt å bake. “Hvorfor skal du alltid bake noe nytt istedenfor å bake de kakene dine som du vet at jeg elsker?” spurte han litt fornærmet. “Vel, disse blir kanskje litt “sunnere” og du vet at jeg må komponere en ny oppskrift hver uke” svarte jeg..litt hissig!

Hvorfor jeg har begynt å eksperimentere litt med laktosefritt og glutenfritt skal jeg fortelle deg om senere. Så hvis du har lyst og tid til å lese om det så kommer det når jeg er ferdig med å forklare deg oppskriften på disse kakene.

Deig:

 • 150 g rismel
 • 75 g malte mandler
 • 80 g melis
 • 80 g laktosefritt smør eller margarin
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1 lite egg
 • Rismel og melis til utbaking

Bland alt raskt i kjøkkenmaskinen eller smuldre “smøret” i melet før du tilsetter egget. Når deigen begynner å samle seg knar du den raskt sammen på bordet og la den hvile i kjøleskapet en stund. Deigen er myk og du må jobbe raskt når du kjevler ut bunnen med hjelp av litt rismel og melis. Eller trykk deigen ut i små sankakeformer

Fyll:

 • 4 dl mandelmelk
 • 50 g sukker
 • 4 eggeplommer
 • 15 g maizena
 • vanilje.

Hell 3/12 dl mandelmelk i en liten gryte, tilsett eggeplommene, sukker og vanilje og la det tykne på svak varme mens du rører hele tiden for at det ikke skal sette seg fast på bunnen eller i kantene på kjelen. Rør maizenamelet ut i 1/2 dl mandelmelk.
Like før kremen begynner å koke tar du gryten vekk fra platen og rører inn maizena/mandelmelken og vanilje. Hvis du da ikke bruker ekte vaniljestang for da skal du ha den med fra starten av.

Hell kremen i en bolle og dekk kremen med kjøkkenplast for at det ikke skal danne seg snerk, sett den til avkjøling. ( jeg tilsatte ekstra 30 g siktet melis siden jeg synes at kremen ikke var søt nok…smak deg frem)

Bringebærsyltetøy : Bruk enten ferdiglaget syltetøy eller kok bringebær og sukker til det blir et tykt syltetøy.

Smør formene med laktosefritt smør og strø dem med rismel. Kjevl ut deigen eller bare trykk den ut i formene. Pass på at det ikke er noen hull hvor fyllet kan sive ut. Dekk bunnen med bringebærsyltetøy

Dekk syltetøyet med vaniljekremen.

Trill deigen ut til syltynne “pølser” og lag et gittermønster på toppen.

Sett kakene inn på nest nederste rille i varm stekeovn på 170 grader og la de stå der i ca. 20 minutter. Jeg penslet ikke gittermønsteret.

La kakene bli hekt avkjølt før du setter dem i kjøleskapet natten over. Jeg synes at de er best når de er litt kalde. Det er viktig at de får stå litt i kjøleskapet for at kremen får satt seg og ikke sive ut når du skal spise den.

Hvis du ikke har små former som disse som jeg bruker når jeg lager linser ( egentlig ligner disse kakene på linser ) Så bruker du en vanlig kakeform ca 20 cm. Du går frem på samme måte men du må steke kaken i ca 50 minutter og hvis du ikke har noe deig igjen for å lage gittermønster så gjør ikke det noe for da kan du pynte den med bringebær slik som jeg gjorde.

Hvorfor jeg begynte å eksperimenter med glutenfritt og laktosefritt er Thomas sin skyld. Jeg har alltid bakt mye både på restauranten som jeg drev og hjemme.
Jeg har alltid hatt problemer med laktose og med melkeprodukter, kroppen min blir tung etter at jeg har drukket melk, spist is og kaker. Ikke for det humøret mitt er heller ikke på topp etter et glass melk, jeg kan faktisk ikke huske siste gang at jeg drakk et glass melk. Og jeg som elsker melk, yogurt og alt som inneholder melkeprodukter!

Men det er gjerne sånn at det som du higer etter, ( eller rettere sagt er det kroppen din som hyler etter det ) er det mange ganger at det er akkurat det som ikke er det aller beste for deg. Det er iallefall slik det kjennes for meg. Men jeg har alltid bitt i det sure eple og tenkt ” Hvis jeg skal ta meg en cappucino så skal den være med ekte H-melk og ikke noe lettpjusk og akkurat det samme tenkte jeg om kaker, is etc.

Helt til Thomas en dag spurte om jeg ikke kunne bake noe som var litt sunnere. Selvsagt er ikke jeg den rette personen til å si om denne kaken er sunnere eller ei men jeg blir iallefall ikke tung i kroppen eller nervøs etter at jeg har spist et stykke…eller to!

Som sagt så er det mange foreldre som ikke skjønner bæret og dermed gjør alltid feil eller misforstår, i hvertfall i følge “barna”. Noe jeg igjen ble minnet på da jeg tok med meg disse kakene til Thomas.
Da jeg fortalte at de ikke inneholdt hverken gluten eller laktose så han like skeptisk som Maurizio hadde gjort …før han smakte på de. Det er rart med det, man blir skeptiske bare ved at man nevner noe som man ikke er vant til og som man allerede har bestemt i forveien at det umulig kan være noe særlig godt.
Derfor har jeg bestemt meg for at jeg ikke skal si noe en annen gang før de har smakt. Da vil de ikke bli hemmet av tankemønsteret og vil smake med åpent sinn.

Fortvil ikke om du synes at dette ser komplisert ut. Da lager du små delikate kaker ved at du steker småkaker, legger litt vaniljekrem på toppen og dandere forskjellig bær, frukt eller sjokolade på toppen. Det vil se helt proft ut med et kakefat fullt av disse småkakene.

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Ta deg en øl i Torino

Hva smaker bedre enn en kald øl etter å ha trasket Torino i timesvis på jakt etter “hemmeligheter” ? Piemonte er kjent for sine viner……men ikke glem å smake på……

Paprikastuing, Peperonata

Om sommeren står vi opp litt tidligere enn vanligvis og starter med matlagingen mens kaffekanna står å putrer.

Malfatti, Gnudi

Kan jeg få presentere deg en nær slektning av “Strangolapreti”? Kjært barn har mange navn og disse små myke munnfullene er kjære for mange. Det er faktisk ikke mange steder hvor du får servert denne utsøkte retten som er laget av ricotta, parmasan, egg, …….. Spinat, hvetemel, smør og revet muskatnøtt. Etter en runddans i…

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top