Følg meg!

Gagette. Kålruletter

Kålruletter eller Gagette som de heter i Liguria, på den italienske rivieraen.

En av mine barndomsminner er “Mors kålerulletter”. En dag vil kanskje en av barndomsminnenene til Thomas være “Le gagette della Mamma”! For det er ikke plass i glemmeboken til oppskriften på disse.

Det er på denne årstiden kålhodene i gryter og kar til de beste rettene.

 image

Handleliste for 5-6 personer:

 • Et Stooooooort SavoyKålhode

Farse :

 • 500 gr. Poteter
 • 200 gr. Salsiccia
 • 200 gr. Kjøttdeig
 • 1 liten Løk
 • en liten kvast Bladpersille
 • 2 ss ekstrajomfruolivenolje
 • 1 Hvitløkbåt
 • 50 gr. Revet Parmasan
 • 2 Egg

Tomatsaus :

 • 1 1/2 boks med hakkete Tomater ( Mutti)
 • 2 gr. Tørket Steinsopp
 • 1 Hvitløkbåt
 • 1 liten Løk
 • Litt hakket bladpersille

Begynn med å koke potetene. Fortsett med å skjære opp løken, legg den i en stekepannen sammen med 2 ss ekstrajomfruolivenolje. Stek til den er myk da tilsetter du en presset hvitløkbåt og salsicciaen uten pølseskinnet. Mos alt godt med en tregaffel, steke på ganske varm plate.

image

Ta frem kjøkkenmaskinen og legg alle ingredientene til fyllet oppi sammen med salsicciaen som du har stekt. Mos det opp slik at det blir en jevn farse.

image

“Lirk” forsiktig av kålbladene, det hjelper at du skjærer med en skarp kniv rundt roten. På den måten kan du begynne å løsne et etter et blad lagvis. Skjær vekk den hardeste midstilken, hvis hodekålet er veldig stort ellers vil du ikke klare å rulle dem uten at de “brekker”.

image

Sett en stor kjele med vann til koking, når vannet koker tilsetter du litt salt. Og har oppi 4-5 kålblader av gangen. Etter 2 min tar du dem opp med en øse ( vær forsiktig at du ikke ødelegger dem) og legger dem over i et dørslag. Legg et kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken eller bordet og la kålbladene ligge der separert til du er klar med å fylle dem.

I mellomtiden heller du 3 ss ekstrajomfruolivenolje i en stor vid gryte, har du ikke det tar du stekepanna di. Begynn å steke løken over svak varme, når den er myk og blank tilsetter du den pressete hvitløken sammen med steinsoppen ( som du har “vridd opp”) og en liten kvast bladpersille.

image

Etter 1-2 minutter,( husk at du ALDRI må svi hvitløken da lukter og smaker det heeeelt pyton!) tilsetter du boksene med tomater.

image

Tilsett litt salt og la det stå å putre mens du fyller kålerulettene.

Hvis du nå har en stor gryte som meg legger du dem tett i tett. Hvis du ikke har det heller du tomatsausen i en langpanne eller ildfastform. Og legger “kålerulettene” på toppen av tomatsausen. Hell i en øse med vannet som du har kokt kålen i .image

Sett lokket på og la det småputre i 30-40 min, hvis det tørker ut tilsetter du bare litt til av kokevannet. Bruker du den ildfasteformen dekker du den med et stykke bakepapir hvor du har klippet et rundt hull på midten og “stapper” papiret rundt kantene på innsiden av formen. Da blir det “lokk effekt” ! Sett formen inn i varm stekeovn på 180 C med over og undervarme, men ikke varmluft i ca 40-50 minutter.

Ta av lokket, og “rist” litt frem og tilbake for at de ikke sitter fast på bunden, er det for mye væske koker du det litt inn, og er det for tørt tilsetter du bare litt av kokevannet.

image

Tips: hvis du har dårlig tid kan du skrelle potetene og skjære dem i biter før du koker dem, da går det litt fortere. Får du ikke tak i salsiccia kan du bruke den norske farsen.

A tavola…..La cena e prontaaaaaaaa.

Til bords……Middagen er feeeeeerdig.

image
❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Insalate di Baccalà – Klippfisksalat

Det er sol, det er sommer og late dager. Lag en salat med klippfisk fra Norge som du kan forbrede på forhånd.

Beppino Occelli

Piemonte e Beppino Occelli

I de siste årene har det vært stor snakk om viner fra Piemonte i Norge, det mange ikke vet er at her lages også en av verdens beste oster……

Sne i Torino

Det var nok sne til at jeg tok meg en trall, Stella tittet forbauset på meg mens  jeg hoppet rundt som en liten unge.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

6 thoughts on “Gagette. Kålruletter”

 1. Disse kålrullettene kan sikkert også brukes som meze/tapas-rett. Det er litt lettere å få tak i kålblader enn vinblader (til vinbladrulletter) her oppe i nord:-)

 2. Kari Sevberg Haagenrud

  Åh, jeg gleder meg! Må prøve de først, men kanskje de blir en av rettene, når jeg skal ha 25 damer på italienske småretter! Er takknemlig for tips! Ha en fin kveld i det vakre Italia!
  Hilsen Kari H.

  1. Oj….skal prøve å skrive en meny til deg slik at du også får gleden av kvelden uten å bli alt for stressa og oppskjørtet 😉

  2. Hei Kari.
   Hvis jeg hadde vært deg hadde jeg laget kjøttragú eller spezzatino ( lapskaus) men uten poteter. Sammen serverer du “polenta” som er en tykk grøt av maismel. Ragú’en eller Spezzatinoen lager du dagen før, sammen med panna cotta som du serverer til dessert i engangsformer.bda har du alt klappert og klart til å hygge deg. Det eneste du må gjøre er å lage polenta. Som selv italienerene begynner bare ved tanken, men jeg har min egen hemmelighet som gjør det enkelt og kjempegodt. Hvis du til og med “bretter” noen brød som du serverer sammen med en salat eller forett kan de ikke bli en mislykket aften. 😊 trenger du noen flere tips, eller er det noe du lurer på …..så er jeg her. 😉

 3. Pingback: Kålsuppe med salsiccia | Carolines Gourmet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top