Frityrstekt brød. Pane fritto.

En triumf av vegetariske retter sammen med frityrstekt brød.

Frityrstekt brød. Pane fritto.

Her forleden var jeg litt sein i venninga med baksten min. Jeg hadde tenkt å servere en rykende fersk focaccia, men siden tiden var knapp forvandlet jeg den til disse fantastiske

Små bitene av frityrstekt focacciadeig. Gjett om gjestene var storfornøyde da jeg kom med disse nystekte deigklompene a? Ja, for det er jo egentlig bare deigklumper som blir frityrstekte. Hvem skulle ha trodd at det er så enkelt å lage noe så godt på null komma niks?

De passer utmerket sammen med tapas til en aperitiff, til barnebursdager ( sønnen min gikk omtrent avmokk når jeg lagde disse til han da han var liten ) Det eneste problemet er at de sklir ned på høykant når de er nystekte. Ja, for de er best når de varme.

Ingredienser for frityrstekt focaccia og et lite focacciabrød :

Noen ganger når jeg baker focaccia eller brød så rapper jeg litt av deigen som jeg frityrsteker.
Bruk min oppskrift på focaccia eller bruk din egen oppskrift på din beste brødoppskrift.

Jeg frityrsteker de i peanøtt eller maisolje i stekepannen min.

3 dl lunkent vann
2 ts salt
1 ts sukker
25 g fersk gjær
1/2 dl jomfruolivenolje
ca. 400 gr. Hvetemel

Hell gjær i en bolle sammen med gjæren og sukker, la det hvile litt før du blander det godt.

Tilsett nok hvetemel til det ser ut som gjørme og rør godt.

Tilsett litt mere hvetemel sammen med salt. Rør rundt men ikke alt for mye, lenge og kraftig. Deigen skal bare samle seg. Hvis du rører for lenge vil deigen bli klissete og du vil tro at du må tilsette mere mel men da blir sluttresultatet tørrere.

Når deigen har samlet seg ( det kan jo hende at du har måttet tilsette litt mere mel. I tilfelle så råder jeg deg til å tilsette det litt etter litt) Strø litt mel på toppen og dekk bollen med et kjøkkenhåndkle. Da får den puste mens den hever seg, hvis du dekker bollen med plast blir det som drivhuseffekt. Du vil aldri se en italiensk pizzadeigen ligge under plast. De blir dekket til med et stykke stoff av bomull, akkurat som kjøkkenhåndklene dine.

Strø litt mel på bordet og hvelv deigen delikat over på bordet med hjelp av hånden eller en slikkepott.

Ikke kna deigen men del den i to med en gang, gjerne med en kniv eller med hjelp av hendene. Den ene delen knar du lett og legger i en form som du har smurt med Jommfruolivenolje. Den andre delen kjevler du ut. Er deigen tjukk blir brødbitene tjukke siden de blåser seg opp når de blir stekt. Er de for små har de noen ganger lett for å ikke blåse seg opp. Husk, øvelse gjør mester. Det å bak focaccia er litt som å lage vaffler. Man kjenner deigen og røren som om det skulle være en god venn eller en du kjenner, om den trenger litt mere mel, du kjæler den, du er god med den…du elsker den og det blir kjempegodt! Akkurat som …nei det skal jeg fortelle deg om etter oppskriften.

Del deigen i firkanter eller i triangler med en skarp kniv eller med et pizzahjul. Skulle deigen henge seg litt fast i deigen strør du bare litt hvetemel på kniven.

Sett en wokstekepanne eller en gryte halvfull med en nøytral olje på ca 7-8 varme. Når du synes at oljen begynner å bli varm nok prøver du å steke en liten flik av deigen. Den skal synke raskt til bunns mens det bruser lett rundt den før den stiger opp til overflaten igjen. Oljen skal for all del ikke ose, da er den alt for varm og derfor må du passe på. Når oljen er varm nok legger du i deigbitene, fyll pannen men uten at de ligger oppå hverandre. Etterhvert senker du temperaturen litt sånn at den holder omtrent den samme varmen.

Snu deigen når de er blitt gyldne under med hjelp av to skjeer eller en stekepinsett.

Når de er ferdigstekte på den andre siden legger du dem over på en tallerken som du har dekket med kjøkkenpapir og som vil suge til seg overflødig fett. Om du skal salte dem kommer helt ann på hvor salt deigen din er. Mens du heller den friske tomatshooten i kopper eller beger tjusmaker du på en bit av den frityrstekte focacciaen. Da har du tid til å smake om du trenger å salte dem.

Server de sammen med akkurat det du vil, som snacks eller som jeg gjorde med kalde retter, eller server de sammen med litt ost og spekemat.

Og hva gjør man ikke for barna sine når man ikke har sett hverandre på en stund?

Thomas hadde spurt meg i telefonen om jeg ikke kunne ta med et lass av frukt og grønnsaker fra Torino når jeg skulle komme hjem til Lavagna. Her i Torino har jeg min faste frukt og grønnsakshandler, eller retter sagt i San Mauro Torinese hvor vi bor og som ligger ca 8 km fra sentrum av Torino.

Stedet ligger langs elven Po og som deler dette lille stedet i to, den gamle delen på den ene siden og den nye på den andre. Bak den gamle delen av byen ligger det en ås med flotte villaer. Litt sånn som Holmenkollåsen i Oslo. Vel, nok om San Mauro men det er som sagt her at jeg har min faste frukt og grønnsakshandeler. Der inne sprudler innehaveren like mye som frukten og grønnsakene som han selger. Alt er superfriskt. Kommer du hit rundt stengetid kan du regne deg som heldig hvis det fremdeles er noen løk og poteter igjen.

Kanskje du er så heldig som jeg var en dag like før de skulle stenge, da fikk jeg nemmelig også med meg 1 kg av verdens beste ferskner som noen hadde bestilt på forhånd men som de hadde glemt å hente. Frukten og grønnsakene er mye rimeligere og friskere her enn det som jeg får kjøpt i Liguria. Jeg kan få kjøpt like friskt på markede i Chiavari men jeg hadde måttet betale det dobbelte, hvis ikke tre ganger så mye. Jeg skal jammen prøve det en gang. Å kjøpe akkurat det samme til den samme vekten for å se forskjellen. Eller…nei foresten det gidder jeg ikke, det blir som å tape tid, penger og energi siden jeg fremdeles har mulighet til å handle her hos VerduIvo. Derfor lastet jeg den lille bilen min full før jeg kjørte nedover.

Jeg kjøpte druer, ferskner og nektariner ( noen av fersknene ovnsstekte jeg til en  Mørdeigsterte ) Økelogiske sitroner ( jeg brukte skallet i mørdeigsterten og saften i de ferdigstekte skivene av Trombette. Vet du hva Trombette egentlig er ? Det er en mellomting av squash og gresskar. Hvis jeg ikke tar feil, noe jeg sikkert gjør! Men jeg mener at trombettene er i familien til gresskar…selv om de har squashblomster! Hmmmm…her må jeg nok undersøke litt nærmere. Blomstene ligner veldig på hverandre. Mens squashblomster er åpene og frodige er blomsten til Trombettene litt stive og strenge. De er mye tynnere og smalere og perfekte til å fylle og frityrsteke. Bare vær litt forsiktig for å ikke ødelegge blomsten når du lirker bort støvbæreren med en finger.

Den lange stilken er grei å holde å hvis du skal frityrsteke dem.

1 kg squash, de var blitt plukket ved daggry. Det er overflød med squash i åkrene nå akkurat som det er i Norge med blomkål, har jeg hørt. Når det er overflod av sesongens grønnsaker her så bruker de fleste dem. Jeg skar noen av dem i skiver og stekte dem gyldne i en god olivenolje over middels varme. De andre brukte jeg til den søte squashkaken min. Hvis du har lyst til å se hvordan jeg lager den klikker du bare på squashkaken som er skrevet i en annen farge.

Det er sesong også for paprika og derfor ble det paprikastuing ( klikk på order paprikastuing hvis du vil se hvordan jeg lager min) En halv paprika gikk i tomatshooten etter at jeg hadde tatt vekk skinnet på den ( jeg hater det litt harde og noen ganger seige skallet på paprika. I hvertfall hvis den er kokt i gryteretter og skallet på paprikaen skiller seg fra paprikakjøttet. Det krøller seg sammen til tynne fliser som stikker litt når du spiser. Mens hvis du skreller paprikaene med potetskrelleren vil ikke dette skje. Hvis da paprikaen skulle bli overkokt forvandler den seg til en myk krem.

Hvis du synes at det er synd å kaste skallet på paprikaen setter du over en liten gryte med vann. Når det koker salter du vannet og legger i skallet på paprikaen. La det koke i 3-4 minutter. Sil av vannet men behold kokevannet i en liten bolle. Kokevannet kan du bruke som kraft til en peperonerisotto, hell det i en plastboks og sett boksen i fryseren. Hold av 1/4 kopp av kokevannet. Legg paprikaskallet i beholderen til stavmikseren sammen med en bit chili (hvis du liker sterk mat) 1/2 dl Jomfruolivenolje og mos opp. Dette blir den herligste paprikaktemen du kan drømme om. Du kan legge noen dråper av denne kremen på toppen av paprikarisottoen og derfor putter du litt av kremen i en liten beholder som du setter i fryseren sammen med paprikakraften. Du kan også servere kremen sammen med stekt egg og bacon eller som dressing i en salat. Som dressing må du blande den med litt mere olivenolje, salt, sitron eller edikk og hvis du vil, pepper.

3 store lys lilla auberginer fikk også plass i bilen. De er rundere, skallet er tynnere, mildere og det er førre frø enn i de sorte. Den skar jeg i skiver og grillet. Frityrstekte auberginskiver er kjempegodt som alt annen frityrstekt mat. Men siden jeg allerde hadde bestemt meg for å frityrsteke focaccia så fikk det være måte på med frityrstekingen i denne varmen tenkte jeg.  Fetere blir det også og derfor la jeg dem i en varm tørr stekepanne eller bruk takke hvis du har det. De må ligge pent ved siden av hverandre og ikke oppå hverandre. Strø litt salt på toppen og noen dråper med Jomfruolivenolje på hver skive.. Snu dem etter noen minutter og gjør det samme på den andre siden, salt og olje. La de steke til de er gyldne før legg de over i en skål eller tallerken etterhvert som de er ferdigstekte. Med disse kan du lage Parmigiana di Melanzane eller server dem som de er. Du kan også skjære de opp og legge de tilbake i den varme stekepannen mens du tilsette et par spiseskjeer honning og et par spiseskjeer med balsamico, edikk eller soiasaus. Bruker du soiasaus må du passe på at det ikke blir for salt. Tilsett gjerne også noen dråper med sesamolje, litt hakket bladpersille og litt friskpresset sitron på slutten.

Hvor var vi kommet? Jo til en kilo aspargesbønner. Noen av dem havnet i trenette, poteter og basilikumpesto, som er en tradisjonell pastarett fra Liguria og som heter Pasta al pesto con patate e fagiolini. De andre kokte jeg og serverte med den kjempegode Jomfruolivenoljen som jeg har fått av naboen min og som har oliventrær innover i landet. Til slutt strødde jeg  flaksalt fra Trapani på toppen.

Selvfølgelig fikk jeg med meg tomater. Røde søte saftige tomater som smaker sol og sommer. Noen av dem havnet i tomatshooten. Det var faktisk de som hadde hovedrollen sammen med de andre skuespillerene som var paprika, løk, salt, chili og Jomfruolivenolje. Denne servert jeg sammen med fritystekte biter av deigen til focacciaen. Skivene av spekeskinke la jeg på et lite fat. I en annen bolle la jeg blomkålhodet som jeg hadde kokt ” al dente ” Kokt blomkål har ikke så mye smak derfor passet det ypperlig sammen med fikenchutnyen som jeg hadde laget ( trykk på ordet fikenchutnyen for oppskriften og skift ut fiknene med plommer hvis du har lyst å lage den) en svinekotlett og noen dråper av kremen til paprikaskallet.

Hva var det mere jeg hadde i bilen bortsett fra bagasjerommet fullt av frukten og grønnsakene fra VerdurIvo som var godt pakket inn. Jo, jeg hadde selvsagt med meg en liten koffert med badedrakten min i tilfelle det skulle bli tid til en liten dupert i havet ( noe det desverre ikke ble)

Oj, jeg glemte visst å fortelle at jeg også lagde en gresk salat med tomater, feta, rødløk, oliven og agurker. De italienske agurkene er anderledes enn de norske, skallet er tjukkere og litt bittert. Derfor skreller jeg dem med potetskrelleren min før jeg skjærer de i skiver eller biter. Oregano, salt og Jomfruolivenolje ( fra naboen) hører til i salaten. Jeg tilsetter også litt vinedikk. Dette var en perfekt salat til lunsjen sammen med Thomas siden han hadde sagt at han ønsket seg noe friskt og sunt til lunsj, mens han for ut av døren. Bortsett fra den frityrstekte focacciaen var det jo en frisk og sunn lunsj. Thomas elsker mange små forskjellige retter. Defor satte han seg ned med et stort smil og begynte å fortelle om ditt og datt mens jeg satt der lyttersøre og nøt småskravlingen vår mens vi knasket i vei.

Nå tror jeg at jeg har gitt deg mange tips til hva som er sesongens frukt og grønnsaker her i Italia, sammen med noen av mine tips og oppskrifter og hvordan jeg frityrsteker focacciadeigen min.

Som sagt så har jeg hørt om at det er overproduksjon av blomkål i Norge. Du finner mange av mine blomkåloppskrifter her på bloggen. Bare skriv Blomkål i søkefeltet, trykk på knappen søk, vips kommer det oppskrifter på blomkålsuppe med poteter og blåmuggost, Blomkålpai, Blomkålrisotto og Blomkålkarbonader.

Har du lyst til å bli med meg på en kulinariske reise til Torino i slutten av november så har jeg lagt opp en reise hvor vi skal få et innblikk og opplæring i italiensk bakst, iskrem, sjokolade og fersk pasta. Vi skal også besøke et av kongens jaktslott som er dekorert som et sukkertøy og mye mye mere. De søte drømmene kan du drømme på et av byens beste hoteller. Det eneste du trenger å tenke på er at du har nok plass i kofferten din for smaker og ideer for å starte adventstiden. Kanskje det til og med blir 8 slag i årets julebakst…med et innslag av italiensk bakst.

Reisen blir solgt gjennom det norske reisebyrået KinaReiser/ByK som tar seg av forsikringer etc. Mens jeg, jeg skal passe på at du får noen forglemmelige dager sammen med meg her i Torino.

I vår la jeg opp turen for Trine Sandberg ( Trines matblogg ) Du lurer kanskje på hvordan det gikk? Jo, det gikk med bulder og brak, selv om det hadde kunnet blitt en stor fiasko. Tine Sandberg var blitt syk og gruppen kom alene. Du kan lese om hvordan det gikk her i bloggen min.

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Kjærlighet ved første bit…..i Torino.

Scannabue i Torino er en av mine favoritt restauranter.

"Carpaccio og Riva Trigoso"

Nå som det er sommer og sol disker jeg opp med noen typiske italienske retter som jeg kan lage på et blunk. Uten at…..

Den italienske søndagskaken!

Jeg har fortalt deg mange ganger om den italienske søndagslunsjen. Men har jeg noen gang vist deg en italiensk søndagskake som denne…..

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Frityrstekt brød. Pane fritto.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top