Denne kaken er super enkel å lage. Jeg vil rett og slett kalle den for bomsikker en bomsikker kakeoppskrift. Den er til og med uten gluten og om du bytter ut smør med margarin vil den i tillegg ikke bare laktosefri men også fri for melkeprotein.
Så hva er du venter på for å bake denne kaken? Å, ja, du mangler kanskje oppskriften!
Handleliste for en kake på 22cm :
- 3 egg
- 300 g mykt smør
- 300 g sukker
- 300 g potetmel
- 1 1/2 tsk bakepulver
- Revet sitronskall eller vanilje
160-170 grader i ca 40 min. Om den blir for mørk mens den står i stekeovnen dekker du den med bakepapir
Du kommer aldri til å glemme denne oppskriften siden det er en 3 oppskrift som vil si at alt er 3, bortsett fra bakepulver og sitronskall eller vanilje.
Om du vil lage den mindre bytter du 3 ut med 2 som vil si 2 egg, 200 g smør, 200 g sukker osv.
Dette er en tradisjonell kakeoppskrift som omtrent alle bestemødre, husmødre og de som ikke er så flinke eller glade i å bake, bruker. ( Husk at Italia er et mannsdominerende land, derfor er det nok for det meste kvinner som står for baking )
Skill eggene, for å slippe ekstra oppvask vispet jeg først eggehvitene stive med et knivsodd salt. Egentlig er det ikke salt i oppskriften, gjør akkurat som du selv vil.
Så pisket jeg smør og sukker til det var godt blandet, ca 2 min med vispen til stavmikser’n, før jeg tilsatte eggeplommene. ( Du kan sikkert bruke en håndvisp men husk da å ta ut smøret i god tid på forhånd )
Så tilsatte jeg potetmel som jeg siktet over sammen med bakepulveret og blandet det inn med en slikkepott.
De stivpisket eggehvitene blandet jeg forsiktig inn i røren ved at jeg startet med 1/3 av eggehvitene fir så å ende opp med at det alt var godt blandet. På denne måten beholder eggehvitene noe av sin «luft»
Jeg foret en kakeform på 18 cm, med bakepapir. Du kan gjerne bruke en noe større kakeform. Den enste forskjellen er at kaken da blir lavere og at det tar litt kortere tid å steke den.
Jeg satte kaken inn på nest nederste rille på 180 grader med over og undervarme. Nør jeg lukket ovnsdøren senket jeg temperaturen til 170 grader.
Siden min kake var såpass liten men høy fikk den stå i stekeovnen i ca 50 min. Kontroll med en trepinne eller noe lignende for å kjenne om kaken er ferdigstekt. Om det sitter igjen noe deig på pinnen betyr det at kaken ikke er helt ferdigstek. Mens om den er «ren» betyr det at kaken er klar.
Min kjøkkenmaskin har tatt natten, derfor pisket jeg ikke smør og sukker til det ble hvitt, jeg brukte vispen til stavmikseren min og pisket vel ikke lenger enn 2 minutter. Kaken vokste og fikk en «pukkel og et «krater» når den var ferdigstekt, noe som du kanskje kan unngå om du visper mere.
Men det er vel smaken som er det viktigste? Eller?
Jeg lot kaken avkjøle seg litt i formen før jeg løsnet kakeringen. For å være sikker på at kaken skulle slippe kantene på formen førte jeg en kniv mellom kaken og formen før jeg åpnet kakeringen og satte kaken på et fat. Når den var kald siktet jeg godt med melis på toppen.
Dette er en hverdagskake som er perfekt til den italienske frokosten siden det vanligvis i Italia blir spist kaker og kjeks til frokost. Her sammen med sesongens ferskner.
Server den gjerne som den er eller sammen med råkrem/kremdotter og sesongens frukt og bær som du gjerne steker i ovnen med sukker. Som du ser på bikdet så kan kaken virke kompakt og tung men den er egentlig lett og kan minne litt om «sand» deretter navnet sandkake selv om du i Norge nok ville kalt den for en formkake.
P.S. Dette er ikke min selvkomponerte oppskrift siden det er en tradisjonell kakeoppskrift som omtrent alle i Italia kjenner.
Du kan selvsagt bytte ut potetmelet med vanlig hvetemel, om du foretrekker.
Kaken kan også virke ganske tørr og «sandete» og den heter faktisk sandkake i Italia. Om du pakker den inn med plast og lar den ligge til dagen etter vil smøret gjøre sitt «mirakel» ved at den blir fastere. Du må huske at dette er en typisk italiensk frokostkake eller noe man spiser om ettermiddagen sammen med en te, en kaffe, fruktjuice etc.
❤️