Fiken chutney, Chutney di fichi

I dag reiser jeg nedover til Liguria men før jeg dro lagde jeg noen virkelig sterke saker til gubben som han kan…

Fiken chutney, Chutney di fichi

I dag reiser jeg nedover til Liguria men før jeg dro lagde jeg noen virkelig sterke saker til gubben som han kan servere sammen med ost hvis har tenkt å arrangere hjemmealenefest mens jeg er borte.

Her i Italia sier de jo at veien til en mans hjerte går gjennom magen. Jeg tror faktisk at denne chutneyen vil bli en liten eksplosjon av smaker sammen med all den osten som han kjøpte i helgen da vi var oppe i fjellene i helgen og som nå ligger og dunster i kjøleskapet. Ja, for han elsker lagrete oster som kan være litt sterke i smaken og illeluktende i kjøleskapet.

Men for å gjøre en lang historie kort så starter jeg med oppskriften, så får heller alt vrøvlet mitt komme på slutten.

Handleliste for et syltetøyglass av Fikenchuteny :

  • 1/2 kg friske fiken
  • 1 liten løk
  • 1 hvitløkfedd
  • 1 ss sennepsfrø
  • 4 cm fersk ingefær
  • 1 chili
  • 1/2 lime
  • 1/2 dl hvitvinseddik
  • 2 ss brunt sukker
  • 1 tsk salt ( smak deg frem )
  • 4 ss nøytral olje ( peanøtt, mais eller solsikkeolje )

Hakk løken fint og legg den i en gryte sammen med 2 ss olje. Stek den myk over svak varme, den skal ikke få farge så det tar ikke mere enn et par minutter.

Rens fiknene, jeg tok vekk skallet på mine, kontrollerte at de var friske før jeg delte dem i fire.

Ta gryten vekk fra platen og tilsett sennepsfrøene, revet ingefær, chili (som du har skåret i skiver) og hvitløken som du enten har hakket eller presset, sammen med resten av oljen.

Sett gryten tilbake på platen og la alle krydderiene få en rask omvarming over middels varme til du kjenner duften som de gir ifra seg når de får direkte kontakt med varmen. Den beste måten for å få krydder til å åpne sin duft og smak er direkte varme men pass, blir det for mye og for lenge varme vil det ødelegge krydderiene.

Tilsett fiknene, rør rundt og la det koke i ca 5 minutter

Tilsett sukkeret og når det har smeltet er det tur for saften fra en halv lime og edikk. La det koke litt inn og smak til med salt. Du kan godt tilsette litt mere limesaft hvis du vil.

Fiknene vil forvandle seg etterhvert som du koker chutnyen.

Hell det over på et syltetøyglass. Det holder seg i kjøleskapet en ukes tid.

Men selvsagt kan du også sylte det på syltetøyglass for at du har noen gobiter når vinteren kommer og mørket senker seg mens sneen lager ned. Da er det godt med en en skål sterk chutney som passer perfekt til ribba, svinekoteletter og selvsagt til ostekvelden. Den vil faktisk sette litt fart på sakene. Hvor sterk du vil ha den er helt opp til deg selv. Vil du ha den smaker tar du mindre chili eller du kan ta ut frøene siden det er de som er de sterkeste i chili og tilsette færre sennepsfrø.

Selv liker jeg at det er skikkelig futt i den. Jeg tilsatte litt bladpersille på slutten, noen vil kanskje tilsette frisk koriander som også passer. Selv synes jeg at smaken på frisk koriander er alt for dominerende men det er selvsagt min personlige smak. Denne oppskriften er også perfekt hvis du vil bruke annen frukt. Bruk f.eks. plommer fra hagen eller stikk en tur over til naboen hvis alle plommene hans havner på bakken siden han ikke aner hva han skal gjøre med alle. Eller gjør som meg da jeg var i Oslo i forige uke. Da høstet jeg en drøss med plommer som jeg ovnsstekte for å lage en mørdeigsterte som vi serverte vaniljeiskrem til.

I dag drar jeg altså nedover til Liguria og overlater Maurizio til seg selv her i Torino Jeg kommer nok ikke til å bli liggende å steke meg på stranden siden jeg skal holde et matkurs for seks glade sprudlende nordmenn. Men det kan jo hende at jeg får tid til en rask dukkert på morgenkvisten før jeg drar på fiskemarkede for å kjøpe inn dagens fangst til matkurset. Tordag reiser jeg tilbake til Torino og da håper jeg at all osten i kjøleskapet har forsvunnet sammen med skålen av fikenchutnyen og ostestanken.

Dette er jo ikke akkurat en italiensk oppskrift men de fleste italienerene liker den.

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

“Magazzini Oz” Torino

I Torino er de følsomme for de som er vanskeligstilte, har syldommer eller sosiale problemer. Og stikker du innom her for en kaffe, lunsj eller……

Parma 12-15 mai 2022

Vi skal starte turen med bulder, bras og sprudler mens vi kjører i retning Parma.

“Barbera, Grignolino…..og Jøtul”

Jeg blir aldri lei av å skrive om to ting som passer som hånd i hanske…..

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top