Følg meg!

Fastelavnsboller

Min raskeste oppskrift på hveteboller.

Boller på null komma null som jeg skal forvandle til årets fastelavnsboller, kjærlighetserklæring og smaken av Norge til naboene.
Jeg har nemelig bestemt meg for at jeg skal stå tidlig opp i morgen for å fylle huset med en av de beste duftene jeg vet om…..duften av nybakte boller. Det blir min kjærlighetserklæring til Maurizio og siden det ikke finnes noe bedre enn norske boller skal jeg henge en liten pose med et par boller på dørene til naboene mine.
Med denne oppskriften slipper jeg å stå opp før hanen galer siden jeg hever de direkte på stekebrettet uten noen forheving, derfor er det også litt mere gjær enn det jeg vanligvis bruker i bolledeigen mine.

Bollene heves direkte på stekebrettet uten at deigen må heves før du triller ut bollene….enkelt og greit for ikke å snakke om at det går raskere enn raskest!

Oppskrift for 21 boller :

 • 150 g smør
 • 150 g sukker
 • 1 egg
 • 40 g fersk gjær
 • 1/2 l h-melk
 • ca. 1 kg hvetemel
 • 1 tsk kardemomme ( kan sløyfes )
 • 1 tsk kanel ( kan sløyfes )

Glasur :

 • 1/2 dl vann
 • 100 g mørk sjokolade
 • 1 ss meierismør
 • bittelitte salt ( vær forsiktig og smak deg frem )

Fyll :

 • 5 dl kremfløte
 • 3-4 ss syltetøy ( jeg brukte kirsebærsyltetøy )

Legg smør og sukker i en liten kjele og varm det opp til smøret «koker» og sukkeret har smeltet. La det avkjøles seg litt i gryten før du heller det i bollen til kjøkkenmaskinen. Tilsett kald melk til væsken er fingervarm ( 37 grader ) Melken som blir til overs varmer du i den lille gryten til den er fingervarm for så å røre ut den ferske gjæren. Tilsett egg i væsken sammen med gjærblandingen og rør lett med en visp for at egget blir blandet godt.

Sikt hvetemelet direkte i bakebollen. På middels hastighet lar du kjøkkenmaskinen jobbe med deigen i 10 minutter, bruk eltekroken. Skru kjøkkenmaskinen på den høysete hastigheten i ca 2 minutter til deigen har samlet seg. Det kan hende at du synes at den ser noe klissete ut men det er den ikke.

Strø bittelite grann hvetemel på benken og hvelv deigen like ved. Du skal bruke utrolig lite hvetemel, det er bare for at deigen ikke skal sette seg fast på benken. Egentlig trengte jeg ikke noe av hvetemelet som jeg hadde strødd på bordet, men det visste jeg jo ikke siden dette var en prøvebakingsmaking som ble en suksess på første forsøk

 

Del deigen i så store som du vil ha bollene. Mine var middelstore og det ble 21 boller av deigen min.

Trill bollene rask ut uten at du bruker hvetemel. Legg de på stekebrett som du har dekket med bakepapir.

Dekk brettene med kjøkkenhåndkler og sett de til heving 1 time et sted hvor det ikke er trekk. Jeg satte de i stuen på spisebordet mitt og passet på at ingen åpnet døren til verandaen! ( Da hadde jeg faktisk hyyyylt som en stukket gris!!! ‘Chiudiiii la portaaasa’, lukk døøøøøøren!)

 

Sett ovnen på 220 grader med over og undervarme, uten varmluft. Bland et egg sammen med et par ss lunken vann i en kopp og pensl bollene før du setter bollen inn på nest nederste rille.

N.B. Et brett av gangen, la de andre bollene ligge under kjøkkenhåndklene til det første brettet er ferdigstekte. Først da pensler og steker de andre bollene. Sett stekebrettet med bollene på nest nederste rille og senk temperaturen til 200 grader, stek de i 5 minutter før du senker temperaturen til 180 grader og lar de steke i ca 10 min til de har fått fin farge.

Legg de på en rist. Hell vannet i en liten stekepanne eller gryte. Når vannet koker tar du pannen vekk fra varmen og tilsetter sjokolade, smør og en bitteliten klype salt ( bruk mindre salt enn det du tror!) Rør godt til det blir en jevn «sjokoladesaus»

Skjær bollen i to og dypp toppen av bollene i den varme sjokoladen.

Legg toppen av bollene ovenfor bunnen til den samme bollen og la sjokoladen stivne.

Visp kremfløte og bland inn syltetøyet som du brer over bunnen på bollene.

Ønsker deg en riktig GOD fastlavns

Sjokoladetrekket er av den «voksne» smaken om du vil ha trekket noe søtere så bytter du ut vann med fløte og tilsetter littegranne sukker. Det kan godt være at du da trenger litt mere fløte siden vann er mere flytende.
Eller om du vil ha en enda mere voksen smak kan du bruke kaffe istedenfor vann og tilsette 1 ss smør i den mørke sjokoladen. Da er det helt topp å fylle de med vaniljekrem som i napoleonskake.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Formkake.

Formkake går aldri av mote, min favoritt er Sitronformkake.

Nepepai. Torta di rape

Det er ikke alle som liker neper, men jeg kan love deg at alle kommer til å elske Torta di rape.

Mozzarella & flytende tomater

Min even versjon på Caprese

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen