Carolines ertesuppe med klippfisk. La zuppa di “ceci” e baccalà della Caroline

Ertesuppe med klippfisk

Carolines ertesuppe med klippfisk. La zuppa di “ceci” e baccalà della Caroline

Siden både ertesuppen og klippfisken er norske er det vel helt umulig at dette ikke blir en supergod og enkel suppe som alle …..Nordmenn kan lage….og alle Italienere drømmer om å spise.

Kan ikke dette bli en av Norges nasjonalretter istedenfor “Grandiosa” og ” Taco”? Italienerene tror at de ikke liker norsk mat, men hvis du tar dem i hånden og styrer dem langt bort fra fete sauser, fiskeboller på boks, hjemmelaget “pizza” Eller overkokt pasta med kjøttsaus som du heller på toppen istedenfor å blande pastaen med kjøttsausen .før du serverer den!

Da kommer de til å elske både maten og deg……og klippfiskertesuppen. Det var iallefall det mannen min gjorde som er italiensk, ikke bare fordi han elsker meg ( kan dere høre fiolinene som spiller romantisk musikk i bakgrunnen ? Thihihi) Men fordi han er en av mine beste/værste matkritikerene som jeg kjenner, han bruker ikke silkehansker når jeg spør om hvordan det smaker. Hvis han svarer “Mahh..” Betyr det “Dette var ikke noe særlig godt” mens “Hmmmm…” Betyr ” Kanskje vi skal snakke om noe annet?” “Va bene” betyr at det er spiselig. “Buono” betyr “Ganske godt” “Buono…hmm…buono” betyr “Godt” “Buonissimo” betyr “Kjempegodt” “Favoloso” betyr “Der var du riktig slumpeheldig, dette var en utsøkt rett”

Nå lurer du kanskje på hva komentaren hans var for denne “Klippfiskertesuppen” ? Den vaaaaar……….nei det synes jeg nesten du skal finne ut selv jeg! Men som sagt, dette kan ikke gå galt, kanskje du er “slumpeheldig” du også.

image  Handleliste for 6 personer :

 • 400 gr. Gule Erter
 • 1 Løk
 • 1 hvitløkfedd
 • Litt chili
 • 1 pose Fersk Spinat
 • 300 gr. Utvannet klippfisk eller lettsaltet torsk
 • Nykvernet Sort pepper
 • Saften fra en halv Sitron
 • 3 ss ekstrajomfruolivenolje

Legg ertene bløt i lunkent vann natten over. Hell ertene over i et dørslag dagen etter og skyll dem godt.

image

Hakk løken og legg den i en kjele sammen med hvitløfeddet, chilien og oljen.

image

La det surre på middelsvarme i ca 5 minutter før du tilsetter ca. 2 liter kaldt vann og ertene. Sett gryten på sterk varme til det begynner å koke, da skrur du varmen ned og dekker gryten halvveis med grytelokket.

image

Kok ertesuppen på lav varme, etter en timestid tar du ut hvitløkbåten.imageKok videre til ertene er bløte, ca 1 time. Jeg salter alltid på slutten….men husk at også klippfisken er salt. Alt dette kan du gjøre på forhånd, etter at du har spist middag. Kanskje mens du leser boken som du fikk i julepresang og som du har gledet deg til å lese. Mens du leser og suppen koker er morgendagens middag nesten i “boks”. Siden det er vinter og kaldt kan du like godt sette hele gryten ut på terassen til den har kjølnet ned. Når den er kald setter du gryten enten i kjøleskapet eller lar den stå ute til dagen etter.

Ta vekk skinnet på klippfisken, ta ut alle bena og skjær fisken i små biter. Legg bitene i ertesuppen, selv om det ser tørt ut skal du ikke tilsette vann siden klippfisken gir i fra seg ganske mye væske.

image

La fisken trekke i ca 5-10 minutter. Ikke rør for mye, da blir det en ertesuppeklippfiskmos.

image

Jeg kokte spinaten for seg, siden jeg også skulle lage “pansotti” som er fylte “raviolier” fra Liguria. De inneholder kun ost og grønnsaker, deriblant kokt spinat. Og det er like greit å tenke litt fremmover i tiden, da blir matlagingen enklere og morsommere.

Da klippfisken var ferdig la jeg spinaten i suppen sammen med saften fra en halv sitron. Rørte forsiktig og øste suppen i små porsjonsgryter.

image

Hva smaker vel bedre enn en varm suppe når det er iiiiisende kaldt ute og du kommer i hus etter at solen har gått ned. Det var iallefall det jeg tenkte der jeg stod på stranden med sjøsprøyten i luggen mens solen tok farvel for i dag.

imageNår jeg er i Lavagna pleier jeg alltid…..nesten alltid å forbrede fersk fisk. Jeg er som sagt “bortskjemt” når det gjelder superfersk fisk siden jeg har bodd i Liguria i 25 år, og hvor jeg drev min egen fiskerestaurant. Jeg prøvde så godt jeg kan å bruke bare lokal fisk, og holde meg langt unna oppdrettsfisk. Noe som var vannskelig, og som blir vannskeligere og vannskeligere for hvert år som går. Det er lite fisk igjen i Middelhavet etter årenes løp uten noen som helst kontroll på hvordan det ble fisket og størrelsen på fisken.

I de senere år er det blitt strengere, det er bestemte mål på de forskjellige fiskene, målene er fastsatt etter loven. Det er heller ikke lov å fiske “strascico” langs kysten, som betyr at det blir brukt garn som fanger alt på havets bunn og som tar med seg alt som lever, stort, smått, tang og tare. Når havet brøler sitt sinne er det ikke mulig å få tak i fersk lokal fisk siden alle fiskerene holder seg på land. Da lager jeg retter av grønnsaker, kjøtt…..og klippfisk eller tørrfisk, akkurat som jeg gjorde da jeg drev resturanten min. Og det gjorde jeg i dag også…..men i dag brukte jeg nesten bare norske produkter med en italiensk vri. Sett deg til bords og nyte denne suppen.

image

Mens bølgene slår mot klippene i solnedgangen. Alt lever, jeg mister nesten pusten av all skjønnheten som naturen gir.

Tips : Du kan også bruke fresk torsk, lettsattet torsk eller hvis du savner den litt røkte smaken som griseknoken noen ganger gir kan du bruke røkt kolje.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

“Rødkål” Cavolo Rosso

Un contorno che non può  mancare per Natale e il cavolo rosso che viene stufato insieme a….

“Pesce spada in umido”

Jeg utfordrer en duell til Zorro. Jeg er sikker på at jeg vinner med sverdet mitt…hm,hm…mente sverdfisken. Bare se hvordan jeg….. Persino Zorro avrebbe perso in un duello con la mia Spada…hmmm…il mio Pescespada….in umido. Guarda come lo preparo con……  

Rosette, italienske rundstykker

Rosette er de typiske italienske rundstykkene som du får kjøpt hos de fleste bakerene over alt i hele Italia. De var faktisk de første rundstykkene jeg smakte da jeg kom til Italia  første gang for over 40 år siden. Hvis du har tid og lyst kan du lese om min første tur i Roma når…

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 thoughts on “Carolines ertesuppe med klippfisk. La zuppa di “ceci” e baccalà della Caroline”

 1. Sannelig en ny vri på ertesuppen. Dette skal prøves 🙂
  Du gir så fine oppskrifter, god fremgangsmåte, så alle må bli gode kokker med deg på laget.
  Få en fortsatt fin søndag.
  Klem Wenche

  1. Jeg tror ikke du kommer til å angre Wenche.
   Tenker som så at når man først gir en oppskrift skal det også være godt forklart og beskrevet siden ikke alle er like flinke på kjøkkenet. Og om det smaker og får det til så får man jo lyst til å fortsette å lage mat fra bunnen av uten disse «magiske suppeposene»
   En riktig god søndagskveld til deg og dine. Klem fra Caroline

 2. Roald Nystøl

  Ser veldig spennende ut og skal prøves! Fin kombinasjon med erter og klippfisk. Lages den også med kikerter?

  1. Så hyggelig å høre Roald.
   Ha, du kan bruke kikerter også men da hadde jeg rådet deg til å mose litt av suppen men en stavmikser ( Når kikertene er ferdigkokte heller du litt av suppen over i en bolle som du så moser opp og tilsetter det i suppen ) På denne måten får du den litt tjukk og kremete som den klassiske ertesuppen.
   Vennlig hilsen Caroline

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top