En rett som kan bli forvandlet til tre forskjellige retter. Det hele begynner med en delikat risotto med …….
Mozzarella ( burrata ), tomater og basilikum. Italienske farger og smaker. Som sol, sommer og sol med urter som vokser i grønnsakshagen.
Det er ganske enkelt å lage denne retten som er en risotto med “burrata” som er en myk rennende mozzarella ost. Finner du ikke den kan du mose opp et par mozzarellaer med et par desiliter fløte.
-
Handleliste for 4 porsjoner :
- 360 gr. Ris ( Arborio eller Canaroli )
- 1/2 dl jomfruolivenolje
- 50 gr. revet Parmasanost
- 30 gr. Smør
- 1 Burrata ( eller 2 mozzarella’er og 1-2 dl. Fløte )
- Grønnsakskraft
- 1/2 dl Hvitvin
- 500 gr. Tomater
- 2 små løk
- en liten bunt Basilikum ( eller tørket og noen kvaster persille )
- 1 fedd Hvitløk
Begynn med å lage tomat sausen. Du kan godt lage den i forveien. Legg tomatene, løken og basilikum blader i en gryte sammen med 3 ss jomfuolivenolje. Får du ikke tak i frisk basilikum bruker de 1 tsk. tørket.
Tilsett salt og la det koke over middels varme i 15 minutter.
Hell det over i en matmølle med de fineste hullene, eller hell det over i en metall sil. Med en skje presser du det ut så godt du kan, har du matmølla går dette unna på en fei. Så hvis du kommer til Italia noe som du selvfølgelig gjør, kjøper du SELFØLGELIG en matmølle som du tar med deg hjem til Norge ! Dette er ikke disse ny moderne elektriske kompliserte “hjelpemidlene”. Nei dette er noe som finnes i alle italienske hjem, som alltid har vært i bruk i alle tradisjoner. Uten denne er det “nesten” umulig å lage mange italienske retter, for ikke å snakke for en flott fløyelsmyk potetmos det blir. ( eller er det stappe det heter ? Det er i allefall den helt uten klomper !)
Nå kan du begynne med å hakke en liten løk og la den bli myk sammen med olivenoljen over svak varme i 10 minutter.
Tilsett risen, når den begynner å plystre og hoppe litt, etter ca. 2-3 minutter tilsetter du vinen og lar den koke inn.
Tilsett krafte etterhvert som risen koker. Når den fremdeles har denne lille hvite kjernen i riskornet tar du gryten vekk fra platen og tilsetter parmasan, smør og til slutt “mozzarella”
Det er viktig at du ikke varmer opp risottoen nå ellers vil osten bli som tyggegummi. Hell tomatsausen på bunnen av en dyp tallerken.
Legg delikat risottoen i midten og legg noen friske basilikum blader på toppen. Den vil gi i fra seg sin fragranse og farge. Har du ikke det kan du strø litt tørket basilikum og bruke en persille kvast som dekorasjon på toppen.
Akkurat som jeg fortalt deg så mange ganger at det nesten ikke er til å holde ut….men som jeg gjentar enda en gang. Når jeg lager risotto lager jeg alltid litt ekstra mye. Man vet jo aldri, kanskje noen vil forsyne seg en gang til og kanskje noe blir til overs som du kan trylle til nye retter som jeg gjør. Spør du Maurizio hvilken av disse tre rettene som jeg lager av en rett er, vet jeg faktisk ikke hva han vil svare. Ble du litt nysgjerrig kanskje, men du må smøre deg med tålmodighet, for du får ikke vite det før i morgen !
Mens du venter skal jeg vise deg hvor deilig og varmt det er her i Italia nå. Du tror sikkert at vi koser oss i solen mens biene summer dovent omkring.
Da tror jeg kanskje at jeg skal vise deg turen som jeg gikk sammen med Stella i dag tidlig. Jeg er jammen glad for at jeg kjøpte meg skikkelige gummistøvler siste gang jeg var “hjemme” i Norge. Ja for selv i Italia har jeg god bruk for dem !!! Og siden jeg aldri blir voksen, men bare eldre. Kan jeg jo alltids plaske litt i søledammer med mine norske gummistøvler…..når ingen ser meg !
Stella ble stående stille å se på meg, hun som hater alle søledammer skjønte ikke hva jeg drev på med. Hun kom løpende bort til meg i sikk sakk, for å unngå å bli våt på potene.
Så jeg ble stående stille i søleputten mens hun ble stående stille og se på meg mens hun “sa” til meg “Kanskje det er best at vi går hjem nå, før det klikker heeeelt for deg ? ” Hun trodde kanskje at jeg skulle begynne å lage sølekaker slike som vi lagde i sandkassen da vi var små !
Været er som sagt ikke på sitt beste denne våren i Italia. Kanskje jeg må reise til Norge for en “sydentur”? Men i dette været er det de mest utrolige fargene i naturen som kommer til rette og som nesten tar pusten i fra meg.
Mens vi gikk mot bilen begynnte det å bli ganske mørkt bak åsen og jeg kunne høre buldrende torden langt der borte. Mens vi nærmet oss bilen ble det mørkere og mørkere, men sammtidig vakrere og vakrere.
❤️
Noen ganger lurer jeg på hva vi egentlig går glipp av, i og med at de fleste av oss elsker sol og varme. Etter som årene går og etter alt for mange solforbrenninger i solsteiken setter jeg mere og mere pris på disse grå dagene. Da slipper jeg å møte så mange mennesker, jeg slipper til og med å smile hvis jeg ikke har lyst. For det er vel ingen som ler og smiler når det er grått og regner……bortsett fra når barna kan hoppe i sølepyttene med gummistøvlene sine. Uten at noen voksne eller Stella som ser strengt på dem og “sier” nå må du se å bli voksen”. Men jeg vil som sagt ikke bli voksen…..enda. Først skal jeg bestemme meg for hva jeg skal bli når jeg blir stor. I mellomtiden blir jeg eldre og klokere? Hmmmm…nesten alle eldre elsker sol og varme, mens jeg elsker disse grå dager. Er det fordi mine norske røtter kaller på meg eller er det fordi at jeg er bortskjemt med sol og varme her i Italia. Eller er det kanskje rett og slett fordi naboens gress alltid er grønnere. Vil jeg lengte tilbake til Italia hvis jeg flyttet ‘hjem” til Norge ? Når skyene er dueblå har tankene mine lett for å fly avgårde med vinger.
❤️