En glad Laks i Monforte d’Alba

Monforte er en bitteliten " Kardemommeby " i et fantastisk vindistrikt.

En glad Laks i Monforte d’Alba

 

Ja du leste faktisk rett ! Hva laksen har med Monforte d’Alba og gjøre, eller hva Monforte har med laksen å gjøre skal jeg…..

 

Fortelle deg om nå. Svaret er enklerere enn det du tror, laksen er norsk og Monforte d’Alba ligger i Piemonte !!! Nei det er kanskje best at jeg forklarer meg litt bedre, vi begynner på begynnelsen.  For et par år siden stoppet Maurizio og jeg i en pitteliten by på veien til vår favoritt Trattoria, et ekte italiensk trattoria. Byen hvor vi stoppet heter Monforte d’Alba, det er som sagt en bitteliten by som ligger på toppen av en bakke. Det er ganske bratt å gå oppover…og….nedover. Derfor kan du bare la de høyhelte skoene dine ligge igjen hjemme. Ta på deg gode sko, på 5 minutter har du hele herligheten “servert på et brett”, der du står på toppen ved kirken med den mest fantastiske utsikten du kan drømme om……uten værkende føtter i dine høyeste høyhelte selskapssko ! Men nå var det laksen da…hva i huleste har den med dette å gjøre…jo du kan jo alltids ta et par skiver med laks i skoene dine for å føle deg “hjemme” Eller du kan bo på dette hotellet hvor du kommer til å trives så godt at du ikke vil hjem til Norge lenger.image

Og daaaa….kan vel min laksesalat hjelpe deg på veien, for den er så enkel å forbredre at det er nesten latterlig !

image

Vi fortsetter med denne lille byen mens laksefileén som jeg har stekt i en knusktørr stekepanne avkjøler seg. Hvordan du fortsetter med laksesalaten kan du lese her :

«Insalata di salmone» Laksesalat

image

Dette er et lite hotel som ligger i sentrum av Monforte d’Alba. Bak de lakserøde murveggene finner du 5 små utsøkte leiligheter. Hvis været er fint kan du nyte frokosten din på takterassen med denne fantastiske utsikten.

image

Eller du kan ta deg en tur på badet???

Ja for selv på badet er det utsikt…..det er bare å åpne døren og titte ut, dette var det jeg så da jeg åpnet døren…..men pass deg for at ingen titter inn !

Tips: hvis du vil snike deg av gårde fra din “beste” halvdel, sier du bare ” Jeg må på do” Etter at du har lukket døren bak deg forvinner du rett og slett ut av døren som er på badet.

image

Stikk ned til grønnsakshandleren og kjøp en bukett med nyplukket oregano, still deg opp foran døren til “leiligheten” ( denne gangen bruker du hovedinngangen ) og bank på. Med ditt bredeste smil og med buketten i hånden inviterer du din “værste” halvdel ut på en aperitiff.

Middagen spiser dere på takterassen sammen med en flaske hvitvin som du kjøpte i samme slengen mens du “stakk av “. Hva dere skal spise har jeg jo allerde fortalt deg…..en herlig laksesalat. For dere orker sikkert ikke for mektig middag siden det ble både ett og to glasser med vin til aperitiffen sammen med forskjellige oster, spekemat og grissinier. Du er jo på ferie…..i Italia !

Når dere kommer “hjem” ( ja det er faktisk ganske enkelt å føle seg hjemme på dette hotellet ) Kan du la din beste/værste halvdel ta en oppfriskende dukkert i det lille svømmebassenget som er her.

image

Mens du forbreder “min” Laksesalat i kjøkkenkroken.

image

Fremgangsmåten skal jeg vise deg i morgen. I mellomtiden kan jeg vise deg litt rundt i området som er omringet av fantastiske vinprodusenter, noe som du sikkert allerde skjønte mens du er på vei til Monforte d’Alba. Enten med bil, scooter eller sykkel.

image

Hadde jeg vært deg….noe som jeg ikke er ! Jeg hadde faktisk leid meg en scooter eller Vespa mens jeg var her på ferie. Da får du med deg så mye mere, alt kommer på nært hold. Du kjenner luktene, synet blir skarpere og du får det hele “under huden”. At du heller ikke har problemer med parkeringsplasser er vel ikke det dummeste ? Men kjør sakte, legg igjen prestasjonsangsten og hastværket hjemme, du er på ferie og du skal nyte alt i fulle drag som i sakte film. Det er da man får oppleve Italia på nært hold. Og stopp i en av de mange kolonialene som du finner på landeveien hvor tiden faktisk har stått stille, hvor du kjøper med deg noen grissinier og en oste’bit”

Eller stikk innom en av disse butikkene hvor halve butikken blir flyttet ut på fortauet hver eneste morgen og hvor du finner nesten alt….og litt til.

image

Er det noe jeg vil råde deg til å kjøpe med deg hjem hvis du er innteresert i italiensk matlaging er denne matmølla som finnes i alle italienske hjem. Den blir brukt spesielt til tomatsausen men også til supper, sauser og for ikke å snakke om en perfekt fløyelsmyk potetstappe. Etter at jeg ble “kjent” med den klarer jeg meg nesten ikke uten når jeg koker og braser mine italienske retter. Jeg hadde ikke kjøpt den elektriske hvis jeg var deg…..som jeg ikke er, så du får bestemme selv. Vet du forresten hva denne matmølla heter på italiensk ? Passaverdura ( passaverdora )

Nå håper jeg at du får det like fint her som jeg hadde det da jeg var her, du behøver ikke å anstrenge deg så alt for mye, for det er omtrent umulig å være sur…..ute på tur.

image

Og du kommer til å ha stor glede av “blomstebuketten” og matmølla hele vinteren i Norge. Og skulle du få “hjemmlengsel” i vintermånedene kan du jo alltid ta deg en langhelg her i Piemonte. For det er utrolig flott her i vintermånedene også.

image

Når du kjøper en “bukett” med oregano pleier grønnsakshandleren å legge den i en brun papirpose. La den ligge der, pakk den ned i kofferten din og når du kommer hjem henger du posen med buketten oppi, opp ned. På denne måten tørker du den, uten at det drysser oregano over det hele. Hadde du brukt plast hadde buketten din mugnet og ikke tørket.

❤️

Ååååå….jeg glemte visst å fortelle deg hva dette hotellet heter ?

Dimora i Manichei

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Carpaccio av pære.

Carpaccio av pære med blåmuggost og valnøtter

Qualche gironi a Oslo

Oslo, il capitale della Norvegia

Torino og Medusa fra den greske mytologien

Torino og Medusa

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top