Dogliani og Agriturismo Bevione

Kanskje dette stedet er akkurat noe for deg før du går i hi på vinterstid.  

Dogliani og Agriturismo Bevione

Dogliani ligger litt på utkanten av de kjente byene som Barolo, Barbaresco, Neive og La Morra selv om den ligger midt i smørøyet når det gjelder både vin, mat, historie og kultur.
Den første gangen jeg kom til Dogliani må jeg innrømme at jeg ikke fikk den store Woooow følelsen. Men om du virrer litt rundt og roter deg bort, noe jeg pleier å gjøre (vanligvis finner jeg til og med veien tilbake ) så vil du finne mange små og store perler og skatter.
Bare ta en titt på denne kirkegården? Bare den er verdt turen.

For ikke å snakke om domkirken som ligger i sentrum.

«Hovedgaten» er ikke noe særlig å skryte av men på denne vinbaren som ligger på hjørnet har de et rikt utvalg av viner. Og om du tar deg en tur i kjelleren er det nesten som å komme inn til «det aller helligste»

Det som du ikke må glipp er den andre delen av byen som ligger høyere opp det er her jeg får den gode følelsen. Det var iallefall det jeg gjorde da jeg rotet meg litt bort i de små gatene og smugene.

Nå hadde jeg med meg Stella som ikke orker å gå så mye lenger pluss at jeg fremdeles homper og sliter med ankelen min så akkurat der ligner vi litt på hverandre akkurat nå.
Jeg tar henne heller ikke med inn i kirker siden jeg er redd for at hun skal knurre og fly løs på presten om han kommer «flagrende» nedover landgangen med sin prestekappe, som hun vil tro er noe skikkelig farlig siden hun ser dårlig.
Akkurat der ligner vi ikke så mye på hverandre siden jeg vanligvis ikke går løs på folk selv om også jeg ser litt dårlig!
Og mens Stella, hunden min, snuste intenst på katten som var malt på et hjørne av et hus beundret jeg rankene av blomster som var malt på fasaden av et hus.

Men som sagt kan jeg virkelig anbefale deg om å ta en tur hit også for å smake på vinene fra Dogliani som er helt fantastiske, som kan konkurrere med priser fra andre kommuner som Barolo, Barbaresco, Monforte d’Alba etc.
Dogliani er nemelig nabobyen til Monforte d’Alba som er en av kjernene når det gjelder vinen Barolo.

Her forleden kjørte jeg avgårde tilbake til Dogliani men denne gangen var det ikke for å rote meg bort eller for å møte turister. Nei, denne gangen dro jeg for å hente en skatt. En skatt som var kommet langveisfra med bil, helt fra Forsand v/Lysefjorden i Norge.
Så nå kan du jo bare gjette hva skatten var! Det var klippfisk, faktisk mange  kilo med klippfisk av den beste kvaliteten.
Nå lurer du kanskje hvorfor og hvordan klippfisken havnet i Dogliani? Jo, det skal jeg fortelle deg. Ta på deg eventyrbriller og bli med meg til en agriturismo hvor hjerte banker.

Agriturismo Bevione ligger på toppen av en ås omtrent 5-10 min med bil fra sentrum av Dogliani. https://www.agriturismobevione.it/index.html

Antonella og Davide er italienske og av den typen som gjør alt de kan for at gjestene skal trives og kose seg, noe som smitter over på gjestene siden man etterhvert omtrent føler seg som en del av familien.
Det var på denne måten at jeg oppdaget dette stedet og ble kjent ned de. For en tid tilbake ble jeg nemmelig kontaktet av Alf-Steinar som er en de faste gjestene på Bevione. Alf-Steinar og familien hans ønsket å gi Antonella, Davide og familien deres en kveld hvor de skulle kose seg og samles ved middagsbordet i ro uten at Antonella måtte stå for matlagingen og oppvasken.
Her er det altså at jeg kommer inn i bildet siden jeg ble kontaktet av den norske familien for å reise ned til Dogliani for å lage og servere et festmåltid  til Antonella, Davide og familien deres.
Det er alltid en stor ære å stå for matlagingen for italienere, mange ganger kan de virke litt skeptiske i starten om de ikke kjenner meg og mitt kjøkken fra før av.
Mens hos Antonella og Davide ble jeg møtt med et stort og ekte smil med en gang da jeg kom kjørende inn på tunet. Etter dette har jeg møtt Antonella flere ganger og hver gang er det som om å møte en god venninne.
Stedet de driver er også perfekt for familier siden de har en flott lekeplass og et lekerom  for at barna skal kunne leke og ha det morro mens de voksne kan kose seg, gjerne med et glass vin som Davide produserer. På denne måten forstyrrer ikke småtrollene de som vil nyte stillhet og ro.

Her kan du leie leiligheter men de har også enkle rom for overnatting.
Du bestemmer selv om du vil bli servert lunsj eller middagen som Antonella selv står for, tradisjonelle retter fra Piemonte, eller om du vil stå for matlagingen selv i en av leilighetene. Du har også mulighet til å være med på matkurs om det skulle friste.

Som sagt så er dette et sted hvor du vil føle deg velkommen uten at du må ta kverken på sparegrisen siden prisene er ærlige.
For å komme hit kjører du videre oppover i åsen fra Dogliani, forbi kirkegården og på veien vil du se denne vakre kirken.

Stedet ligger som sagt på toppen av en åskam med en fantastisk utsikt på alle kanter. Da jeg var her i forje uke var det omtrent ulevelig intens varme i Torino mens her fikk jeg puste igjen med en den herlige lette brisen.

Om det skulle bli for varmt er det bare å ta seg en dukkert i svømmebassenget

Så om du enda ikke har bestemt deg for hva og hvor du skal i høstferien så er kanskje dette stedet akkurat noe for deg før du går i hi på vinterstid.

Jeg ble visst så ivrig at jeg glemte å vise deg klippfisken og å fortelle deg om hvorfor jeg fikk den. Egentlig det vanskelig for meg å gi deg et svar siden jeg ikke egentlig vet om jeg fortjener den og jeg kjenner ikke denne norske familien som ikke vet hva godt de kan gjøre for å dempe litt på det som mange av oss her i Italia har slitt med i de siste to årene.
Jeg skulle egentlig ha møtt de da de var her en ukes tid i sommer men så var det den hellsikke ankelen min som jeg ødela og som gjorde at jeg måtte holde meg i ro.
Men som sagt nå er jeg på farten igjen selv om det homper litt og gjett om jeg gleder meg til ALT det som jeg skal lage av denne klippfisken.
Ja, hvem vet kanskje det blir et mat/kokkekurs online med klippfisk på italiensk vis i høst?

Agriturismo betyr rett og slett Gårdsferie på norsk. Og siden det er snakk om Italia så er det mange vingårder som blir kalt for agriturismo.

P.S. Verden er liten det tikket akkurat inn en melding fra en av mine faste kunder på mine italienske matkurs ( Tenke seg til at jeg har faste kunder a 🎉)
Dette er hva Heidi skrev.
Bodde der i mai 2018. Nyyydelig sted og folk! Fikk med en stikling av dolchetto busken, og straks nå er druene modne i drivstua mi 👏

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Pastificio Da Virgilio

La pasta fresca con la “P” maiuscola la trovi a Torino. Non hai nessuna buona scusa per non poter servire un pranzo coi fiocchi dopo che hai conosciuto ……. Fersk pasta med stor P får du kjøpt i Torino. Du har som sagt ingen god unnskyldning for ikke å kunne servere den beste søndagsmiddag etter…

Skien Mannsangforening

En tusen hjertelig takk til Skien Mannsangforening for en uforglemmelig kveld. 

Grissini norvegesi

Knaskende gode grissini med min egen vri.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Dogliani og Agriturismo Bevione”

 1. Hei Caroline 🙂

  Nå satt jeg og drømte meg bort, dette hadde vært noe, men vi får se om ikke denne helsike viruset snart gir seg. Nye mutanter tar fra en motet, men ….. man har lov til og drømme.
  Den klippfisken så flott ut.
  Fortsatt fin uke og dag.
  Hilsen
  Wenche

  1. Hei Wenche,
   Jeg tror faktisk at vi må begynne å tenke litt i andre baner enn det man var vandt til med å leve i nuet uten å planlegge alt i god tid på forhånd. Ta ting på sparket og om du har mulighet til å reise så gjør det NÅ uten å utsette. Det er ingen som vet hva fremtiden bringer. 🥰

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top