Som bare smelter i munnen. Dette er en mellomting mellom en kake og en dessert. Er faktisk litt i tvil om jeg skal spise den med gaffel eller teskje. Men pass på småtroll og storetroll, for i denne kaken er det alkohol, noe som italienere elsker. Av og til har de lett for å overdrive litt der de heller på rhum, likører og annen alkohol, for å dynke kakene. De ser på meg med store øyne når jeg forteller at jeg dynker bløtkakene mine med melk ! Deeeet hadde de aldri hørt om før. Men denne kaken er virkelig verdt til å prøve en gang i livet. Selv små barn får lov til å smake på denne i Italia, men for å bli kvitt alkoholen kan du jo bare la siruppen koke for da vil alkoholen fordunste.
Dette er den perfekte kaken til en kopp kaffe eller et glass Barolo Chinato…..etter søndagslunsjen.
Handleliste for Italiensk sjokoladekake til 10 personer :
Sukkerbrød :
- 5 Egg
- 200 gr. Sukker
- 250 gr. Mel
- 2 tsk. Bakepulver
- 20 gr. Kakao, sukkerfri
- 150 gr. Maisolje
- En klype Salt
Fyll :
- 250 gr. Mascarpone
- 200 gr. Nøttekrem….Nutella ( eller kjøp den beste i helsekostbutikken)?
- 250 gr. Fløte
Sirup for å dynke kaken :
- 150 gr. Vann
- 50 gr. Sukker
- 25 gr. Rhum
Visp egg og sukker til eggedosis mens du skrur stekeovnen på 160 C , med over og under varme, men ikke varmluft.
Sikt i hvetemelet, bakepulveret, kakaoen og hell i oljen. Rør sakte men sikkert rundt med en håndvisp.
Hell deigen i en kakeform på 24 cm som du har dekket bunnen med bakepapir. Sett den inn i ovnen på nest nederste rille i 45 – 50 min.
I mellomtiden lager du siruppen. Hell vannet i en liten kjele sammen med sukkeret.
Sett kjelen på middels varme til den koker. Ta den vekk fra platen og tilsett rhum. Hvis du ikke vil ha alkohol i kaken koker du rhum sammen med vann og sukker, da vil alkoholen fordufte men smaken blir igjen. Kjenn på kaken om den er ferdigstekt med en tannpirker eller kniv. Da jeg tok ut min hadde den sunket på midten, men det gjør ingenting…….det ble den værste og mest mislykkede kakenbunnen jeg har bakt på år og dag !!!
Men kanskje dette er “hemmeligheten” for at til og med en mislykket kake kan bli til det mest smaksfulle kunstværk. Jeg snakker om en tradisjonell italiensk søndagskaken. Her er det ikke noen sofistikerte smaker eller pynt. Kaken smaker akkurat sånn som den ser ut….eller kanskje jeg skal si “Enda bedre” for det er den faktisk. Noen ganger kjennes det godt å kunne smake på noe hjemmebakt som ikke er perfekt. Noen ganger kan man faktisk få prestajonsangst når desserten kommer på en speilblank asjett med en oppdekning som får deg til å få heisan sveisen mens du skjelvende med skjeen lurer på hvor det er riktig å ødelegge kunstværket, eller om de er riktig i det hele tatt ! Vel, her behøver du ikke å tenke så mye over hvor du begynner……Simsalabim….der forsvant den siste biten…..i en fart !
La kaken avkjøle seg i formen på en kakerist. Mens kaken og “strupen avkjøler seg lager du fyllet. Visp kremfløten i en bolle, i en annen bolle visper du mascarponen og hasselnøttkremen. Til slutt blander du disse to kremene. Ikke visp for mye! Da blir det smør.
Ved hjelp av en kniv løsner du kaken fra kakeformen og drar vekk bakepapiret på undersiden. Sett kaken på en fjel og skjær den i tre lag. Hvis de ikke er helt perfekte, eller om det mangler noe av det øverste laget er det ikke så farlig. Legg bunnen på kakefatet og sett kakeringen rundt, da er det lettere at kaken holder formen. Du kan til og med ta den med til svigerforeldrene dine uten at den vil falle sammen. Du tar kakeformen av på svigermors kjøkkenbenk under hennes broderte kakebroderi som henger på veggen…hun vil hate eller elske deg resten av livet.
Dynk bunnen med 1/3 del av sirupen og bre halvparten av kremen over. Legg på den andre bunnen og gjenta akkurat det du gjorde i stad. Siden min kakebunn ikke var av det mest vellykkete “rappet” jeg litt av toppen som jeg brukte til å “lappe igjen” andre lag på kaken. Siden den skal stå i formen til i morgen gjør det ingen ting, den vil “samle seg”
Nå sitter du igjen med toppen…..som kanskje ikke ser ut….Nå gjør vi det morsomste du kan finne på, men først må du dynke den med sirupen som ble igjen. Og nå…..trallalalaaaa….brett opp skjortearmene…og smuldre hele greia…..ja du leste riktig…du skal smuldre toppen, og legge alle smulene på toppen av kaken.
Sett kaken i kjøleskapet til dagen etter. Hvis du skal ha den med et sted tar du ikke opp kakeringen før du er kommet frem. Du kan godt lage litt ekstra fyll som du smører langs kantene hvis du synes at den ser stygg ut. Eller du kan smøre den med stivpisketkremfløte kremfløte, gjør akkurat som du vil. Bare du ikke gjør som jeg gjorde…….jeg tenkte å prøvesmake en liten bit, men “biten” ble større og større etterhvert som jeg smakte. Og jeg kunne nesten ikke servere kaken slik.
Så det ble til at jeg delte opp kaken i stykker som jeg la på asjettene før jeg satte resten av kaken i kjøleskapet…..som nattmat !
❤️
Ser kjempegod ut, må nok prøves snart!
Ja dette er en av mine favorittkaker, selv om jeg egentlig liker best de norske kakene. Hadde vært artig å høre hva du synes….etter at du har bakt og smakt den. ? God Påske Lillian ?
Denne bakte jeg i helgen til sønnens 15 års dag, kjempegod! Alle skrøt av smakene ?
Så koselig å høre Ellen. Gooood Påske. ?
Denne skal testes og det blir spennende å se om flere fra gruppa baker den samme…. Så i morgen blir det å handle litt sprit til kaka ??
Hei Irene,
Håper den smaker, vil jo helst ikke ha alle kakene til gruppen på samvittigheten ??