Vellutata di pomodoro. Tomatsuppe.

Tomatsuppe fra bunnen av uten kraft, buljong eller suppepose.

En knallgod tomatsuppe som er enkel å lage uten at du behøver solmodne tomater, buljong eller hokuspokus suppeposer.

Tomatsuppe for 2 personer:

  • 1/2 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 liten chili eller kajennepepper
  • 1 gulrot
  • 1 vårløk
  • 3 ss olivenolje
  • 1 boks hakkete tomater eller 1/2 flaske passato
  • 1 liten boks hvite bønner
  • 2 -4 ss god Jomfruolivenolje
  • 2 små kvister frisk rosmarin

Skjær løken i skiver, skrell gulroten og skjær den i biter. Legg løk, gulrot, chili, vårløk og hvitløken i en liten gryte sammen med olivenolje og en klype salt. La det surre på svak varme i ca 10 minutter uten at det skal få farge.

Tilsette 1/2 flaske med “passato di pomodoro” eller en boks med hakkete.( Bruk det du har eller får tak i ) Tilsett omtrent samme menge vann som tomatene, hvis du brukte en boks med tomater fyller du boksen med bann etterpå ( på denne måten får du også med deg alle tomatrestene som er igjen i boksen! . La det stå å småputre med lokk til gulroten er mør. Det tar ca 1/2 time. Hvis du synes at det tørker litt ut tilsetter du bare litt mere vann men husk at suppen skal være kremete og ikke vannete!

Mos det hele opp med en stavmikser. Tilsette en boks med kokte hvite bønner, her i Italia kaller vi de for ‘cannelini’. La det få et oppkok og mos det hele opp til det blir en krem. Smak til med salt og pepper og nå kan du selv bestemme om du synes den er passe eller om du vil tilsette mere vann. Hvis du ikke har stavmikser heller du hele suppen i kjøkkenmaskinen når du har tilsatt alt.

Server den med noen dråper med en god Jomfruolivenolje og en kvist med frisk rosmarin på toppen.

Selvsagt kan du sløyfe olivenoljen hvis du ikke er spesielt begeistret for olje. Det samme kan du gjøre når du surrer løken, da bruker du et par ss smør, men tilsett 1/2 dl vann når du ser at smøret begynner å bli gyldent ( for at det ikke skal bli brunt). Når det gjelder chili eller kajennapepper kan du selvsagt sløyfe den også, personlig er jeg glad i litt sterk mat….også for å få litt fart på hverdagen! I hvertfall i disse dagene hvor vi har portforbud i Italia.

Du kan også sløyfe hvitløken selv om den gir suppen det lille ekstra. Husk at siden du ikke bruker noen som helst kraft eller buljongterning i denne suppen vil det være grønnsakene som tar seg av smaken. Ønsker du en litt mere intens smak av rosmarin hakker du den superfint og tilsetter den i suppen etter at du har most opp bønnene og før du serverer den. Vårløken kan du også erstatte med et par ekstra skiver løk.

Sammen med nybakt brød er det den rene luksusen å sette seg på terassen i vårsolen og nyte lunsjen mens våren eksploderer rundt oss.

Vi har ikke lov til å gå ut her i Italia om det ikke er høyst nødvendig og derfor blir det til at jeg holder meg hjemme mens jeg koker og braser for å få tiden til å gå. Og siden jeg ikke har vært ute å handlet på over to uker så bruker jeg det som jeg har tilgjengelig i spiskammeret. Jeg baker brød omtrent daglig til meg selv og til naboene og har funnet ut at min favoritt oppskrifte er en løs deig som jeg ikke knar men lar den dure i kjøkkenmaskinen, etter at den er ferdighevet så bretter jeg deigen for å ikke ødlegge “luften” som danner seg under hevingen. Du kan ta en titt her…hvis du har tid og lyst! https://carolinesgourmet.no/brodet-mitt-il-mio-pan/

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Enda en matskatt

Bli med meg……… vi tar matveien.    

Norsk Kunsthåndverk

Kunstverkene og vottene til Nina Seeberg

“Risotto ai formaggi” Osterisotto

Når katten er borte danser musene på bordet….. med denne osterisottoen danser vi alle sammen….til og med kuene svinger seg lystige i risåker’n

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top