Dette er så godt og sunt at det nesten lyser i mørket! Og tror du at det bare er i de Arabiske landene man lager couscous, ja da får du tro om igjen. Hvert år i juni måned…….
blir det arrangert en Couscousfestival på Sisilia i byen San Vito Lo Capo. Har du aldri vært der ? Dette er et sted jeg virkelig vil anbefale deg å reise til. Vi reiste dit i Oktober for noen år siden da turistsesongen var over, vi kunne fremdeles bade i et tyrkist krystallklart hav med små fisker som kilte oss på bena. Hvite sandstrender, palmer, nasjonalparken “Riserva dello Zingaro” og……..Couscous.
Vi bodde på et hotel som faktisk lå på stranden. Det var bare å tasse ut morgen som kveld for et herlig bad i havet. Baren på hotellet hadde arabiske lave stoler og border på stranden i sanden! Jeg kan fremdeles kjenne den deilige følelsen det var å sitte der i stolene og grave føttene ned i den kjølige sanden, det var som om alt stod stille rundt oss. Jeg har aldri vært i Caraibien, men det er slik jeg forestiller meg at det er. Til frokost spiste vi som alle andre Sisilianere gjør “Briosche med sitrongranita”
Oppskriften på Briosce Siciliane finner du her i bloggen min, og “granita al limone” kan du lage selv!
https://carolinesgourmet.no/brioche-siciliane/
Saften av pressete sitroner, sukker (gjerne brunt som er litt sunnere) litt vann og masse isklumper, sett alt i kjøkkenmaskinen eller bruk stavmikseren. Kjør det til all isen er blitt til "sørpe" hell det i glass og server med en nybakt briosce som du spiser ved siden av. Har du heller lyst på "granita di mandorle"? Kjør litt råmarsipan, melk, noen flådde mandler og isklumper på samme måte. Hvis du ikke skal spise det med en gang setter du det i fryseren. Men husk er det for lenge i fryseren blir det hardt som en stein før det tiner.
På en rusleoppdagelsestur i denne lille byen, fant vi det utroligste lille konditoriet i en bitteliten bakgatene med disse herlige kakene fra Sisilia laget av mandler, pistasjnøtter og ricotta og kandiserte frukter. Utenfor stod det en liten trebenk hvor vi satte oss ned for å smake mens vi fikk oppleve hverdagen rundt oss. Folk som kysset, klemte, lo, smilte, diskuterte og noen som kranglet. Det var som å få lov til å sitte på førsterad i et teater. Med blomster og planter på balkonger, i vindueskarmer og inntil husveggene som de vakreste kulisser. Det er slik en ferie skal være, ble du “smittet”? Jeg gir deg gjerne noen tips om hva jeg ikke ville ha gått glipp av hvis du er eller skal på de kantene. Har du ikke mulighet er det jo bare å lage frokosten på Siciliansk vis og lukke øynene mens du nesten kan høre bølgene og kjenne saltvannslukten pirre i nesebolene.
Men det var altså Grønnsakscouscous vi skulle lage i dag!
Handleliste til en stor gryte.
- 2 Paprika, gjerne forskjellige farger
- 2 Sorte Auberginer
- 2 Stangsellerier
- 2 Røde Løk
- 3 Gullrøtter
- 3 Store poteter ( ikke den melne sorten)
- 4 Squash
- 700 gr flådde tomater
- 3 Hvitløkbåter
- 1 dl ekstra jomfruolivenolje
- 1 dl rosiner
- couscous ( jeg brukte Parboiled typen)
- grønnsakskraft eller en liten bit grønnsaksbuljongterning
Synes du det ser mye ut? Dette holder til et selskap på 8 – 10 personer. En enkel smakfull gryterett. Men nå må vi over til krydderhyllen hvis du ikke vil bruke et ferdig mikset coscouskrydder da!
Her kan jeg kanskje ha litt problemer med språket, men håper at du forstår meg.
- Kardemomme. ( 1/2 tsk)
- Kanel ( 1/2 tsk )
- Kurkuma. ( 2 tsk )
- Kajennapepper. ( det spørs litt hvor sterk du vil ha den)
- Paprika. ( 1 tsk )
- Kumino. ( 2 tsk )
- Koriandel. ( 1 1/2 tsk )
- Zenzero, oj…det er jo Ingefær. ( 1 1/2 tsk)
Dette er min egen krydderblandigmiks, velg selv om du vil ta bort noe eller legge til noe. Jeg liker å leke litt med kryddrene, men av og til kan det bli en litt “farlig lek”
Hvis du vil bruke ekte krydder , da mener jeg de som ikke allerde er ferdigmalte. Lar du dem få varme i en stekepanne et par minutter til de begynner å sprette og plystre. Hell dem i en maskinkverner hvor du kverner dem som om det skulle vørt kaffe, trykker det gjennom en metallsil slik at du ikke sitter igjen med “barken” av kanelstangen i tanngaren. Hvis ikke går pulverkrydderene greit de også.
Begynn å skjære løk og gullrøttene i tynne skiver, stangsellerien i små biter og hell 3-4 ss olivenolje i en stor gryte.
På middelsvarme lar du de godgjøre seg i 5 min, ta kjelen vekk fra platen og lag et hull i midten med at du skyver grønnsakene mot kantene i gryten. Hell 1 ss olivenolje i hullet og legg i den pressete hvitløken sammen med kryddrene. La det få surre et par minutter på mediumvarme, du vil nå kjenne eksplosjonen i nesen din av lukter fra “Tusen og en Natt” Hell fort i tomatene som du har knust med stavmikseren eller nevene. Blir krydderet brent vil det smake bittert, så vær rask på labben.
For å være helt ærlig veide jeg ikke kryddrene, men jeg kan fortelle deg sånn omtrent, se hva jeg har skrevet i parantes i krydderlisten. Men det er altså litt sånn cirka!
Nå begynner du å skjære opp alle grønnsakene i passe store biter. Jeg pleier å skrelle paprikaen med en potetskreller, det er nemmelig skallet som får meg til å gulpe paprika resten av kvelden. Legg alt i gryten hvor tomatene har fått et oppkok unntatt auberginene som du kan forbredre mens det andre står å småkoker.
Det er det samme hvilken rekkefølge du putter dem i, eller er du redd for at squashen skal bli vassen og potetene moser seg opp? Da skal jeg fortelle deg en hemmelighet til, men ikke si det til noen!
Ikke tilsett salt, det er saltet som får grønnsakene til å gi i fra seg vannet for så å koke i stykker. Salter du det ikke, vil grønnsakene holde seg hele og “krokante” og det er jo slik vi vil ha dem
Nå kan gryten stå og småkoke for seg selv en times tid. I mellomtiden steker du auberginene sammen med en hel hvitløkbåt og en bit peperoncino.
Legg dem på kjøkkenpapir, før du legger dem sammen med de andre grønnsakene i gryten.
Smak på en potet om den er ferdigkokt. Da kan du tilsette salt, rør forsiktig, smak og la det småputre i 5 – 10 min uten å røre. Ta den av platen og nå kan du smake den til med salt.
Nå kan du sette over couscousen, det skal være like deler couscous og vann, jeg bruker grønnsakskraft hvis du ikke har det kan du med nød ta en liten bit av en buljongterning ( jeg bruker den fra helsekostbutikken som er uten gjær!) Legg rosinene og 1 tsk kurkuma ( som gir den gule fargen og som har en virkning som naturlig antibiotika) og kraften i en liten kjele. Rist pinjekjernene eller mandlene i en tørr stekepanne slik at den naturlige oljen som er i dem kommer ut og de blir gyldne og smaken kommer til sin rett. Hell couscousen i en tørr stekepanne, tilsett et par spiseskjeer med olivenolje og rør rundt med en gaffel. Dette hjelper deg slik at det nesten er umulig at det klomper seg i couscousen. Sett kjelen med væsken på en varm plate, når det koker heller du det i couscousen. Sett lokk på og la det stå 5 – 10 min. Med en gaffel rører du lett rundt slik at coucousgrynene ikke klistrer seg i hverandre. Sett stekepannen på svak varme mens du fortsette å røre i pannen. Du vil nå se at den blir luftigere. Legg i pinjekjernene eller mandlene. Sett to skåler på bordet slik at hver og en kan forsyne seg selv.
Eller dander det på en tallerken.
Med litt hakket bladpersille eller frisk koriandel hvis du heller foretrekker det på toppen.
Bruk sesongens grønnsaker som er bedre og rimeligere. Hvis du for eksempel skal kage den i januar kan du bruke kål, blomkål, poteter, sellerirot, gulrøtter, fennikel, purre, spinat og tomater på boks…..man bruker det man har.
Kos deg med koskos…opps….mente jo Couscous!
Caroline, dette ser også deilig ut. Lurer på om Kumino – det samme som kardemomme?
Hilsen Wenche
Nei det er ikke kardemomme det er et krydder som de også bruker i Midtøsten, noen elsker krydderet og noen hater det siden lukten kan ligne litt på svette.