Confit sitroner

Confitsitroner er en fantastisk naturlig smakstilsetning

Er det noe som smaker godt i mange retter er vel det confit sitroner. Nå må jeg tilstå at jeg er inne i en periode hvor jeg har helt dilla på sitron, både når det gjelder i søte og salte retter.  Kom så skal jeg vise deg…..

To forskjellige måter du kan lage confit sitroner. Det kommer egentlig fra det Arabiske kjøkkenet, men det er jo lov til å hente noen innlegg fra andres kjøkkenet også. Sånn som du gjør når du leser min blogg! Thihihihih.

image

Handleliste:

  • Sitroner, de må være biologiske fordi det du skal bruke er skallet på sitronene
  • Grovt havsalt
  • Fint salt
  • Hermetikkglass

Det første du gjør er å vaske sitronene godt. Hvis du har mulighet til å velge, så velger du de sitronene som har tynt skall.

Legg dem i en bolle med vann fra springen som du setter inn i kjøleskapet. Der skal de ligge i 3-4 dager. Du må bytte vannet hver dag.

Sett en stor kjele med vann med de glassene og lokkende som du har valgt å legge dem i. Vannet må dekke glassene og la de koke i en halvtimes tid. Dette er for å sterilisere glassene.

image

Ta ut sitronene fra bollen med vann og tørk dem godt. Nå skjærer du dem, fra oversiden med et kryss nesten helt ned på undersiden. Men pass på at du ikke skjærer helt igjennom. De skal henge sammen nederst.

image

Etter det kan du velge selv hvilken versjon du vil lage eller gjør som meg, lag begge to for å kjenne forskjellen.

Jeg begynte med den med det grove saltet. Ta sitronen og med fingerene maserer du det grove saltet inni sitronen.

image

Ta ut det steriliserte glasset fra kjelen og stapp sitronene nedi mens du fyller opp med grovt havsalt.

image

Dette skal stå i kjøleskapet i en til en og en halv måned før det er klart til bruk.

Værsegod neste, blir den med fint salt og vann, som rett og slett blir en saltlake.

Begynn med å maser sitronene innvendig med det fine saltet.

image

Legg det i ett av de steriliserte glassene og fyll opp med litt salt og vann. Hvis du er så utålmodig som jeg er kan du bruke lunkent vann. Jeg kokte vannet først og lot det bli lunkent før jeg fylte glasset helt fullt.

Disse skal stå mørkt og helst litt kjølig i 1 1/2 måned, oppbevar dem på samme måte som du gjør med syltetøy …….hvis du lager det da !

Sånn, nå må vi bare smøre oss med tålmodighet for å se hvordan resultate blir og hvilken av metodene som er best.

Hvis du vil vente på mitt sluttresultat skal jeg fortelle deg hvordan det gikk. Eller hvis du er like nysgjerrig som jeg er så sett i gang, da kan vi smaker på det sammen.

Nå tjustartet jeg litt for å ha mitt på det tørre for ikke å lure deg til å lage noe som ikke er godt. Men duuuuuu dette er den beste majonesen jeg noen sinne har smakt, og Maurizio var heeeelt enig!

image

Hvis ikke du også har tjustartet stikker du ned på en kolonial på Grønnland, der finner du det sikkert siden de blir brukt mye i det arabiske kjøkkenet. Spør etter sitron i saltlake. Kjøp bare en det holder til mange retter.

Det du trenger er majones, lag din egen eller kjøp den ferdiglaget. En kvart confitsitron,( bare skallet ) en liten bit peperoncino, eller noen dråper Tabasco og en bitteliten dusk med bladpersille.

Skyll den kvarte sitronen litt under vann, skjær vekk innmaten og legg den i en bolle sammen med majonesen, peperoncinoen og bladpersillen. Ta frem tryllestaven, stavmikseren, hvis du ikke allerde har den fremme da du laget majonesen din. mos alt godt sammen og smak om du synes at det mangler noe, synes du det er for sterkt tilsetter du bare litt mere majones.

Denne majonesen passer til nesten alt, stekt kjøtt, fisk, skalldyr, ris osv. Eller til frityrstekt klippfisk som jeg gjorde!

image

Livet blir ikke det samme etter at du får dilla på confitsitroner. Dette er bare begynnelsen…….bare vent.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Det åttende og siste norske hjørnet til Caroline. L’ottava e l’ultima angolo norvegese.

Dagen etter våknet jeg grytidlig sammen med sommerfugler som flakset ivrig i magen min. Jeg får alltid sommerfugler i magen når jeg skal til Oslo. Men denne gangen skulle….. Mi sono svegliata presto con le farfalle che volavano già nello stomaco. Mi vengono sempre le farfalle nello stomaco quando vado a Oslo. Ma questa volta…

Crostata di frutta caramellata. FruktMørdeigsterte

Her forleden kveld var Maurizio og jeg invitert i et selskap i en nedlagt fabrikk i Torino. At kvelden skulle bli til denne kaken som tok…..kaka, hadde jeg aldri…… Un paio di settimane fa siamo andati a una festa di beneficienza in una vecchia fabbrica qui a Torino. Non mi sarei mai immaginata che questa serata…

Det kjæreste jeg har…..Thomas

Et kapittel er over langs livets vei i min “lille” verden, en verden som virker så stor at den ingen grenser har. For hvem ville ha trodd at…..  

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 thoughts on “Confit sitroner”

    1. Hei Jonas,
      Du kan bruke det i nesten alle forskjellige retter, det skal ganske lite til siden smaken kan være dominerende. Kjempegodt i gryteretter med kjøtt og fugl. I majones, i Pastasauser og andre sauser. Du finner flere oppskrifter her i bloggen min hvor jeg har brukt det. Skriv confit sitron i søkefeltet. Godt i stekt ris også og retter fra Asia, Marokko etc. Håper det smaker og kom gjerne med tilbakemelding om hvordan det gikk og smakte. Hilsen Caroline

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top