Colori e gusti, Farger og smaker på italiensk

Farger på italiensk og en enkel sommerdessert

Colori e gusti, Farger og smaker på italiensk

Kålåri e gosti. Da jeg kom til Italia for 30 år siden var det disse to ordene som åpnet……

 

En helt ny verden for meg. Siden jeg malte en del på den tiden var fargeskalaen svært viktig for meg. Og du aner ikke hvor frustrert jeg ble da ingen skjønte hvilken farge jeg snakket om hvis jeg sa “lys lilla, lyseblå, mellomblå, sjokkrosa osv.
På italiensk har alle farger sitt eget navn, noe som kan være ganske kronglete noen ganger. Det var det iallefall for meg i begynnelsen når jeg flyttet hit og var på “jakt” etter en spesiell farge.

Nå som jeg endelig har lært meg det skjønner italienerene hva jeg snakker om hvis jeg spør etter en skjorte som har fargen “glicine” ( glitschine ) Kanskje det er du som ikke aner hvilken farge de kommer med. Vel, de kommer til å vise deg en lys lilla skjorte akkurat som disse blomstene som heter Glicini, derfra navnet på fargen !

Hvis du vil ha skjorten sjokkrosa må du spørre etter “fucsia” ( foksia )

Akkurat som denne desserten som er sjokkrosa. Dette er en :

“Panna cotta ai frutti di bosco”

image

Den lager du ved at du moser opp de bærene som du liker best.

Jeg brukte blåbær, jordbær og bringebær som jeg kokte sammen med litt sukker i en gryte på svak varme, det tok ikke mere enn 5 minutter. Moste det opp med stavmikseren før jeg tilsatte kremfløte og lot det hele nå kokepunktet en gang til.
Da tilsatte jeg gelatinplaten som jeg hadde lagt bløt i en bolle med kaldt vann, rørte godt om mens jeg smakte om den var søt nok, eller om jeg måtte tilsette litt ekstra sukker. Da var det bare å helle den over i kopper og kar, eller kanskje det er bedre med glass istedenfor kar ! Selv om den er så god at jeg jammen kunne ha spist opp et helt kar av denne desserten ! Her kan du se hvor fløyelsmyk den er.

Følg oppskriften til “La panna cotta” for å lage denne desserten, du bare regner ut som omtrent hvor mye væske du har for å tilsette den riktige mengden med gelatinplater.

LA Panna cotta

Jeg liker å spise den direkte fra koppen, på den måten blir det mindre oppvask ( noe som ikke er så dumt )
Men også for å “redde meg” hvis jeg har tilsatt litt for lite gelatin! Da slipper jeg å servere en tykk saus på en tallerken, mens en litt flytende krem i en kopp, gjerne med en “dasj” pisket krem og noen hele bær på toppen er noe av det beste, peneste og enkleste du kan servere etter kveldens middag…..gjerne sammen med en kjeks. Da kan du ta med deg koppen og sette deg ned på denne benken og nyte smaken og duften av sommer.

image

Denne benken er hverken grønn, blå eller tyrkis. Jeg ville kalt den for “mørk tyrkis”…..denne fargen heter på italiensk “petrolio” ( petråliå ).
Mens vi er her midt i fargene vil jeg gjerne presangtere deg for favoritt fargen min……BLÅ….Ååååååå som jeg elsker alle blåtonene,,,de er “mine” farger.
Fra de mørkeblå mystiske varme tonene, som kan “forvandle” seg til en litt trist, farge hvis du tilsetter en sort gråtone, men som også kan bli en kald eleganse. “Blu marine” ( blo marine ) heter mørkeblå på italiensk, og det ligner jo litt på norsk. Bare bytt om rekkefølgene på ordet, istedenfor å si “marine blå” sier du altså “blå marine”…enkelt og greit ? Så der har du mørkeblåen i boks. Eller vent nå litt…det er en som er enda mørkere og det er “blu notte” ( blo nåtte ) som betyr “blå natt”. Bare tenk deg å kunne spørre om noe så vakkert som “Vorrei una camicia da notte che sia blu notte” ( vorrei ona kamitsja ke sia blo nåtte ) “jeg vil gjerne ha en nattkjole som er blå som natten.

Det er værre med mellomblå, dueblå, signalblå og lyseblå. Vi fortsetter med mellomblå….da tror jeg nesten at jeg hadde sagt “blu” ( blo ) som betyr blå, Hvis den er for lys sier du “un po piu scuro” ( on på pio skurå ) som betyr litt mørkere…Eller “Piu chiara” ( pio kiara ) som betyr “lysere”.

Da er det mellomblåens farge sin tur. Eller det som vi kaller himmelblå, når himmelen er blå…da er den blå da. “Azzurro” ( azzorrå ) Kanskje dette er den blåfargen som gir meg mest glede.

Selv om jeg nesten gikk på veggene før jeg hang opp på veggen bildet av det blå treet som jeg malte.

image

Etter dette kommer lyseblå “Celeste” ( tsjeleste ) eller “azzurino” ( azzorinå ) “lyseblå”

Naturens farger eksploderer med blå himmel en vårdag.

Alt og alle yrer av liv om våren….La primavera !

Har jeg glemt noen nyanser i blå skalaen ? ….Ååååå ja, dueblå…Det navnet er egentlig ganske merkelig og det tok meg mange år før jeg skjønte hva “carta da zucchero” ( karta da zokkerå ) betydde. Sammtidig klarte jeg ikke å forklare meg når jeg var på “jakt” etter noe som var dueblått. “Carta da zucchero” betyr “sukker papir”, hva i alle himmels navn har det med saken å gjøre tenker du kanskje? Jo det skal jeg fortelle ……deg litt senere.  I mellomtiden kan du se på mine duefargete bilder som jeg har knipset litt her og der.

Skal vi remse fargene opp mens du tar den siste skjeen med den fløyelsmyke skogsbær fløtekremen du noen gang har spist, og det gikk like fort å lage den som å lage disse “panna cotta’ene” som blir solgt i “pulverutgave”. Jeg kjøpte den en gang for å se om det var enklere….noe som det ikke var. Og noe som jeg ikke skjønner hvorfor mange restauranter bruker. Det koster mindre også og lage den fra bunnen av….og hva vet du egentlig som “gjemmer” seg i dette pulveret. Det er jo bare skal fløte, sukker og gelatinplater til for å lage den beste panna cotta’en din kan tenke deg…..fra bunnen av. ❤️

Mørkeblå…….”blu notte” ( blo nåtte ) eller “blu marine” ( blo marine )

Blå, mellomblå…..”blu” ( blo )

Knallblå………”azzurro” ( azzorrå )

Lyseblå…….”azzurino” ( azzorinå ) eller “celeste” tcjeleste”

Dueblå…….”carta da zucchero” ( karta da zukkerå )

Knallrosa…..”fucsia” ( foksia )

Lyslilla……”glicine” ( glitcjine )

Mørk tyrkis…..”petrolio” ( petråljiå)

Hvis du tror at jeg har glemt å fortelle deg om hvorfor det heter søtt papir ( Carta da zucchero )så har jeg altså ikke det. Første gangen dette ordet ble brukt var i 1892. Helt til midten av 1900 ble sukker solgt i løs vekt og ble pakket i et dueblått papir, derfra navnet. Det heter seg også at denne blå fargen “hjalp” de som produserte papir med å skjule flekker og feil på papiret. Dette papiret ble også brukt av de rikeste familiene under andre verdenskrig, som limte dem på vinduene som blending. Da så det ut som om det alltid var blå himmel ute !

På mine turer og  matkurs kan jeg også lære deg noen italiensk ord og setninger som kan gjøre den italienske hverdagen fargerik.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

San Valentino, Morsdag og suppe Valdostana

Valle d’Aosta, forskjellige oppskrifter og litt til!

“Piemontes grønne enger og slott”

Piemonte er like grønn som den grønneste plenen til naboen som du kan tenke deg. Og hvis du til og med skulle havne opp på et….  

Sestri Levante

Et steinkast fra sentrum av Sestri Levante

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 thoughts on “Colori e gusti, Farger og smaker på italiensk”

  1. Så herlig et innlegg dette var! Jeg har jobbet vettet av meg for å finne ut hva “min” blåfarve er. Jeg liker blått med litt grønt i, så da blir det kanskje turkis? Men aqua er også nydelig (men hver til sitt bruk), og mørkeblått går til alt. Det skal ikke være lett! 😀

    1. Helt enig Eva, det er ikke lett. Jeg er egentlig ikke så begeistret for turkis, mens jeg elsker aqua, heter det faktisk aqua på norsk ? Da har jeg lært noe nytt i dag Eva. Tusen takk ❤️

    1. Tusen takk Anne, alle bildene har jeg tatt selv…mens jeg “ryddet i arkivet mitt” så jeg hvor utrolig mange av min favorittfarge det faktisk var der.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top