Castagnaccio. Kastanjepai

Glutenfri og laktosefri pai av kastanjemel.

Castagnaccio. Kastanjepai

Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Aleé……synger jeg mens jeg rører energisk med tresleiva for å lage denne tradisjonelle italienske “kaken”. Dette er drømmen for alle som ikke tåler meieriprodukter, egg, sukker eller mel, men med….

Rosiner, pinoli og salt….ja du leste riktig det er SALT…..selv om den er SØT, faktisk like søt som deg!

Om høsten og vinteren er dette en klassiker her i Italia, etter at årets kastanjene blir malt til mel hos Mølleren. Jeg måtte faktisk vente helt til i dag med å vise deg hvordan man lager den fordi årets kastanjemel ikke var å oppdrive før i går. Sammen med et glass hetvin, en kaffekopp eller….kanskje litt Julegløgg hvis det nærmer seg Jul. Jeg strødde litt flaksalt på toppen og noen rosmarinnåler her og der.

Du trenger en paiform, når du kommer til Italia neste gang kjøp med deg hjem en av disse aluminiumsformene, de er perfekte til mange italienske retter. N.B. du kan ikke bruke kakeformen med lås til dette, bruk heller en mellomstor langpanne.

Handleliste til en form på 28-30 cm.

 • 400 gr. Kastanjemel
 • 1/2 liter vann fra springen
 • en liten klype salt ( knivsodd)
 • En håndfull Rosiner
 • En håndfull Pinjekjerner
 • 1/2 dl ekstrajomfruolivenolje
 • Flaksalt
 • Rosmarin

 Legg rosinene i bløt i lunkent vann en times tid før, eller gjør det nå før du fyker av gårde til jobben. I lunsjpausen stikker du avgårde til en helsekostbutikken for å kjøpe kastanjemelet. Får du ikke tak i pinjekjerner……bruk valnøtter som du hakker grovt. Det tar ikke mere enn 10 minutter å lage denne “kaken”. Hvis det egentlig tar så lang tid i det hele tatt. Og viiips har du noe å gomle på til kaffen i kveld.

Sett ovnen på 180 C med over og undervarme men ikke varmluft. Hell vannet i en bolle og sikt i kastanjemelet, tilsett salt.

Rør om for hånd til du får en jevn røre, mens du synger for full hals ” Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Aleé “

Legg i rosinene og pinjenøttene og smør en paiform med litt olivenolje. Husk å hold av noen som du skal strø på toppen til slutt.

Strø over pinjekjerner, rosiner litt flaksalt, noen rosmarinnåler og noen “dråper” med olivenoljen.

 Sett paien inn i den varme stekeovnen ca 20-30 minutter på midterste rille. Du vil se at den “sprekker” litt på overflaten. Blir den stekt for mye blir den litt hard, så følg med.

La den avkjøle seg helt og del den opp i små stykker. Og der…der, begynner nesten kastanjene å blomstre i Bygdøy Aleé.

Tips:Legg rosinene i bløt i rom eller cognac for en litt mere “voksen” smak. Du kan også bytte ut halvparten av vannet med melk for en “mykere” smak. Og du kan tilsette all den tørkete frukten som du vil her….eller hva sier du til litt revet appelsinskall i røren….eller litt kakao. Begynn å lek…til slutt får du din egen hemmelige versjonen. Alle kommer til å spørre deg om du ikke kan gi dem oppskriften.

Da kan du svare som italienerene gjør….’du rører kastanjemel og vann til en tykk røre og steker den’. Det er nesten ingen som forteller hvor mye av hver eller at du skal, eller rettere sagt måååå tilsette salt. Bruker du ikke salt kommer du til å tenke som jeg gjorde da jeg begynte å prøve meg frem ‘Hva er det som mangler her?’ Helt til det gikk et lys opp for meg….det var den lille klypen med salt som gjorde hele forskjellen!

Castagnaccio – Kastangjiatschiå

Det er ganske vannskelig å skrive hvordan du uttaler dette ordet, men jeg tror denne er nære på….åsså har du jo alltid unnskyldningen klar siden du er utlending akkurat som meg.

Den passer ypperlig sammen med et glass hetvin,  gløgg, te, kaffe eller melk ( hvis du ikke er allergisk mot melk da !)

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Carolines Parfait

Har du ti minutter til overs ? Har du egg, sukker og fløte ? Da kan du jo like godt lage en dessert som vil “redde” deg hvis det plutselig kommer noen uventet middagsgjester.

Carolines fargerike brød.

Bruk sesongens grønnsaker for å bake årets mest fargerike brød. Fargene som blir igjen setter du på bordet når du skal ha fiskeboller i hvit saus sånn at hver og en kan male sin egen middag.

Bedre filterkaffe får du ikke en gang på Kaffistova!

I Torino fant jeg en kaffekunstner, det er som å sitte på første rad i teater når du ser han maler kaffe, veier, smaker, forteller og forklarer mens han venter på………

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

7 thoughts on “Castagnaccio. Kastanjepai”

  1. Det er utrolig mange som ikke tåler melk og andre ingredienter nå. Da jeg drev restauranten min her, gikk det nesten ikke en dag uten at noen av gjestene var allergiske eller ikke tålte forskjellige matvarer. Da var det å sette fantasien igang for at ikke de skulle sitte slukørete og se på de andre som nøt maten. Noen ganger var faktisk det faktisk de andare som ble litt misunnelige på det jeg prøvde å finne på. 😊 Håper denne “kaken” faller i smak Eva. 😊

  1. Ja den flyter ut…..selv om den ikke er så flytende. Hmmmm….kanskje jeg skal prøve det neste gang for å være helt sikker.Hvis du gjør det Berit fortell meg hvordan det gikk…..men ikke skyld på meg hvis den siver ut. Hehehe. Jeg synes det er like greit å bruke en pai form eller en liten langpanne 😉

 1. Gunhild Marie Pedersen

  Spennende og hverdagslig mat fra Italia, det kan jeg like. Dessuten er det veeeldig koselig at du setter inn italienske navn på rettene. Så når det dukker opp et spisekart på italiensk, så sier jeg bare: “Åh, det der er godt det har jeg laget etter Carolines oppskrift” God helg til deg og dine 🙂

  1. Så koselig at du liker maten min Gunhild. Jeg synes det er viktig å holde fast i den tradisjonelle maten som noen ganger går i glemmeboken. Kanskje jeg skal legge til et lite mini lynkurs nederst på hver oppskrift Gunhild?
   Håper iallefall at du aldri behøver å si “Åh, det der er vondt…det var det iallefall når jeg fulgte oppskriften til Caroline” God helg til deg også 😊

 2. Denne meldingen kom for et par dager siden av Trond, det ble litt kluss på nettet ved at Heg ikke klarte å godkjenne kommentaren hans. Derfor har jeg limt den inn her.

  Takk for en flott oppskrift!
  Jeg laget etter denne oppskriften for fire dager siden. I mitt tilfelle ble ikke deigen/røra mer tyntflytende enn et vanlig sukkerbrød/formkake, og jeg måtte bruke slikkepott for å jevne ut. Jeg dekket til innsiden av formen med bakepapir, riktignok, for å være sikker på å få ut kaka hel. Slik dette artet seg, tror jeg også det var unødvendig.
  Jeg blanda inn rosiner, kuler av mørk 80%-kakao-sjokolade, og erstattet pinjekjernene med hakkede pekannøtter samt pyntet med hele nøtter på toppen før steking.
  Jeg serverte den sammen med steinfrie kirsebær og vaniljeis sammen med et lite glass Marsalavin etter en større “toskansk-norsk” viltmiddag til 11 pax. Desserten fikk mye skryt, sikkert også pga et visst eksotisk preg (ingen hadde hørt om kastanjekake før).

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top