Følg meg!

Carolines PepperkakeTiramusú. Tiramisù natalizio

Tiramisú med pepperkaker og nyttårsmeny

Carolines PepperkakeTiramusú. Tiramisù natalizio

Min aller siste dessert …..eller rettere sagt…….. årets siste dessert !

Det kunne ikke bli noe annet enn Tiramisù siden jeg elsker desserten som så mange andre gjør. Men hva med alle pepperkakene som ligger i kakeboksen ? Hvorfor ikke lage en norsk variant av denne italienske desserten ?

«Ja, hvorfor ikke » tenkte jeg …..» tenkt som gjort «sa jeg til Maurizio da han skulle prøvesmake på noe som han egentlig ikke hadde lyst til å smake på mens han ristet på hodet og spurte hvorfor i all verden jeg alltid skal prøve noe nytt siden han allerde er fornøyd med den tiramisúen som jeg alltid pleier å lage og som sklir ned på høykant hos familien, venner og uvenner ! Han så litt mere fornøyd ut etter at han tatt en skje, smilehullene hans kom tilsyne mens han forsynte seg med mere.

Egentlig hadde jeg tenkt å legge ut et forslag til nyttårsmenyen som skulle være grønn…..like grønn som naboen og like lysegrønn som håpet. Men jeg tror at de aller fleste av dere allerde har handlet inn og  bestemt dere for hva dere skal spise og servere på årets siste aften. Ikke har jeg hatt tid heller til å skrive oppskriften på hovedretten som jeg fremdeles prøvelager. I kveld blir det nemmelig generalprøve på min ovnsbakte klippfisk med pistasjnøtter ! Du kan jo ta en titt på den som jeg lagde på tirsdag, jeg skal legge ut oppskriften til neste år sånn at du har noe å glede deg til…..håper jeg. Maurizio er iallefall stor fornøyd med MÅTTE prøvesmake den et par ganger til !

Men nå var det altså Pepperkake Tiramisú jeg skulle vise deg. Siden jeg ikke visste hvordan det ville gå lagde jeg to forskjellige varianter. Den ene er like grønn som naboen og er den barnevennlige versjonen og den som jeg ville servere i min grønne nyttårsmeny.  Den andre er en litt mere voksen variant siden den inneholder kakao og kaffe.

Lag kremen akkurat som jeg forklarte deg i linken med Tiramisúbløtkaken. Men hold igjen 1 dl av kremfløten…..det gjorde iallefall jeg siden jeg var redd for at kremen var for fast for å mykne opp de harde pepperkakene.

Bursdagkaken min, – Tiramisúbløtekake

3 eggeplommer
250 gr Mascarpone
4 dl Kremfløte
70 gr. Sukker

2 dl kaffe og usukret kakao

eller

2 dl melk og hakkete pistasjnøtter

150 gr. Pepperkaker

Siden jeg skulle prøvelagesmake to forskjellige varianter tok jeg frem to digre syltetøyglass. De er 10 cm i diameter og 8 cm høye ( sånn at du kan regne ut omtrent hvor mye det blir ) Det var faktisk ganske smart å lage de på disse glassene også siden jeg kunne skrive på lokket hvem som var hvem. For ikke å snakke om hvis du skal ha det med deg noen steder.

Da jeg hadde laget ferdig krem varmet jeg opp melken for at pepperkakene skulle bli litt bløte ( det er lettere når melken er litt varm istedenfor kald ) Så satte jeg alt på bordet, brettet opp armene og satte igang.

Først la jeg et par skjeer av kremen i bunnen på hvert glass. Så tok jeg en og en pepperkake og vendte dem raskt i melken før jeg la dem i takmønster over kremen ( mine pepperkaker var veldig tynne og derfor gjorde det ikke noe om at noen av bitene ble liggende litt oppå de andre. Så dekket jeg dem med kremen og fortsatte slik til glasset var fullt. Det samme gjorde jeg med kaffevarianten og avsluttet med ekstra mye krem på toppen.

Jeg jevnet kremen med en skje før jeg skrudde på lokket og satte dem i kjøleskapet.

Når du lager Tiramisú er det viktig at den får hvile minst en dag i kjøleskapet før du spiser den slik at den får «satt seg» Det er også viktig at kremen ikke er for fast siden kjeksene vil tørke ut væsken, den vil da ikke bli en myk krem men heller en fast «masse». Men det er like viktig at kremen ikke er alt for flytende. Min var litt for fast synes jeg og derfor tilsatte jeg 1 dl rennende kremfløte rett fra kartongen uten å piske stivpiske den. Det er ikke så helt enkelt å gi en perfekt oppskrift på Tiramisú siden det kommer litt annpå hva slags kjeks du bruker, om de er tykke eller tynne osv. Det finnes utrolig mange forskjellige oppskrifter på denne desserten og etter å ha prøvelagetprøvesmakt i noen år kan jeg nesten » kjenne» hvordan kremen burte være i forhold til kjeksen eller kakene som jeg bruker. Denne gangen var  pepperkakene syltynne og veldig sprø. Men husk at øvelse gjør mester. Det er også viktig at du ikke lar kjeksene bli liggende i væsken siden de da blir alt for vassene. De skal bare bli vendt raskt og du skal ikke strø kakao eller nøtter på toppen før du serverer Tiramisúen.

Gooooodt nytt år

Buuuuon anno

Hvis du har tid og lyst til å lese litt av vaset mitt og et forslag på en nyttårsmeny i siste liten kan du ta en titt her : Hvis du ikke gidder så ….skjønner jeg deg veldig godt ! Men før du lukker igjen «døren» vil jeg ønske deg et riktig Godt nytt år….vi sees til neste år…en gang…..håper jeg.

Egentlig er jeg ikke så overbegeistret for nyttårsfeiring siden det har lett for å ende med at man ikke morer seg når man liksom måååååå ha det gøy….akkurat sånn som det blir forventet på Nyttårsaften. Her i Italia er det veldig mange som går ut og spiser på restauranter hvor de blir servert en ti, tolv, tretten, fjorten og femten retter ….og noen ganger enda flere. Ved så å avslutte det hele med Panetone og spumante…..for ikke å glemme linsene. Ja, for du vet vel at man mååååå spise linser før klokkene ringer inn det nye året ? Ikke det…..er det kanskje derfor du var ulykkelig og med en heller tynn lommebok din i år ? Her i Italia heter det seg nemmelig at linser bringer lykke og penger inn i det nye året. Om det er sant vet jeg ikke men det er iallefall litt artig å tenke på at det kanskje fungere og siden jeg liker veldig godt linser så forsyner jeg meg godt.  Du kan ta deg en titt på de forskjellige linseoppskriftene mine i bloggen….hvis du har tid og lyst altså !

Linser – Lenticchie

 

Da vi drev restauranten vår sa vi ifra at det ikke kom til å bli servert ørten forskjellige retter og at det ikke ble noe dans med orkester etter midtnatt…..noe som det er på mange steder. Etter at vi hadde servert alle gjestene våre var det vår tur til å sette oss ned med noe godt å spise sammen med et glass vin før vi ga hverandre og gjestene våre en god nyttårsklem mens vi skålte det nye året inn ( med munnen full av linser !) Det pleide å ende med at vi reiste hjem siden det hadde vært en lang dag og slitsom dag. Nå som vi ikke har restauranten lenger pleier vi å feire omtrent i samme duren. Vi studerer en meny og inviterer noen av våre beste venner på middag hjemme hos oss. I år blir Maurizio og jeg alene siden de andre skal avgårde på nye eventyr mens vi skal kose oss med en romantisk middag for to mens vi passer og duller med Stella ( hunden vår….hmmm…hunden min ! ) som er livredd for alle rakettene og kinaputtene. Men du må ikke tro at kvelden blir noe sørgelig av den grunn…..vi gleder oss som to unger siden vi har bestemt oss for å gjøre noe helt annet i år.

Vi har bestemt oss for å dra inn til sentrum av Torino og ta oss et par aperitiffer på noen barer hvor vi aldri har vært før. Ved 22 tiden reiser vi hjem igjen og setter oss til bords for å spise nyttårsmiddagen som jeg har forbredt på forhånd. Årets meny har jeg bestemt meg for at skal starte med fargen lysegrønn….håpet er jo lysegrønt. Og vi håper selvsagt på at 2018 blir et ekstra flott år med mindre krig, sult og sinne og krangling.

Jeg har ikke fortalt Maurizio enda hva jeg skal lage…og ikke har jeg tenkt å fortelle det han eller ! Han håper sikkert at han slipper ikke blir nødt til å prøvesmake flere av eksperimentene mine til og med på nyttårsaften… Han skulle bare visst at han allerde har gjort det og at han egentlig er blitt min trofaste prøvekanin akkurat som alle naboene og vennene våre !

Vel…..litt nysgjerrig på menyen min ? Jeg valgte disse rettene fordi at jeg kunne forbrede alt på forhånd, noe kommer jeg til å lage dagen før og gjemme helt innerst i kjøleskapet for at Maurizio ikke skal få øye på det i nattens mulm og mørke mens han romsterer etter noe godt å knaske på !

Forrett :

Carolines flan av jordskokke. Flan di Topinambur della Caroline

 

 

Hovedrett :

» Pollo al tramonto «

 

 

Dessert :

Il dolce «salvavita» Juledesserten

 

Å søren jeg hadde nesten glemt linsene….hvordan skal jeg lage de tro ? Hmmmmm….. kanskje jeg skal lage en krem som jeg kan servere sammen med kyllingen ? Eller kanskje jeg heller skal stappe ti druer i munnen på en gang !!! Det heter seg nemmelig at det skal ha den samme effekten som linsene…..men for å være helt ærlig synes jeg at det er enklere å spise linser enn å stappe munnen full av druer mens druesaften renner nedover kjakene…hvis jeg ikke blir kvalt da av alle druene mens kirkeklokkene ringer det nye året mitt sammen med min noe tragiske dødsfall !!! Nei, jeg tror faktisk at jeg går for linsene jeg !

Forretten kan du servere med en rose av røkelaks som du danderer på toppen. Jeg skal lage det meste på morgenkvisten mens Maurizio er på jobben. Da bare varmer jeg det opp igjen når vi kommer hjem hutrende og frosne inn av døren etter vår aperitifftokt. Jeg kan godt ta noen bilder når jeg er ferdig selv om Maurizio kommer til å himle med øya mens han sier » Persino stasera deeeevi fotografare » ? Som betyr » Måååååå du virkelig ta bilder i kveld ?» Så da må jeg nesten finne på noe lurt sånn at han ikke ser at seeeeelv på nyttårsaften mååååååå jeg ta bilder ! Hmmmm…..men hva skal jeg finne på ? Åååå jooo…jeg kan jo alltids spørre han om han kan være så snill å lufte Stella ?

Hahahaha…nå kom jeg på noe som vi gjorde for mange mange år siden. Barna var ikke mere enn ett år gamle ( dette var før vi hadde startet restauranten ) Vi hadde invitert noen av vennene våre hjem til oss for å feire nyttårsaften sammen. Vi hadde alle små barn som sluknet som små lys etterhvert. En enkel middag stod allerede å putret i grytene. «Hvorfor stikker dere ikke ut en tur for å ta en aperitiff mens vi fikser og pynter oss litt ?» spurte vi «gutta». Du skulle bare ha sett dem der de lyste opp og med et bredt smil marsjerte de glade og fornøyde ut av døren. Mens vi…..ja du tror kanskje at vi gikk for å pyntet oss du også ? Men den gang ei……vi tok frem forkler , hårruller, skaut, flekkete husmorkjoler, (her i Italia bruker den eldre generasjonen husmorkjoler istedenfor forkler og som ser ut som «sekker» ) tøfler og briller mens vi skurte ansiktene våre med grønnsåpe for å få tilbake det naturlige blasse grå vintermasken. Vi måtte trå til hjelp med litt sminke for å se ekstra flotte ut….det var jo nyttårsaften men denne gangen la vi den brune og blå øyenskyggen under øynene istedenfor på øyelokket. Du skulle bare ha sett hvordan vi så ut til slutt….skikkelige frustrerte utslitte sure kjerringer !  Vi gikk inn på kjøkkenet som ligger rett mot inngangsdøren og ventet spent mens vi fniste og ga hverandre komplementere om hvor jævlige vi så ut ! Det tok ikke lange tiden før vi hørte nøkkelen som ble vridd om i utgangsdøren og fire glade fornøyde fjes tittet inn…smilene sluknet fort da de så at vi så værre ut enn det vi vanligvis så ut til dagligdags ! Det så ut som om de ikke visste om de skulle le eller gråte mens de slukøret gikk inn i stuen. Det var helt stille i stuen bortsett fra vegguret som tikket.

Hvis du lurer på hvordan kvelden endte så kan jeg fortelle deg at det var en av de flotteste og morsomste nyttårsaftene jeg har feiret. For etter at «gutta» hadde fått summet seg litt stakk vi ut på badet igjen og forvandlet oss til noen lekre ryper….nei….ikke ryper i fløtesaus ! Men sånn litt fjonge ryper med kjoler og høyhelte sko. Og denne gangen fikk øyenskyggen den æren å bli sittende på øyelokket etter at vi hadde skurt bort de «mørke ringene» under øynene.

Det ble liv igjen i «gutta» da de fikk øye på oss fra sofakroken mens vi kom vinglende inn i stuen på stilettsko og lyste om kapp med juletreet. De små nurkene våre hadde som sagt sluknet alle sammen i dobbeltsengen vår og vi kunne starte feiringen.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Tomater confit – tomater på en helt annen måte

Til dette trenger du: En haug med tomater, litt salt, sukker og…..

Risottokarbonader med grønne asparges

Restemiddagen ble Vegetariske karbonader.

Crostata di tagliatelle. Ovnsbakt pasta

Restemiddag av fersk pasta, kjøttragú, erter, mozzarella og parmasan.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen