Det er på denne årstiden vi trenger noen fargeklatter, hvorfor ikke bake et par brød for en fargesprakende matpakke? Solen har snudd og vi vet jo at vi går i retningen av vår og sommer selv om sneen laver ned mens gradestokken synker. Men siden det fremdeles er en stund til vi kan ta på oss penskoene men fuglekvitter i blomstrende epletrær, kan du kanskje bake dette fargerike brødet? Alle fargene kommer direkte fra naturen med hjelp at sesongens grønnsaker uten noe hokuspokus med kunstige farger.
Jeg er fullt klar over at det kan være tungvint å bake disse brødene siden du må lage fargene dine selv, jeg synes at det var verdt det da jeg skar opp kunstværket. Lag fargene dagen før sånn at de er klare når du skal bake. Du kan jo godt lage de sammtidig som du lager noe til middag?
Den grønne kan du lage mens du har en spinatsuppe på gang. Eller hvorfor ikke lage spinatstrudelen min? Oppskriften på den finner du ved at du klikker HER.
Grønn :
- 100 g fersk spinat
- 1 dl vann
- salt
Kok vannet i en bitteliten kjele. Tilsett salt i vannet sammen med spinaten. La det koke i ca 5 minutter. Mos det opp med en stavmikser. Bruker du frossen spinat? Da var,er du den opp i en liten gryte sammen med litt salt før du moser den opp med stavmikseren.
Mens du lager den røde kan du lage en rødbetsalat. Jeg elsker denne salaten nå om vinteren og føler meg ekstra sunn når jeg har spist den. Jeg skjærer rødbeten i små terninger, det samme gjør jeg med epler og poteter. Jeg koker potetene etter at jeg har skåret de opp og lar de bli lunkne eller kalde før jeg blander det hele. Da beholder potetene formen sin uten at de blir forvandlet til potetmos. I en bolle blander jeg jomfuolivenolje, sennep, eddik, salt og sukker før jeg tilsetter rødbeter, epler og kokte poteter.
Rød :
- 50 g vakumpakket rødbeter
- 1/2 dl melk
- salt
Mos det hele opp med stavmikseren
Mens du lager den gule kan du lage Gresskarlasagne eller en gresskarsuppe.
Gul :
- 100 g gresskar
- 2 dl vann
- salt
- 1/2 ts gurkemeie
Skjær gresskaret i biter etter at du har skåret bort skallet, la de koke i vannet sammen med litt salt til gresskaret er mørt. Hvis det tørker ut før gresskaret er kokt tilsetter du litt mere vann. Tilsett gurkemeie på slutten.
Hvis det blir noe av fargene til overs kan du “male” middagestallerknen eller drypp noen av fargene på fiskeboller i hvit saus. Da skal du se at det blir livlig rundt middagsbordet.
Grunnoppskrift på farget deig. Jeg lagde en deig til hver farge. Du vil trenge litt mindre hvetemel i den røde deigen i forhold til de to andre. Deigene skal være ganske løse, den skal ikke knas og det er best om de har omtrent samme konsistensen.
Grunndeig:
- 1 dl melk
- 12 g fersk gjær
- 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 3-3 1/2dl hvetemel
- 1 dl olivenolje
Rør gjæren ut i fingervarm melk. Tilsett sukker, olivenolje sammen med 2 dl hvetemel og rør godt. Tilsett 50 g av fargepureen, rør før du tilsetter resten av hvetemelet sammen med saltet, rør godt. Vær forsiktig med salt siden fargepureene også inneholder salt. Strø litt mel på toppen og la deigene heve i 1- 1 1/2 time under kjøkkenhåndkle på et sted hvor det ikke er trekk. Pass på at de ikke klistrer seg til hverandre ellers vil fargene smitte hverandre.
Loff uten farge:
- 4 dl melk
- 25 g gjær
- 1 tsk sukker
- 2 tsk salt
- 10 dl hvetemel
- 4 ss olivenolje
Rør gjæren ut i fingervarm melk. Tilsett sukker, olje og nesten alt melet og rør godt. Tilsett resten av melet sammen med saltet, rør godt før du strør litt mel på toppen og lar deigen heve i ca 1 – 1 1/ time (dekk bollen med et kjøkkenhåndkle) Denne deigen er dobbelt så stor som de fargede siden jeg ville pakke fargene inn i en “vanlig” loff. Da er det ekstra artig å skjære opp brødet direkte på bordet mens de andre sitter og gnir seg i øynene over kunstværket ditt.
Hvelv deigen direkte på benken eller bordet med litt mel under og kjevl den ut ganske tynt. Det samme gjør du med de fargede deigene, hver for seg for at ikke fargene skal smitte. Legg den hvite deigen underst på, oppå grønt, så hvitt, rødt, hvitt, gult og til slutt hvitt. Jeg skar deigen i lengder like brede som lofformene mine. Før jeg la de oppå hverandre. Etterpå vridde jeg litt på deigen for at fargene skulle danse i brødet og ikke sånn lag på lag farge i tinnsoldatoppstilling, før jeg la den i formen til heving i ca 45 min. Sett stekeovnen på 200 grader med over og undervarme, uten varmluft.
Pensl brødene raskt men forsiktig med lunkent vann og sett de inn i den varme stekeovnen på nest nederste rille. Etter 10 minutter skrur du stekeovnen ned på 180 grader. De er ferdige etter ca 30 min, bank på undersiden av brødene for å være sikker på at de er ferdigstekte. Jeg ville som sagt at loffene så helt vanlige ut da de var ferdigstekte.
Da jeg skar brødet i skiver direkte på bordet til suppen hørtes det bare Ååååååååå… rundt bordet.
Hvis du skal lage smørbrød til matpakken din råder jeg deg til å lage sandwich, en brødskive under og en oppå med pålegget mellom for at det flotte brødet kommer til sin rett.
Jøss, nå har du jo fått en hel fargerik meny som du kan servere til helgen. Du starter med gresskarsuppe eller Gresskarlasagne ( begge to kan du forbrede på forhånd og begge to finner du ved å klikke på ordene) Etterpå serverer du rødbetsalaten sammen med spinatstrudelen og selvsagt et godt hjemmebakt fargerikt brød.
Du kan også sette tre skåler med fargene på middagsbordet når du skal ha fiskeboller i hvit saus med kokte poteter som er en fargeløs rett. Da kan hver og en lage sitt eget spiselige kunstverk. Gjett om det blir en hyggelig middag med glede og latter.
Du kan også bake et fargerikt flettebrød som du legger direkte på bordet.
❤