Carolines "Amatriciana"

Min “Amatriciana” som ikke er hverken Amatriciana eller Matrinciana, hvis noen fra Lazio får nyss av at jeg er så frekk at…

Carolines "Amatriciana"

Min “Amatriciana” som ikke er hverken Amatriciana eller Matrinciana, hvis noen fra Lazio får nyss av at jeg er så frekk at jeg tilsetter løk, hvitløk og……

 

Peperconcino ( chili ) i denne retten blir det værst for meg. Men jeg kan love deg at den er god….eller den er faktisk kjempegod. Det var iallefall det Maurizio sa mens han forsynte seg for tredje gang ! Javel, det er kanskje litt drøyt av meg å kalle den for Amatriciana eller Matriciana som den også heter….Kjært barn mange navn….og mange oppskrifter…..akkurat som min !

image

Det hele begynnte med at jeg hadde en bit “guanciale” ( svinekjaker eller til nøøøøds bacon, men den må ikke være røkt!) i kjøleskapet hvor det også stod en stor bolle med tomater som naboen min hadde gitt meg dagen før. I går hadde jeg laget confittomater av halvparten som forsvant som dugg for solen, så jeg må nok lage flere. Har du aldri smakt confittomater ? Åååååå de er som sol og sommer både på en Bruschetta, til grillet kjøtt eller i pastaretter. Til og med på vinterstid når tåken henger tungt over byen lyser disse røde tomatene opp på kjøkkenet mitt. Hvis du har lyst til å lage disse halvtørkede tomatene selv kan du ra en titt her.

Tomater confit

image

Men vi starter på begynnelsen vi . “Mine damer og herrer….kan jeg få den ære ved å presangtere ingen ringer enn….selveste…..

Handlelisten :

  • 120 gr. Svinekjaker eller bacon som ikke er røkt
  • 2 små røde løk eller en stor ( ca. 50 gr. )
  • 500 gr. Små Tomater ( datterini eller cherry tomater )
  • 1/4 dl ekstrajomfruolivenolje
  • 1 fedd Hvitløk
  • 1 ss Smør
  • 1 bit chili
  • 10-12 confittomater eller 2 tørkedetomater
  • 500 gr. Spaghetti

Du begynner med å forbrede alle ingrediente, da er det lettere siden det går ganske raskt å lage denne sugoen. Og vi vil jo ikke brenne løken og hvitløken mens vi står der og og lurer på om du skal skjære tomatene på kryss eller tvers. Derfor vasker du dem ig skjærer dem i fire. Bruk en liten skarp kniv, jeg kjøpte en på Ikea som ikke kostet gull og grønne skoger. Men den var sylskarp derfor kunne jeg holde tomatene mellom tommeltotten og pekefingeren mens jeg skar den i to, holdt tomaten sammen mens jeg snudde den og skar den gjennom. Og vips….hadde du fire tomatbiter uten å dele dem i halv også hver halvdel i to. Du kan selvsagt gjøre det men det tar lenger tid.

image

Når du har skåret tomatene i fire legger du dem i en bolle og sett til side. Skjær løken i så tynne skiver som du kan. Skjær stykket av grisesjaker ( bacon ) i skiver, de skal ikke være så alt for tynne, derfor er det best om du ikke kjøper det som allerede er oppskåret. Legg skivene oppå hverandre og skjær staver, pinner er hva du helst vil kalle dem. Ta en titt på bildene så ser du hvordan jeg har skåret mitt.

Rens hvitløkbåten og skjær løken i så tynne skiver som du kan. Sett over en stor kjele full av vann. Sett lokk på, mens den begynner å koke lager du ” Amatriciaen min ” Legg løken i stekepannen din sammen med hvitløken, ( som du har delt i to ) smøret og oljen. Over middels varme lar du løken bli litt myk, men ikke for mye siden den vil fortsette å steke sammen med “Guancialen”

Tilsett bitene av “guancialen” og la den bli myk og litt stekt, men ikke brun og sprø. Men heller ikke kokt, bare sånn akkurat passe !

Tilsett confittomatene og etter et halvt minutt alle tomatene som du har skåret opp mens du setter opp varmen på kokeplaten. For dette skal gå fort for at det ikke skal bli kokt til en “gjørme” Derfor salter jeg det hele på slutten. Hadde jeg saltet dem med en gang da jeg la dem i pannen hadde de gitt i fra seg alt vannet med en gang. Mens på denne måten vil de beholde litt spenstighet.

image

Bland det hele rask med et par tak av sleiven din.

image

 La det hele godgjøre seg på sterk varme i ca. 5-10 minutter.

Du vil se at det har dannet seg en slags saus på bunnen i pannen hvis du dytter tomatene litt til siden.

image

Sett pannen til siden og ta vekk hvitløken og chilien hvis du har lagt den i hel. Når vannet koker i gryten salter du vannet og koker spaghettien “al dente” det vil si med litt tyggemotstand. Siden den skal fortsette å koke sammen med sugoen vil den være akkurat passe kokt når du spiser den. Jeg pleier å koke den 1-2 minutter mindre enn den koketiden som er anvist på pakken. Når den er ferdigkokt holder du av en stor kopp av kokevannet før du heller av vannet. Det kan godt være med litt vann, hvis du heller spaghettien i et dørslag skal du ikke riste av vannet fra spaghettien. Hell den direkte i pannen hvor du har sugoen. Har du ikke så stor panne ( jeg pleier å bruke wokpannen min ) heller du alt sammen tilbake i gryten….spaghettien og sugoen…men du rører og løfter spaghettien som ligger på bunnen oppå toppen med hjelp av to store gafler. Tilsett litt av kokevannet og fortsett å løfte fra bunnen og opp slik at sugoen kommer til over alt. Dette gjør du over sterk varme. Etter 1-2 minutter tar du pannen vekk fra varmen, og heller det over på et svært fat, i en bolle, en form eller i en annen mindre gryte. Lurer du på hvorfor du ikke kan servere den i gryten uten å skitne til flere ting ute på kjøkkenet ? Det vil alltid sitte igjen det beste på bunnen av en stor gryte samma hva hvor mye du løfter og rører. Få med deg alt på bunnen med en slikkepott og sett fatet på bordet så hver og en serverer seg mens fatet går rundt eller står midt på bordet, men da må hver og en ha sin egen pastaklype. Og du må vente deg ganske mye søl for ikke å snakke om knising og latter. Jeg strødde noen av mine confittomater på toppen og serverte et par skiver med parmasan som jeg høvlet med potetskrelleren min.

image

Jeg håper du får en fin dag, du kan iallefall smile litt hvis du tenker på hva du skal lage til middag. Og da får du sikkert et smil tilbake, bare prøv det koster jo bare et lite smil.

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Stoccafisso Tørrfisk

Tørrfisk fra Norge på italiensk vis

Makrellsalat. Insalata di sgombri

Sommersalat med fersk makrell, ricotta, tomater og basilikum

Fastelavnsboller

Min raskeste oppskrift på hveteboller.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

4 thoughts on “Carolines "Amatriciana"”

  1. Wenche Melgård

    Er ikke sulten, men var lagt inni oppskriften, da barnebarnet kom ut fra rommet sitt. Hoppet høyt, han var sulten ????.
    Den retten hørtes deilig ut. Alt du lager er bare godt. ????????

  2. Jeg laget MIN variant av DIN variant av Amatriciana i går, Caroline. Rakk ikke å handle, så måtte ta det vi hadde i huset – litt bacon, litt kokt skinke samt vanlige cherrytomater og linguini, men ellers likt og det ble kjempegodt! Takk for både denne og alle andre gode oppskrifter og tips 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top