"Carciofi" Artiskokker

Det er høysesong pÃ¥ artiskokker nÃ¥, og prisen er gÃ¥tt  ned, sÃ¥ da er det bare Ã¥ sette i gang. Her kan du se hvordan jeg…..

Renser dem.

Fyll en stor bolle med kaldt vann fra springen og press saften fra en sitron i vannet, sleng oppi hele sitronen ogsÃ¥.  Sitronen hjelper til med at artiskokkene ikke blir misfarget. Ta gjerne pÃ¥ deg gummihansker nÃ¥r du renser artiskokker da slipper du Ã¥ forklare alle at du har renset artiskokker og ikke stÃ¥tt og nirøkt 30 sigaretter pÃ¥ en gang. Del «hode» fra stilken. Jeg begynner alltid med stilkene, skrell dem som om det skulle være rabarbra. Men her mÃ¥ du ta litt ekstra i siden «skallet» er litt hardt. Du vil se «kjernen» som har en litt lysere grønn farge…og det er denne du er pÃ¥ jakt etter. Dette gjør jeg nÃ¥r artiskokkene er ferske, er de litt gamle kan det være at du mÃ¥ kaste stilken. Gjorde jeg deg kanskje litt forvirret nÃ¥….da bruker du kniven som din hjelper. Hvis den ikke gir motstand nÃ¥r du prøver Ã¥ skjære «kjernen» betyr det at den er grei, virker den hard kan du dessverre ikke bruke den.

NÃ¥ er du klar for «hodet» Dra vekk de ytterste hardeste bladene til du ser de litt lysere bladene som denne pÃ¥ bildet.

image

Skjær vekk toppen, den er for hard til Ã¥ spise og pass deg for ikke Ã¥ stikke deg pÃ¥ «nÃ¥lene»

image

NÃ¥ er det bunnen som skal til pers…her kan du se hva jeg mener med den lysegrønnfarge kjernen. Men her mÃ¥ du ta kniven til hjelp for at det ikke blir hull pÃ¥ bunnen av artiskokkene. ( dette fordi jeg skal lage fylte artiskokker )

image

Siden jeg skal fylle dem kan jeg ikke skjære dem i to men jeg mÃ¥ fÃ¥ ut «skjegget» som sitter pÃ¥ bunnen av artiskokken. Legg artiskokker pÃ¥ fjelen og med hÃ¥nden ruller du den frem og tilbake. Akkurat som du gjør med sitronene og limen for at du skal fÃ¥ ut mest mulig saft…for du pleier vel Ã¥ gjøre det ? PÃ¥ denne mÃ¥ten mykner bladene litt og det blir lettere Ã¥ utvide bladene slik at du kommer til kjernen. Med hjelp av en spiss kniv skjærere du ut skjegget.

image

Pass på at du får skrapt ut alt skjegget. Artiskokken din vil tilslutt se sånn ut.

image

Legg den i vannet hvor du allerde har lagt stilkene. La den få dykket seg litt i det syrlige vannet før den dupper igjen.

Slik holder du pÃ¥ til alle er ferdigrenset. I mellomtiden kan du bestemme hva du skal fylle dem med. Jeg pleier Ã¥ bruke det jeg har. Denne gangen hadde jeg bare rester av ost, Maurizio elsker ost og kjøper alltid ost nÃ¥r han har mulighet…og alltid mere enn det han greier Ã¥ spise opp. Derfor er jeg blitt litt ekspert pÃ¥ hvordan jeg kan bli kvitt alle disse restene pÃ¥ nye mÃ¥ter. Da blir det ostepasta, ostepai, ostesaus, ostebrød…..eller fylte osteartiskokker som her.

image

Denne gangen valgte jeg Ã¥ lage dem «in bianco» Husker du hva det betyr? Brava….bravissima….uten tomater! Og jeg lagde en saus, siden alle nordmenn ELSKER sauser. Den er uten smør og fløte selv om den er mykere enn fløyelsmyyyyk.

Jeg skar en bitteliten løk i tynne skiver, la den i gryten sammen med olivenoljen og chilien, på middels varme lot jeg løken bli myk før jeg tilsatte artisokkstilkene som jeg hadde skåret i biter.

image

Etter et par minutter heller du på en dasj hvitvin eller saften fra en halv sitron for at artiskokker skal beholde sin lyse farge. Tilsett et par kopper med vann og litt salt sammen med en  mellomstor potet som du skjærer i biter.

image

Ta  artiskokkene ut fra vannet og rist dem litt før du setter dem opp ned på kjøkkenpapir for å få ut alt vannet. Skjær undersiden av stilken slik at artiskokkene står støtt av seg selv og begynn å fyll dem. Med fingrene dytter du bladene litt utover slik at fyllet kommer godt inn i midten av artiskokken. Sett artiskokker i gryten, pass på at de står rett samtidig som du dytter til potetene slik at de ligger mellom og ikke under artiskokkene.

image

Skru varmen ned, sett lokk pÃ¥ gryten men pass pÃ¥ at fyllet ikke nÃ¥r opp til undersiden av lokket. Velg størrelsen pÃ¥ gryten avhengig av hvor mange artiskokker du har siden det skal være ganske trangt mellom saligheten. Etter en halvtimes tid tok jeg av lokket….Simsalabim…..artiskokkene var blitt forvandlet til artiskokkostesufleer.

image

Og som du kanskje vet mÃ¥ sufleer serveres med en gang for at de ikke skal synke. NÃ¥ ville jeg lage en fløyelsmyk saus av alt det gode som lÃ¥ i bunnen av gryten først, sÃ¥ mine sank da jeg serverte dem…men det var det jaggu meg vert…for maken til saus, Mmmmmmm…….den var ikke noe særlig god…..Den var kjempegod ! Jeg moste alt opp med «tryllestaven» stavmikseren. Smakte og smattet fornøyd mens jeg skar en artiskokk i to for Ã¥ vise deg hele herligheten. Danderte dem pÃ¥ en tallerken med en stor skje av sausen og strødde litt tørket tomat rundt.

image

 Av og til lager jeg dem «in rossa»

Da følger du oposkriften på fylte grønnsaker og steker dem i ovnen for å få litt ekstra farge på toppen.

«Verdure ripiene» Fylte grønnsaker fra Liguria

Hva enn du fyller dem med blir det garantert en suksess, husk at du ikke skal bruke for mange egg. Det skal ikke bli en omelett, egget skal bare hjelpe deg til at fyllet samler seg. Nå har du i hvertfall lært hvordan man renser artiskokker hvis du skal fylle dem,  neste gang skal jeg vise deg en annen enklere måte å rense dem på som blir perfekte til gryteretter og artiskokkpaier.

image

Disse artiskokkene med «nÃ¥ler» kommer fra Liguria. Det finnes mange forskjellige typer artiskokker fra forskjellige omrÃ¥der til forskjellige retter. Det er det som er sÃ¥ fantastisk med Italia, hvert omrÃ¥de har sine egne fremgangsmÃ¥ter, oppskrifter og smaker.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

FÃ¥tt med deg disse?

Porta Nuova Torino

Sett deg på toget og drit i Torino

Det er som sagt ikke alle italienske byer du bør drite i men det kan du altsÃ¥ gjøre i Torino……bokstavelig talt.

Parmasan, kurver og flak – Parmigiano

Kurver av parmasan eller Parmigiano (som osten heter på italiensk), servert med egg og Bottarga Borealis fra Norge. Osten er fantastisk og brukes til mye, selv blant småbarn!

Membership Required

You must be a member to access this content.

View Membership Levels

Already a member? Logg inn her

Carolines sammalte hvetesnurrer med bacon og parmasan

Er det noe som slår duften av nystekt bakst ? Nja...duften av bacon og parmasan som tvinner seg i sammalte hvetesnurrer.

Membership Required

You must be a member to access this content.

View Membership Levels

Already a member? Logg inn her
Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Skroll til toppen