Følg meg!

Cannoli Siciliani

Cannoli fra Sicilia i Torino

Her kommer oppskriften min på italienske cannoli. Som vanlig ble de fordelt ut til naboene for prøvesmaking. Jeg venter alltid spent på tilbakemeldingene, denne gangen risikerte jeg stort siden

En av familiene kommer fra Sisilia. Folk fra Sisilia er helt fantastiske, de er hjertelige, varme og gjestfrie. De lager kaker og desserter som kan ta pusten fra en hver kakemoms. For ikke å snakke om sorbeten som de lager og som de serverer i hveteboller med hatt på. Bollene er ikke så luftige som de norske men de inneholder også mye mindre gjær og deigen blir hevet i kjøleskapet over natten. Kanskje du også har lyst til å bake de? Boller fra Sisilia, da klikker du bare på ordet boller .

Men nå var det Cannoli vi skulle snakke om og om tilbakemelding fra den sisilianske familien. De hadde alle et stort smil og slikket seg om munnen mens de prøvdesmakte men de måtte innrømme at fyllet var litt for bløtt, det skulle vært fastere. Jeg skulle ha brukt ricotta fra sauemelk som er tørrere, fastere og mer kompakt mens jeg hadde brukt rikotta fra kumelk som er våtere og litt løs i fisken. Derfor er det viktig at du lar ricottaen renne av seg så mye væske som mulig, legg den i en sil og ken siden over en bolle. La den stå der en god stund, du kan godt la den stå sånn i kjøleskapet en hel dag.

Jeg regner med at man kan få kjøpt disse silynderene av stål som jeg har brukt, på nettet? Kjøp de med deg hvis du skal en tur til Italia eller spør noen du kjenner som skal hit.  Det kan hende at du kan bruke formene til kromkakene også, ja hvorfor ikke? Og hvis jeg tenker meg godt om så kan  det jo være noe felles med norske fylte kromkaker og cannoli fra Sisilia.

Men over til oppskriften til Cannoli.

Egentlig skal det være alkohol i deigen, jeg brukte bare vann. Og istedenfor å bruke smult i deigen så brukte jeg smør.

12 Cannoli :

150 g. Hvetemel
20 g sukker
1 knivsodd salt
1 eggehvite
10 g smeltet smør
ca 3 ss vann
1/2 ss usøtet kakao

Fyll :
500 g Rikotta
150 g melis
50 g mørk sjokolade

Pensling:
1 lett sammenpisket eggeplomme

Frityrsteking
Ca 1 liter Maisolje, peanøttolje eller annen nøytral olje.

Pynt:
Hakkede pistasjnøtter og cocktailbær eller akkurat det som du liker best.

Sånn ser de ut når de er fiks ferdige. De er best etter at du har fyllt dem og latt de godgjøre seg en times tid. Lar du de ligge for lenge vil «skallet» bli for mykt siden ricottaen ikke er så fast som den egentlig skal være siden jeg brukte ricotta av kumelk istenden for den som er laget av sausemelk.

1) Bland mel, sukker og salt i en bolle, lag et krater og tilsett eggehviten , vann og kakao og begynn å rør i krateret med en gaffel.

2) Når deigen har samlet seg litt knar du den raskt sammen på bordet. Det kan hende at du må tilsette litt mere vann, alt avhengig av hvor stort egget ditt var.

3) Pakk deigen inn i kjøkkenplast eller legg den i en plastpose.

4) La den hvile i romtemperatur i ca 2 timer

5) Strø litt mel på bordet ( du trenger ikke så mye) begynn med å kjevle ut deigen veldig tynt. Husk at det skal bli ca 12 kaker ut av deigen. Og de blir mye tykkere når de er ferdigstekte, de blåser seg opp.

6) Pensl sylinderne lett med nøytral olje den første gangen for at deigen ikke sitter fast når de er ferdigstekte.

7) Finn noe rundt som er ca 10 cm i diameter. Og trykk ut rundingene.

8) Jeg oppdaget at mine ikke var store nok og tynne nok, derfor kjevlet jeg de ut større og tynnere.

9) Da jeg nesten var ferdig fant jeg en stor kopp som var akkurat stor nok…bedre sent enn aldri, heter det jo!

10) Legg deigen rundt formene, og pensl kanten med eggehvite der hvor du skal feste deigen over hverandre, det er viktig at de er store nok til at deigen overlapper seg godt.

11) Her kan du se hvordan de ser ut før jeg frityrsteker dem. Det er viktig at du pensler godt på skjøten hvor den andre enden skal limes over, trykk deigen mot hverandre for at de ikke skal åpnes når mens de blir frityrstekt.

12) Varm oljen i en wookpanne. Når oljen er varm men pass på at den ikke oser ( prøv deg frem med en liten deigklump om oljen er varm nok ) da begynner du å steke kakene

13) Jeg hadde tre former og derfor stekte jeg tre om gangen som var akkurat passe, jeg kunne passe på dem at de ble riktig stekt på alle sidene mens jeg kjevlet deigen min enda tynnere.

14) Legg de over på kjøkkenpapir etterhvert som de er ferdigstekte. Her kan du se en som åpnet seg fordi jeg ikke hadde penslet den godt nok med eggehvite og fordi de første ikke var store nok.

15) Trykk stålrørene lett sammen, de ferdigstekte kakene skal få skli ut. Bruk grillvotter eller grytekluter siden det er varmt. Fortsett på samme måte med resten av deigen til du har stekt alle.

16) Hakk sjokoladen

17) visp rikotta og melis lett for hånd til det blir mykt. Hvis det er væske i rikottaen er det viktig at du lar det renne ut ellers vil fyllet bli altfor rennende

18) Bland sjokoladen med ricottaen og hell det i en sprøytepose. På denne måten er det mye lettere å fylle kakene. Begynn i midten og ut mot den ene enden, snu kaken og start på midten og fortsett på samme måten.

19) Dypp den ene enden i hakkete pistasjnøtter i den andre enden et halvt cocktailbær.

Hvis du synes at de ikke er søte nok kan du drysse litt melis på toppen akkurat før de skal spises.

Jeg har lagt opp en tur til Torino for kakemomser…nå lurer vel du om det har tørna helt for meg siden den er lagt opp til Torino og Piemonte og ikke til Sisilia. Vel…jeg får begynne fra begynnelsen.

Torino ble en typisk industriby med alle fabrikkene til Fiat. Dette var etter at den hadde vært den første hovedstaden i Italia. På den tiden var det veldig mange fra syd Italia som emigrerte til nord for å få seg en jobb. Her i Torino kunne de velge og vrake siden det alltid var behov for arbeidskraft. Noen kom hit alene og lot familie og venner bli igjen i syd mens andre kom alene for å finne lykken og kanskje for å lete etter sin bedre halvdel. Vanligvis var det mennene som reiste først for å teste terrenget, få seg arbeid og finne et sted å bo for at resten av familien også kunne komme.

Da den lykkelige dagen kom var det som om familiene tøt ut av de stapfulle togene med hele livet sitt i bagasjen som de hadde med seg, sammen med alle de andre familiene som også hadde reist nordover for å søke lykken. Koffertene var fulle av alt det som de eide, klær, sengetøy og il corredo.  Il corredo er en kiste, en kasse eller stor eske. Der legger mødrene lakner, sengetøy, håndkler, kluter, kjøkkenhåndkler, duker, putevar og alt det som trengs av hvitvarer i et nytt hjem til døttrene sin. Den får de den dagen de skal gifter seg. Jeg husker at svigemor hadde en slik kiste for svigerinnen min. Hver gang hun var på store markeder kjøpte hun med seg et par håndkler og kanskje en duk som ble lagt pent ned i den store kisten som stod i en krok på soverommet. Et mørkt stort rom, ut fra den ene veggen stod en stor dobbelseng av mørkt tre, to kommoder på hver side med en liten lampe på hvert. Lampene var uten lyspærer for å spare på elektrisiteten, de stid der bare til pynt. Den ene veggen var dekket med et digert mørkt garderobeskap som luktet møllkuler. Der hang finklærne og den sorte persianerpelsen til svigemor med lommene fulle av møllkuler og som nesten aldri ble brukt. Et typisk italienskt gammeldags soverom som virket trykkende og trist. Men det var jo ikke hverken naftalin, svigemor eller «il corredo» jeg ville fortelle deg om.

Det var nemmelig hva de hadde med seg i bagasjen sin jeg ville fortelle deg om. Kostbare ting som ikke tok plass i koffertene. De hadde nemmelig med seg all kunnskapen om de tradisjonelle rettene og baksten fra syd. De hadde også med seg iskremen, baksten, kakene, marsipanen, sorbeten, for ikke å glemme pizza. Jeg elsker den napoletanske pizzaen og tro det eller ei for her i Torino er det mulig å smake noen av Italias beste pizzaer. Omtrent alle fabrikkene til Fiat i Torino er nå stengt , mange har blitt flyttet til utlandet der arbeidskraften er rimeligere. Det sier jo seg selv at arbeidsledigheten har steget til værs og blitt et stort problem. Men er det noe som italienere ikke mangler så er det fantasien, derfor har mange av dem slått seg inn på noe som de fleste italienere mestrer og elsker og det er matveien. Jeg har ikke tall på hvor mange restauranter, delikatessebutikker, barer, iskrembarer og konditorier som har åpnet dørene her i Torino de siste 10 årene. Utrolig mange av dem serverer delikatesser fra Syd Italia. Du kan faktisk spise deg gjennom Italia når du er i Torino, fra nord til syd gjennom alle fylkene når du er her.

Publisert første gangen 19 august 2018

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Insalata di riso Venere e Baccalà – sort rissalat med klippfisk

Klippfisk og riso venere. En enkel rett for i sommervarmen med smaker fra Norge og Italia

"Trevigiana" ( radicchio rosso)

Kjært barn har……som sagt mange navn….Radicchio, Rosso di Treviso, Rosso di Verona, Variegato di Chioggia. Det som kjennetegner dem alle er at de er……

"Spaghetti alla Carbonara"

En av Italias mest berømte pastaretter er «spaghetti alla carbonara» jeg har ikke tall på hvor mange oppskrifter det finnes av denne retten. I dag skal jeg vise deg en anderledes variant, den er akkurat som……..

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

3 hendelser på “Cannoli Siciliani”

  1. Eva Brodahl

    Tusen 💖-hjertelig takk for alle nydelige oppskrifter du deler. Jeg følger spent med og gleder meg hver gang jeg kan åpne en.mail fra.deg. 🤗🤗.

  2. Kari Otterlei

    Takk for oppskrift! Har tilbrakt de siste somrene på Sicilia og savner alltid cannoli når jeg kommer hjem…skal se om jeg får tak i stålrørene (det eneste som hindrer meg i å sette i gang) Kanskje finnes de på nett eller så må jeg huske det neste gang jeg drar til Italia. Forhåpentligvis om ikke lenge, for Italia abstinensene er store! Elsker artiklene dine, har hjulpet meg gjennom hele våren. Og så lærer jeg stadig noe nytt om italienske vaner , ikke bare når det gjelder maten. Liker så godt når du skriver deg litt ut av oppskriften og legger inn noen tilleggshistorier! Herlig! Forza Caroline!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen