Følg meg!

Brownies

Er det så rart at jeg har fått helt dilla på sjokolade, appelsin og salt?

Sjokoladekake, appelsin og salt, eller ‘cioccolato, arance e sale’ som jeg sa da jeg hadde showcooking under sjokoladefestivalen på Piazza San Carlo i Torino.

Dette er en kombinasjon som jeg elsker og som får kjøkkenbenken min til å lyse i mørket mens Maurizio og Thomas lister seg på tå i nattens mulm og mørke for å smake på enda en liten bit….vips så er alt forsvunnet selv om det selvfølgelig jo ikke er noen av de som er «skyldige» Jeg tror jammen at det er et ekstra familiemedlem hjemme hos meg også som heter Ingen. Når det gjelder å gjøre en kort historie lang, noe jeg vel nesten er proff på!

Derfor skal du få oppskriften på browniesene mine med en gang. Hvordan showcookingen min gikk kan du lese om senere. Kanskje mens du smaker på browniesene mine som du har bakt?

Dette er som sagt min  egen oppskrift på brownies med appelsin, flaksalt og ( jeg holdt nesten på å glemme at det var valnøtter også. Stekes med over og undervarme men uten varmluft 160-170 grader på nest nederste rille i ca 25 min

 • 200 g smør ( usaltet )
 • 200 g mørk sjokolade ( kokesjokolade )
 • 100 g hvetemel
 • 25 g kakao uten sukker
 • 3 egg
 • 200 g sukker ( gjerne brunt )
 • 90 g valnøtter
 • 1 ubehandlet appelsin ( økologisk )
 • 1 tsk bakepulver

Smelt smør og sjokolade over svak varme ( pass på at det ikke setter seg fast i bunnen på kjelen. Jeg legger først i smøret og på toppen sjokoladen i en liten kjele og skrur av platen når smøret har smeltet og lar sjokoladen smelte av seg selv før jeg blander. La det hele stå for å avkjøles seg.

Riv skallet fra en ubehandlet appelsin ( for meg er det viktig å bruke ubehandlet appelsin siden skallet på disse appelsinene ikke er sprøytet med gift eller behandlet med voks )

Bland det med litt av sjokoladen. Appelsinsmaken «åpner» seg når den blir varmet opp ( du kan eventuelt tilsette appelsinskallet direkte i kjelen når du smelter smør og sjokolade, noe som jeg pleier å gjøre men som jeg selvsagt glemte bort i farten. Det var derfor jeg måtte grise til en liten stekepanne ekstra!)

Hakk valnøttene.

Pisk egg og sukker til eggedosis og pisk inn sjokolade/smør og appelsinblandingen.

Sikt over mel, kakao og bakepulver. Tilsette valnøttene og rør for hånd til det er godt blandet.

Fór en liten langpanne med bakepapir ( ca 20×35) Fordel røren jevnt i langpannen.

 

Strø flaksalt på toppen før du setter kaken på nest nederste rille i varm stekeovn.

 

La den avkjøles før du deler den opp i firkanter ( da er det også lettere å løfte kakebiten vekk fra bakepapiret uten at de går i stykker
Jeg brukte usaltet smør. Både fordi jeg var redd for at kaken ville bli for salt men også fordi det ikke alltid er så enkelt å få tak i salt smør her i Italia.

Det er ikke bare bare å vente med å sjustartesmake disse browniesene selv ikke for en som omtrent står å tripper i tøflene sine mens den herlige lukten av sjokolade og appelsin fyller alle krinkler og kroker på kjøkkenet. Akkurat som om det skulle vært julaften. Er det kanskje noe som lukter mere enn jul enn sjokolade og appelsin? Nja….det må vel være granbar det? Vel, tilbake til Torino og sjokoladefestivalen. Du har kanskje litt tid mens du står der og venter på at browniesene har avkjølt seg?

Selv om det var november så skulle man nesten tro at det var desember da jeg ønsket alle velkommen og en riktig god jul mens jeg rigget opp med juledekorasjon sammen med baksten min. Mitt program var nemmelig sjokolade, julebakst og Norge.

 

Mens jeg forklarte og lagde deigen til en av mine favorittjulekaker som er sjokolade og appelsinkaker ( som du kan finne oppskriften på i bloggen min ) fortalte jeg litt om Norge og om hvordan julen blir feiret i Norge.

Det er rart med det, de fleste nordmenn drømmer om Italia mens de fleste italienerene drømmer om Norge. Du skulle bare ha sett hvordan de gomlet smilende med drømmene blikk mens jeg fortalte om den tradisjonelle julebaksten og hvor opptatt mange er i adventstiden. Det første som de fikk smake på var altså disse små kakene som er en liten eksplosjon av smaker.

Etter det fikk de smake på mine appelsin og sjokoladeboller. Hvis du lurer på hvordan jeg lagde de bollene må du nesten ta en titt innom bloggen min til uken sånn at jeg kan forklare deg hva jeg brukte og hvordan jeg gikk frem for å fylle svingene i bollene.

Til slutt ble de servert kokosmakroner som jeg svirret litt smeltet sjokolade på toppen. Det var som sagt sjokolade overalt, over, under og inni siden det var sjokoladefestival med sto S. Ja, for du vet vel at Torino er den italienske sjokoladebyen. Her kan du besøke noen av de beste sjokoladeprodusenten i Italia. Og hvis du lurer på om jeg er blitt hekta helt på sjokolade og appelsin så må jeg nok bekrefte at du har rett, men det er som sagt ikke bare meg som er hekta. Det er det også andre som er her i huset i nattens mulm og mørke med listene skritt på vei til den «lysende» kjøkkenbenken.

Jeg håper at jeg har gitt deg noen tips om noe godt å bake til helgen.

 

 

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Bignè. Vannbakkels med vaniljekrem og karamell.

Vannbakkels heter Bigné på italiensk.

Fylte squashblomster. Fiori di zucchine ripiene.

En blomstebukett som smelter i munnen er fylte squashblomster

Fave e baccalá, på tur i Piemonte

Italia og Norge hånd i hånd med en god salat av bondebønner, klippfisk, bacon og tomater.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “Brownies”

 1. Hei!

  Her sitter jeg, svelger og svelger. Den browins kaken, fikk jeg veldig lyst på. Vi får ikke tak i usprøytet appelsin, men det skulle vel holde og skrubbe
  den godt?
  Kan de fryses, når de er delt opp? Hadde vært kjekt å ha 🙂
  God helg 🙂
  Wenche

 2. Hei Wenche,

  Mange appelsiner har blitt sprøytet med gift og behandlet med voks derfor hadde jeg faktisk droppet appelsin hvis du ikke får tak i de økologiske. De er ordentlig gode uten appelsin også 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen