Følg meg!

Brød i stekepannen

Kjært barn har mange navn. Jeg har hørt at i Norge ble disse kalt Klappakak og Lappetøtta i gamle dager.

Stek brød i stekepanna di! Noen ganger har man liksom ikke tid eller lyst til å vente på at brødet hever seg før man kan ta seg en brødbit. Da er det like godt å steke det direkte på komfyren siden det går unna på et blunk.
Det kan hende at du må steke noen ekstra siden det smaker «farlig godt» og dette er et sånt brød som egentlig ikke trenger noe mere. Men med et par dråper skikkelig god olivenolje og litt salt så blir det enda bedre, for ikke å snakke om sammen med hjemmelaget pesto og dipp.

Kremer og dipp av grønnsaker

Jeg omtrent ikke kjøpt brød siden mars i fjor. Mens vi hadde lock down her i Italia bakte jeg omtrent hver dag både til oss selv og for naboene. Jeg prøvde mange forskjellige fremgangsmåter og om du har lyst til å prøve noen av de så finner du mange forskjellige varianter her i bloggen min.
Jeg bakte disse brødene hvis tiden var knapp eller om jeg hadde lyst på noe digg sammen med et glass vin. Det var faktisk så godt at jeg har fortsatt å bake de i sommer når gradestokken begynte å svette i varmen. Da slapp jeg å sette på stekeovnen selv om det ble hjemmebakt.
Hjemmebakt brød er noe av det beste som finns men mange steder har man ikke  tilgang til stekeovn og da er jo dette helt supert.
Bare tenk deg når du er på tur med bobilen, på hytta eller en tur på fjellet. Du kan til og med lage deigen på forhånd og dele den inn i passe store «boller som du legger i matboksen din for superfersk brød på bålet.
Tvinn deigen rundt en trepinne og stek det direkte på bålet.

Du kan bruke din egen brøddeig eller du kan bruke min oppskrift.

Deig til stekepannebrød :

  • 3 dl vann
  • 10 g fersk gjær ( du kan godt bruke litt mindre
  • 1 tsk honning, sukker eller maltekstrakt
  • 1 1/2 tsk salt
  • ca 500g hvetemel

Bland alle ingrediensene direkte i bakebollen din og sett deigen til heving minst 1 time.

Du kan også sette deigen til heving i kjøleskapet hvis du lager deigen før du skal på jobb, da er den ferdig hevet til middag.
Ikke bli bekymret hvis du synes at deigen er klissete og bløt, Jeg synes at brødet blir endre bedre på denne måten og sist men ikke minst….du trenger ikke å kna!
Bruk litt ekstra hvetemel når du skal kjevle de ut om du da ikke foretrekker å bare bruke hendene med å dra litt her og der.
Jeg bretter deigen en gang og lar den hvile i ca 20 minutter. Hvordan jeg bretter en brøddeig kan du se her : https://carolinesgourmet.no/brodet-mitt-il-mio-pan/

Så deler jeg deigen opp i passe store «biter» som er litt mindre enn boller. Størrelsen kommer ann på hvor stor eller liten stekepanne du bruker og om du vil ha store eller små brød. Det er du som er sjefen, du som bestemmer!

Hvis du skal lage de med en gang kjevler eller drar du de ut med hendene med en gang. Hvis du vil vente litt så bretter du «bollene» og venter i 20 min før du kjevler de ut. En brøddeig trenger alltid å hvile for at den skal være føylig og ikke sprette tilbake som en sprettball.
Du kan også lage en stor deig ved at det blir noen stekepannebrød og et eller flere vanlige brød. Da lar du brødet i brødformen heve seg som du vanligvis gjør eller setter det til heving i kjøleskapet. Sett brødet inn i en varm stekeovn dagen etter. På denne måten vil du ha rykende ferskt brød i flere dager.

Kjevl deigen ut m3d hjelp av hvetemel over og under.

Sett en tørr stekepanne på ganske høy varme. Når stekepannen er varm legger du i deigen.

Når det har blåst seg opp og er godt stekt under ( ta en titt med hjelp av stekespaden din ) så snur du brødet. Jeg pleier å starte med høy styrke og setter varmen litt ned når det har stekt på den ene siden for å være sikker på at det er gjennomstekt.

Fasongen på brødet kommer helt ann på hvor tykk eller tynn deigen din er.

Når brødet er stekt på undersiden snur du brødet med hjelp av en stekespade. De to siden blir helt forskjellige og med sine myke daler er det perfekt å helle noen dråper med en god Jomfruolivenolje og litt salt på toppen.

Bruk akkurat det melet du selv vil men husk at både deigen og de ferdigstekte brødene kan være forskjellige.
Her forleden brukte jeg et økologisk mel fra en kornsort som nesten er utdødd. Brødet hevet seg ikke så mye men det var perfekt sammen med suppen av bønner og klippfisk.

Bønner og klippfisk. Fagioli e baccalà

Kjært barn har mange navn og uten at jeg visste det er dette skikkelig husmannskost fra gamledager mange steder i Norge. Kanskje Klappakak eller Lappetøtta sier deg noe?

❤️

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Calamari ripieni al vapore. Fylte dampede kalamari.

Jeg startet å lage dampkokte kalamari på fastland etter at jeg nesten druknet i båthavnen på selveste julaften.

" Nasello al verde "

«Torsk» hvis du kan kalle den det, de er iallefall slektninger. Med en fløyelsmyk grønn saus uten fløte eller smør, men med……

Rosette, italienske rundstykker

Rosette er de typiske italienske rundstykkene som du får kjøpt hos de fleste bakerene over alt i hele Italia. De var faktisk de første rundstykkene jeg smakte da jeg kom til Italia  første gang for over 40 år siden. Hvis du har tid og lyst kan du lese om min første tur i Roma når…

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen