Brezel finner du også i Italia i området rundt Dolomitene, Alto Adige.
Jeg har smakt Bretzel et par ganger på markeder men har egentlig altid blitt litt skuffet siden jeg synes at de så bedre ut enn det de smakte. Nå kan det godt være at de ikke var nybakte, noe som har stor betydning både i smak og konsistens når det gjelder gjærbakst.
Så om du spør meg om hvorfor jeg egentlig prøvde meg på noe som egentlig ikke fristet så mye og som var ukjent så må jeg innrømme at jeg ble fasinert av fremgangsmåten.
Men jeg må også innrømme at denne prøvebakesmakingen kostet meg dyrt siden kjøkkenmaskinen min gikk dukken da deigen var ferdig eltet. Men vet du hva….det var verdt det……….nesten.
Så om du spør meg om hvorfor jeg egentlig prøvde meg på noe som egentlig ikke fristet så mye og som var ukjent så må jeg innrømme at jeg ble fasinert av fremgangsmåten.
Men jeg må også innrømme at denne prøvebakesmakingen kostet meg dyrt siden kjøkkenmaskinen min gikk dukken da deigen var ferdig eltet. Men vet du hva….det var verdt det……….nesten.
Deig :
- 1 kg hvetemel
- 2,6 dl lunken melk
- 2,6 dl lunkent vann
- 80 g smør
- 1 ss maltekstrakt
- 2 ss tørrgjær
- 2 ss grovsalt f.eks. Havsalt.
Til koking:
- 1 l vann
- 3 ss natron
Topping:
- Grovsalt f.eks. Havsalt.
Fremgangsmåte:
Bland 100 g mel, alt vannet og gjæren i en bolle.
Rør godt, dekk med plast og la det stå varmt i 5 timer.
Tilsett resten av melet, salt, melk, maltekstrakt og smeltet smør.
Elt ca 10 min.
Heves 1,5 timer.
Del deigen i 14 like biter ( bruk gjerne en vekt for at de skal bli omtrent like store ) og rull til lange remser.
Form kringler.
Etterheves 30 min.
Kok opp 1 l vann og natron.
Slipp dem ned i det kokende vannet én av gangen.
Etter ca 5 sek vil de flyte til toppen og da fisker du dem opp og legger de på bakepapir. (Jeg snudde de før jeg tok de opp, sånn at de fikk direkte kontakt med vannet både over og under. )
Legg alle kronglete etterhvert over på stekeplaten som du har dekket til med bakepapir.
Dryss havsalt over og press de litt ned så saltkringlene blir litt flate. ( det gjorde ikke jeg siden jeg ville ha de runde og gode! )
Stek midt i ovnen på 200 g ca 16 min.
De skal bli ganske mørke så ikke ta dem ut for tidlig.
Avkjøles på rist.
De er fantastiske til å fryse ned men husk å la de tine av seg selv på en tallerken eller fat uten å være tildekket, ellers smelter saltet.
Dette er ikke min egen oppskrift men en oppskriften som jeg har fått lov til å dele. De var helt fantastisk og jeg kan love deg at du ikke kommer til å angre om du prøver.
Så nå vet du hva du skal gjøre i morgen tidlig før du går ut, da har du de beste Brezel til ettermiddagen/kvelden.
Eller bak de til helgen når du har litt bedre tid.
❤️