Kjøttfri mandag ? Da håper jeg faktisk at det ble litt igjen av blomkålrisottoen som du lagde på lørdag, da har du middagen klapper og klar på et blunk i dag.
Du slipper til og med å sette over potetene siden det passer bedre med en enkel salat og kanskje en skive godt brød som tilbehør.
Her kan jeg nesten ikke skrive en detaljert oppskrift med vekt og sånn siden det kommer ann på hvor mye risotto det ble igjen.
Det kan til og med være at det ikke ble noe igjen i det hele tatt. Kanskje den smakte så godt at den sklei ned på høykant ? Det var sikkert hyggelig at alle forsynte seg flere ganger og at de til slutt til og med slikket gryten!
Eller som vi sier her i Italia ” fare la scarpetta ” som betyr at man bryter av en brødbit og bruker den som en slags slikkepott i “gryter og kar” eller på tallerknen for å få med seg aaaaaalt.
Er det noen som setter ekstra pris på det de spiser ser tallerknene skinnende ren ut når de har spist ferdig, siden brødbitene har fått med seg alt “rusk og rask”. Da jeg drev restauranten min visste jeg at gjestene hadde satt ekstra stor pris på rettene som jeg lagde når tallerknene kom tilbake på kjøkkenet så ut som om de allerede var vasket !
Det du trenger for å lage disse ” risottoburgene ” eller skal vi heller kalle dem for ” kroketter ” ? Navnet skjemmer ingen derfor synes jeg at du skal kalle dem akkurat som du selv vil kalle dem !
For å lage dem trenger du iallefall ferdiglaget risotto som du la i en bolle og satte inn i kjøleskapet også trenger du :
- Egg
- Kavringstrø
- Revet Parmasanost eller Padano
- Smør
- Jomfuolivenolje
Begynn med å lag “burgere” av den kalde risottoen og som du legger på en fjel. Du behøver ikke å forme dem perfekte med en gang….det gjør du senere. Jeg starter alltid på denne måten siden det er lettere å se om de er omtrent like store for så å forme dem senere.
Pisk egg i en dyp tallerken og bland kavringstrø og revet parmasanost eller padano ( som er rimeligere men ikke for det mindre god !) i en annen dyp tallerken. Det skal være omtrent 1/3 av ost i forhold til kavringstrø.
Form ” burgerene ” til litt tjukke karbonader ved at du trykker dem sammen i hendene dine før du dypper dem i egg for så å vende dem i kavringstrøblandingen. Trykk dem godt i kavringstrøet slik at de blir dekket godt over det hele.
Ta frem en stor stekepanne og hell i ca 5-6 ss med olje og legg ved 1-2 ss smør og sett platen på middelsvarme ( vi bruker nesten alltid mere olje her i Italia enn det du egentlig tror at vi gjør, så ikke vær så gjerrig )
Når smøret har smeltet og det har sluttet å “bruse” men uten at det er blitt brunt legger du i risottokarbonadene.
La de bli gylden på den ene siden før du snur dem med stekespaden.
Stek dem på den andre siden til de er gyldne og legg dem på en tallerken hvor du har lagt et par “trekke” med kjøkkenpapir slik at du får vekk den overflødige oljen før du legger dem på et fat. De skal være litt knasende på overflaten og derfor skal du ikke salte dem siden saltet vil gjøre at de blir myke.
Server dem sammen med en grønn salat eller colslaw siden det er sesong for rotgrønnsaker og epler. Jeg pleier alltid å bruke det som sesongen har å by på så godt jeg kan. Da har grønnsakene og frukten har mye mere smak og næring samtidig som de er rimeligere.
Hvis du ikke vil at de skal være vegetariske kan du stikke en bit med kokt skinke i midten når du har formet de som kjøttkaker. Da trykker du risen rundt skinken før du former dem som karbonader.
Hvis du ikke allerde har laget blomkålrisottoen kan du jo kanskje lage den i kveld og lage risottokarbonadene i morgen. Det er alltid smartest å planlegge litt på forhånd hva man skal lage til middag på denne måten slipper man alle disse halvferdige eller ferdige produktene som nan har lett for å gjøre når tiden er knapp og man ikke aner hva man skal ha til middag mens magen allerde romler. Hvis du ikke fikk med deg blomkålrisottoen kan du ta en titt på den her :
Carolines blomkålrisotto. Il Risotto di cavolfiore della Caroline
❤