Følg meg!

Baccalà con pomodori confit e patate

Klippfisk og poteter med et hint fra Italia

Baccalà con pomodori confit e patate

Klippfiskgryte med confittomater og poteter. En enkel og grei rett, pirrende i smak av peperoncino og med sitronen som frisker opp hverdagen. Det går unna å lage denne retten, men det går enda fortere……

Å spise den. Som det jo vanligvis gjør, men prøv å nyt den i ro mens du kjenner på alle smakene som eksploderer etterhvert som du spiser.

image

Handleliste for 2 personer.

 • 500 gr. utvannet klippfisk
 • 1 løk eller 5 sharlottenløk
 • 1 hvitløkbåt
 • 1 tomat
 • 1 ss hakkete confittomater
 • 3-4 ss ekstra jomfruolivenolje
 • en liten kvast bladpersille
 • en liten bit peperoncino
 • saften fra en halv sitron
 • 8 små poteter eller 3 store   N.B. Du må ikke bruke melne poteter.

Ta en litt vid gryte hvor du får plass til alt i bunnen, slik at det slipper å bli toetasjesrett, da har det lett for å bli litt lapskaus til slutt. Har du ikke det så ta en stor stekepanne. Og har du ikke et stort nok lokk kan du bruke sølvpapir.

Skrell potetene, hvis de er store deler du dem i ganske store biter. Skjør hvitløken i to og ta ut “spiren” som er i midten. Rens løkene og del dem i to, eller hvis du har en stor deler du den i båter. Hell olivenoljen i gryten og på svak/middels varme “mykner” du opp løken, peperoncinoen og hvitløken i 5 min. Tilsett potetene la de surre med i 2 min.Hell over to kopper med vann, sett lokket på og la det småputre til potetene er myke.

Du må for all del ikke salte dette, det vil klippfisken ta seg av etterpå!

Nå skal nesten all væsken ha fordampet, hvis det er for mye væske tar du av lokket de siste 5 min. Ta ut hvitløkbåten. Nå legger du klippfisken som du har skåret i passe store stykker, mellom potetene. Jeg lot skinnet på klippfisken være med for smakens skyld, sammtidig som den med sin naturlige stivelse vil “binde” sausen.

Jeg håper at du ser på bildet hvor lite væske det er, ikke vær redd for at det skal bli brent for klippfisken vil gi ifra seg væske.

Nå “strør” du over en tomat som du har skåret i små biter etter at du har tatt bort skinnet og “innmaten” med alle “frøene”. Confittomatene og hakket bladpersille skal også med.

Sett lokket på, og la det småputre til klippfisken er mør, for meg holdt det med 15 min. Ikke rør i det, du kan “riste” litt frem og tilbake på gryten hvis du absolutt må gjøre noe! Ta den av platen og la den hvile litt før du presser saften av en halv sitron over det hele.

Jeg brukte utvannet frossen klippfisk av skrei til denne retten. Husk alltid å smake en liten “flis” før du lager noe med klippfisk, skulle den være for salt må du nesten legge den i en bolle med kaldt vann fra springen. Sett bollen i kjøleskapet over natten. Jeg pleier å dele den opp i porsjonstykker først, da er jeg sikker på at saltet også kommer vekk i midtpartiet.

Hvis du foretrekker at fisken skal koke mindre lager du først potetene ved at du tilsetter litt vann, når potetene er ferdige hviler du klippfisken på toppen og lar det putre under lokk i 5 min. Det kan godt hende at det da er for mye væske i gryten. Daløfter du klippfisken forsiktig over på en tallerken som du dekker til for at den skal holde seg varm mens du koker inn på høy til middelsvarme den overflødige væsken. For all del ikke kok det helt inn siden det er denne væsken som er selve sausen. Skulle du ha lyst på litt ekstra saus kan du mose en av potetene i væsken uten å koke den noe særlig inn. Da har du en fløyelsmyk saus uten noen som helst hokuspokus sausepose.

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Il pranzo della domenica. Den italienske Søndagslunsjen

Det er her du får følelsen av å få Italia “under huden”eller rettere sagt i magen!

Un angolo della Norvegia. Et hjørne av Norge

Porcamiseria…..mi ero quasi dimenticata di come è bella la Norvegia per non parlare delle….. Herligheten…….jeg hadde nesten glemt hvor vakkert det er i Norge, for ikke å snakke om…….. bellissime persone che ho conosciuto questa volta. È una zona della Norvegia che non conoscevo bene e devo ammettere che sono rimasta davvero stupita  De herlige…

Carolines sjette hjørnet av Norge. Il sesto angolo della Norvegia di Caroline

Herligheten, er jeg bare kommer til det sjette hjørner ? Nå få jeg jaggu meg sette opp farten ellers finner du det siste kapitellet pent pakket i julepapir under juletreet ! Porcamiseria …..siamo solamente allo sesto capitolo ? Devo darci una botta se no finisce che trovi l’ultimo capitolo impacchettato sotto l’albero di Natale.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

0 thoughts on “Baccalà con pomodori confit e patate”

 1. Pingback: Crudo di baccalà Klippfisktartar | Carolines Gourmet «

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top