«Artiskokker med kjøttkaker» Carciofi con polpette di carne

På denne tiden av året er disse herlige grønnsakene litt rimeligere. Derfor står det gjerne en artiskokkbukett på kjøkkenbordet mitt til glede for Maurizio som elsker disse grønnsakene.

Jeg elsker dem litt mindre siden man blir misfarget på hendene når man renser dem….ja det ser faktisk ut som om man har et forferdelig usunt liv med alle fingrene som ser ut som om man har røkt i 60 år ( jeg er ikke mere enn 56…..rene jenteunga spør du meg eller en kvinne i sin værste overgangsalder hvis du spør Maurizio. Og en hysterisk masekopp hvis du spør Thomas ……vel dette er meg i et nøtteskall….eller skal jeg si i et hasselnøttskall siden Piemonte er kjent for en av verdens beste hasselnøtter !

Vel nå var det ikke akkurat hasselnøtter jeg skulle snakke om….det var som sagt artiskokker denne gangen.

Artiskokker og kjøttkaker må vel smake tenkte jeg…..men siden tiden var knapp lagde jeg en i et panne. Og at resultatet er mere helsevennlig er vel ikke akkurat å kaste bort heller. I stedenfor å steke kjøttkakene som nesten alle gjør både i Norge og her i Italia dampet jeg mine ! Nå har jeg ingen av disse hypermoderne dampkokerne…ikke brukte jeg bambuskurven heller. Jeg brukte rett og slett artiskokkene.

Handleliste for 4 personer :

  • 300 gr. Karbonadedeig
  • 100 gr. Svinekjøttdeig
  • 60 gr. revet Parmasan
  • 60 gr. Kavringstrø ( helst hjemmelaget )
  • 2 egg
  • 2 hvitløkbåter
  • 1 tsk. tørket Miriam eller 2 tsk. frisk
  • 1 mellomstor Løk
  • 5 Artiskokker
  • 1 Sitron

Begynn med å rense artiskokkene…men ta på deg gummihansker eller sånne engangshansker for ikke å få misfarget hender. Ta frem en stor bolle og fyll den med kaldt vann fra springen. Skjær sitronen i to e press saften i vannet,  sleng oppi hele sitronen samtidig  ( etter at du har vasket den godt ) På denne måten holder artiskokkene fargen sin uten at de blir brune….akkurat sånn som epler gjør. Legg artiskokkene i vannet etterhvert som du blir ferdig med å rense dem. Hvis du vil ha et oppfriskningskurs eller hvis du ikke aner hvordan man renser artiskokkene kan du ta en titt her.

«Pulire carciofi» Rensing av artiskokker

Mens de ferdigrensete artiskokkene ligger i «bløt» begynner du med kjøttdeigen.
Legg alle ingredientene i en bolle….karbonadedeig, malt svinekjøtt, revet parmasan, salt, hakket bladpersille, meriam, kavringstrø og egg. Bland alt godt sammen.

Legg løken som du har skåret smått i en stekepanne sammen med olivenolje. Over svak varme lar du løken bli myk uten at den får farge….Ca. 5 min

Skjær artiskokkene i tynne skiver før du legger dem også i stekepannen ( jeg brukte en wokpanne )

Tilsett litt salt og la de surre med løken et par minutter før du tilsetter en kopp med vann fra springen. Sett lokk på pannen og la de stå og småkoke i Ca 10-15 minutter til artiskokkene er myke. Nåååååå skal vi gjøre noe som jeg er nesten sikker på at du aldri har gjort……jeg hadde faktisk aldri gjort det selv heller ! Du skal nemmelig ikke steke kjøttkakene de skal dampes…..men ikke i en dampmaskin asså……jeg bare legger dem på toppen av artiskokkene før jeg setter på lokket igjen. Og før jeg tilsetter en liten dasj med vann på bunnen av pannen. Vi vil jo ikke at det skal bli røkte artiskokkjøttboller ut av dette.

Men først må vi lage kjøttkakene. Istedenfor å lage en og en kjøttkake av farsen deler jeg først farsen i passelige klumper som jeg legger på en fjel som jeg har fuktet med litt vann (for at det ikke skal henge igjen kjøttkaker på fjelen! )

Nå fukter du hendene raskt under springen og ruller kjøttkakene mellom hendene dine og legger dem direkte oppå artiskokkene.

Sett lokk på pannen og la de godgjøre seg på svak varme. Etter 5-6 minutter snur du dem varsomt med hjelp av to spiseskjeer, Sammtidig kontrollerer du at det fortsatt er litt væske i bunnen av pannen. Hvis det ser tørt ut tilsetter du bare litt mere vann. Sett lokket på igjen og fortsett med å dampe dem i 9-10 minutter.

Disse kjøttkakene kan virke litt vinterbleike siden de ikke har vært å brunt seg direkte i stekepannen ….men duuuu hvor gode de er. Samtidig er de også sunnere siden du slipper stekefettet av smør og olje. For å få litt farge på retten strødde jeg litt tørket tomatpulver på toppen…..men de er like gode uten.

Hvis du skulle være så uheldig å ha tilsatt alt for mye væske i artiskokkene kan du bare koke det inn etter at du har tatt ut kjøttkakene. Denne retten kan du også forbrede på forhånd.

Du kan også bruke andre grønnsaker istedenfor artiskokker, men pass på at de ikke blir for myke og vasene og at de blir liggende som et «flatt fat» hvor kjøttkakene kan hvile seg i sitt «tyrkiske bad»

Kanskje nettopp dette blir den nye måten å forbrede mors kjøttkaker på…..men det er vel ingen nordmann som ikke vil føle seg snutt hvis det ikke er en saus her ? Simsalabim…..så lager vi den sausen da, vi tar halvparten av artiskokkene og moser dem opp med en stavmikser, tilsett et par spiseskjeer med cremefresh eller fløte hvis du vil ha den mere kremete eller litt soyasaus hvis du vil ha den litt mørkere.

Artiskokker er nesten som roser…..vakre med sine torner.

Carciofi sono quasi come le rose……..con le spine ( Kartjåfi sånå kvasi kåme le råse…..kån le spine)

❤️

 

Skriv en kommentar

%d bloggere liker dette: