Artiskokker med kjøttkaker. Carciofi con polpette di carne

På denne tiden av året er disse herlige grønnsakene noe rimeligere. Derfor står det gjerne en artiskokkbukett på kjøkkenbordet til glede for…

Artiskokker med kjøttkaker. Carciofi con polpette di carne

På denne tiden av året er disse herlige grønnsakene noe rimeligere. Derfor står det gjerne en artiskokkbukett på kjøkkenbordet til glede for Maurizio som elsker disse grønnsakene.

Jeg elsker de litt mindre siden de stikker sammtidig som man blir misfarget på hendene når man renser dem….ja det ser faktisk ut som om man har røkt 50 sigaretter hver dag i 60 år ( jeg er ikke mere enn 58 ..rene jenteunga spør du meg, en kvinne i sin værste ferdigmedovergangsalder hvis du spør Maurizio og en hysterisk masekopp hvis du spør Thomas ……vel dette er meg i et nøtteskall….eller skal jeg si i et hasselnøttskall siden Piemonte er kjent for en av verdens beste hasselnøtter?)

Vel nå var det ikke akkurat hasselnøtter jeg skulle snakke om….det var som sagt artiskokker denne gangen.

Artiskokker og kjøttkaker må vel smake tenkte jeg…..men siden tiden var knapp lagde jeg en i et panne. Og at resultatet er mere helsevennlig er vel ikke akkurat å kaste bort heller. I stedenfor å steke kjøttkakene som nesten alle gjør både i Norge og her i Italia dampet jeg mine ! Nå har jeg ingen av disse hypermoderne dampkokerne…ikke brukte jeg bambuskurven heller. Jeg brukte rett og slett artiskokkene.

Handleliste for 4 personer :

  • 300 gr. Karbonadedeig
  • 100 gr. Svinekjøttdeig
  • 60 gr. revet Parmasan
  • 60 gr. Kavringstrø ( helst hjemmelaget )
  • 2 egg
  • 2 hvitløkbåter
  • 1 tsk. tørket Miriam eller 2 tsk. frisk
  • 1 mellomstor Løk
  • 5 Artiskokker
  • 1 Sitron

Begynn med å rense artiskokkene…men…. ta på deg gummihansker eller sånne engangshansker for ikke å få misfarget hender. Ta frem en stor bolle og fyll den med kaldt vann fra springen. Skjær sitronen i to og tilsett saften i vannet,  sleng oppi hele sitronen samtidig  ( etter at du har vasket den godt ) På denne måten holder artiskokkene fargen sin uten at de blir brune….akkurat sånn som epler ! Legg artiskokkene i vannet etterhvert som du blir ferdig med å rense dem. Hvis du vil ha et oppfriskningskurs eller hvis du ikke aner hvordan man renser artiskokkene kan du ta en titt her.

Pulire carciofi – Rensing av artiskokker

Mens de ferdigrensete artiskokkene ligger i “bløt” begynner du med kjøttdeigen.
Legg alle ingredientene i en bolle….karbonadedeig, malt svinekjøtt, revet parmasan, salt, hakket bladpersille, meriam, kavringstrø og egg. Bland alt godt sammen.

Legg løken som du har skåret smått i en stekepanne sammen med olivenolje. Over svak varme lar du løken bli myk uten at den får farge….Ca. 5 min

Skjær artiskokkene i tynne skiver før du legger dem i stekepannen hvor løken ligger ( jeg brukte en wokpanne )

Tilsett litt salt og la det surre med løken et par minutter før du tilsetter en kopp med vann fra springen. Sett lokk på pannen og la de stå og småkoke i Ca 10-15 minutter til artiskokkene er myke. Nåååååå skal vi gjøre noe som jeg er nesten sikker på at du aldri har gjort……jeg hadde faktisk aldri gjort det selv heller ! Du skal nemmelig ikke steke kjøttkakene, de skal dampes…..men ikke i en dampmaskin asså ! Jeg bare legger dem på toppen av artiskokkene før jeg legger på lokket igjen. Og før jeg tilsetter en liten dasj med vann på bunnen av pannen. Vi vil jo ikke at det skal bli røkte artiskokkjøttboller ut av dette.

Men først må vi lage kjøttkakene. Istedenfor å lage en og en kjøttkake av farsen deler jeg først farsen i passelige klumper som jeg legger på en fjel som jeg har fuktet med litt vann (for at kjøttkakene ikke skal henge igjen på fjelen! )

Nå fukter du hendene raskt under springen og ruller kjøttkakene mellom hendene dine og legger dem direkte oppå artiskokkene.

Sett lokk på pannen og la de godgjøre seg på svak varme. Etter 5-6 minutter snur du dem varsomt med hjelp av to spiseskjeer, Sammtidig kontrollerer du at det fortsatt er litt væske i bunnen av pannen. Hvis det ser tørt ut tilsetter du bare litt mere vann. Sett lokket på igjen og fortsett med å dampe dem i 9-10 minutter.

Disse kjøttkakene kan virke litt vinterbleike siden de ikke har brunt seg direkte i stekepannen ….men duuuu hvor gode de er. Samtidig er de også sunnere siden du slipper stekefettet av smør og olje. For å få litt farge på retten strødde jeg litt tørket tomatpulver på toppen…..men de er like gode uten.

Hvis du skulle være så uheldig å ha tilsatt alt for mye væske i artiskokkene kan du bare koke det inn etter at du har tatt ut kjøttkakene. Denne retten kan du også forbrede på forhånd.

Du kan også bruke andre grønnsaker istedenfor artiskokker, men pass på at de ikke blir for myke og vasene. Grønnsakene må også bli liggende som et “flatt fat” med noen “pustehull” her og der. På denne måten blir kjøttkakene dampet mens de hviler seg i sitt “tyrkiske bad”

Kanskje nettopp dette blir den nye måten å forbrede mors kjøttkaker på…..men det er sikkert noen som vil føle seg snutt hvis det ikke er saus til kjøttkakene ! Simsalabim…..så lager vi den sausen da, vi tar halvparten av artiskokkene og moser dem opp med en stavmikser, tilsett et par spiseskjeer med cremefresh eller fløte hvis du vil ha den mere kremete eller litt soyasaus hvis du vil ha den litt mørkere.

Artiskokker er nesten som roser…..vakre med sine torner.

Carciofi sono quasi come le rose……..con le spine ( Kartjåfi sånå kvasi kåme le råse…..kån le spine)

❤️

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Rissalat, Insalata di riso.

En italiensk klassiker på menyen til helgen?

En rett…..tre retter. "Un piatto…..tre piatti"

En rett som kan bli forvandlet til tre forskjellige retter. Det hele begynner med en delikat risotto med …….

Hummus og middag med venner

Inviter venner og familie til middag på Skype eller Zoom mens du sitter i karantene.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Scroll to Top