Grytestek av kanin….hvis du ikke får tak i det kan du bruke kalv, okse eller…..
Det du helst vil spise. Jeg er så heldig at slakteren min benet ut kaninen, fylte den med kokt skinke før han “tauet den inn” Dette er min egen “hemmelig oppskrift” som passer til nesten alle steker.
Jeg lot den stå og småputre i en gryte på komfyren mens jeg bakte ferdig mine Appelsin&SjokoladeKjeks.
Handleliste til en stek på 1,2 kg :
- 1 stek av kanin, kalv eller okse på ca 1,2 kg
- 100 gr. Kokt skinke
- 1 Gulrot
- 1 “kvist” Stangselleri
- 2 gr. Tørket Steinsopp
- Pinjekjerner
- 1/2 boks hakkete flådde tomater ( Mutti)
- 1/2 dl ekstrajomfruolivenolje + 2 ss
- 30 gr. Smør + en ekstra liten klatt
- 2 Hvitløkbåter
- 2 – 3 kvister frisk Rosmarin
- 6 – 7 blader frisk Salvia
- 1/2 glass tørr Hvitvin
- Salt
- Pepper eller litt Chili
Jeg tar alltid ut steken min fra kjøleskapet en timestid før jeg skal begynne å steke den. Setter min store favorittgryte med lave kanter på middelsvarme sammen med 1/4 dl ekstrajomfruolivenolje og en klatt smør. Salter steken og maserer det godt inn i kjøttet. Siden en utbrente kanin blir flat la jeg den kokte skinken flatt på midten og rullet kaninen rundt for å forme den til en stek. Tilslutt surret jeg den inn…..hmmm…rettere sagt, det var slakteren min som hadde gjort alt dette, jeg er som sagt litt bortskjemt her i Italia når det gjelder mine faste slakteren.
Legg den tørkete soppen i en kopp med lunkent vann.
Hakk gulroten, stangsellerien så fint du kan.
Når oljen og smøret begynner å “bruse” og blir gyllent legger jeg i steken. Jeg flytter gryten min litt på siden av platen slik at steken får direkte varme mens “il sofritto’en” (gulrot, løk og stangselleri) får kose seg litt på siden for ikke å bli brent.
Steken skal få en gyllen jevn “skorpe” rundt hele seg. På denne måten siver ikke kjøttkraften ut og sluttresultatet blir saftigere. Mens du snur steken rører du lett i grønnsakene sammtidig. Når steken er gylden tar du den ut og legger den på en tallerken mens du blir ferdig med “sofritto’en”
Hakk rosmarin, salvia og den oppbløtte steinsoppen ( som du har klemt ut vannet hvor den har ligget i bløt )
Tilsett denne blandingen i gryten sammen de pressete hvitløkbåtene og chili hvis du bruker det i stedenfor pepper. Tilsett resten av olivenoljen og smøret og la det surre godt i gryten, alle luktesansene dine vil nå stå på høygir.
Hell i de hakkete tomatene.
La det surre godt ca 5 min på middels varme.
Legg en liten ekstra klatt smør sammen med 2 ss ekstrajomfruolivenolje i en annen gryte, når det begynner å “bruse” legger du steken i gryten og heller over hvitvinen.
La det koke litt inn før du tilsetter “sofritto’en” .
Kok ut gryten hvor både steken og sofrittoen var, med litt vann, for å være på den sikre siden at du får med deg alle de “hellige” smakene.
Tilsett litt av vannet hvor soppen har ligget i bløt, men pass på å ikke få med sanden som legger seg på bunnen av koppen….. som det gjør på en god flaske vin, og det er det jo ingen som vil ha i glasset sitt så hvorfor i allverden skal vi ha det i steken vår ?
Nå skal steken ligge halvveis under kraften, det er derfor jeg la den over i en mindre gryte ellers hadde jeg vært nødt til å tilsette flere liter med vann. Gryten må ikke være alt for liten, du må ha plass til å kunne snu den.
Sett gryten på den minste platen, på det svakeste…det skal bare småputre. Sett lokket på, men la det være en liten sprekk for at den kan puste og du kan kjenne alle duftene…noe som også naboene kommer til å gjøre…..ja til og med hele trappeoppgangen! Kontrollerer at det småputrer, hvis det koker må du sette ned varmen og hvis det står helt stille skrur du varmen opp litt. Snu steken etter en times tid, og la den småputre videre en time til. Kanin skal helst koke i såpass lenge hvis den har vokst opp i bakgården. “industrikaninene” trenger mindre steketid….men så er det mindre smak i dem også, siden de lever et utrolig trist liv !
Spis mindre og sjeldnere kylling, kanin, gris, okse etc……når du så skal spise det, prøv få tak i skikkelige produkter…slik at det smaker…og at det blir en fest. Det koster litt mere, men det er verdt det. Vi er blitt alt for bortskjemte siden vi får tak i alt alltid og vi vil helst ikke betale for mye for det heller. Men å drive oppdrett på en seriøs måte hvor dyrene har det godt og at de blir fóret med ordentlig fór koster endel….og da er det klart at du må betale for det. I gamle dager var det ingen som spiste kjøtt 7 dager i uken….det var hverken tilgang til så mye kjøtt eller penger til å kjøpe det. Er det egentlig noe rart at det plutselig blir alarm, at det er helsefarlig med kjøtt, kylling, fisk etc. Hvert år er det noen produkter som blir satt i søkelys, men det er kanskje fordi det blir produsert for mye….fordi etterspørselen er høy….og med det, snakk om høy inntekt. Og når det blir snakk om penger er det mange som bare hiver seg på karusellen uten å ville se eller skjønne konsekvensene. Så jeg velger heller å spise mere varierende, følger årstidene med tilbudet av frukt og grønnsaker som de forskjellige periodene tilbyr, spise mindre kjøtt og fisk…men når jeg først gjør det, bruker jeg litt mere penger for å spise noe som virkelig smaker….og det blir faktisk som en fest i hverdagen. Men nok om “preiken” min…….du må gjøre som du selv vil. Og vi har nå kommet til sausen, etter at steken har fått kost seg i 2 timer.
Ta steken ut og legg den på en fjel. Kok skyen litt inn hvis den er veldig “vannete” ikke smak den til salt ennå. Når du synes at det er akkurat passe nok saus til steken men at den fremdeles er for rennende tar du en dyp tallerken med et par spiseskjeer hvetemel og litt vann som du rører ut med en visp.
Pass på at røren er jevn uten klomper, tilsett litt mere vann eller mel til den blir jevn mens du rører. “Dypp” vispen i melblandingen og visp ut det som sitter fast på vispen i sausen…på denne måten har du full kontroll på at ikke sausen blir for tjukk. La sausen koke mens du holder på med dette. Jeg dyppet min visp tre ganger før jeg ble fornøyd med tykkelsen på sausen min.
Nå kan du smake til om du trenger å tilsette mere salt. Nå kan du skjære opp steken i skiver etter at du har latt den få hvile en halvtimes tid. og servere den med ovnstekte poteter til en “fest middag”
Eller du kan gjøre som jeg gjorde, jeg la steken i en plastpose og sausen i en plastboks og satte det inn i kjøleskapet til dagen etter. Jeg legger alltid sausen og steken for seg for at det ikke skal bli for “grisete” når jeg skjærer opp steken og slipper å la noe av sausen gå til spill. Steken skjærer jeg opp i ganske tykke skiver.
Jeg legger skivene i en ildfastform, dekker til med bakepapir eller sølvpapir. Og setter formen inn i en varm stekeovn på 150 C med over og undervarme men uten varmluft for å varme opp steken.
På denne måten blir alt lett som en lek når du servere steken. Jeg serverte som sagt ovnstekte poteter til, så ovnen min var allerde varm….jeg satte steken inn de siste fem minuttene før jeg tok ut potetene. Slo stekeovnen av mens jeg la potetene på tallerknene og varmet opp sausen. Da var det bare å legge de varme skivene på tallerknen med den “hellige” sausen og nyyyyyte middagen i fulle drag.
Buon appetito ❤️
Hvis it du har lyst å bake mine Appelsin&SjokoladeKjeks som jeg gjorde mens janingrytesteken min stod å putret på komfyren finner du oppskriften her :