Følg meg!

Appelsin og sjokoladesnurrer

Kanelbollenes værste rival er kanskje appelsin og sjokoladeboller?

Appelsin og sjokoladesnurrer

Kanelboller er en fantastisk god klassiker uten rivaler…eller rettere sagt den VAR uten rivaler…helt til nå!
Jeg vet ikke om jeg har fortalt deg det før, personlig roper jeg ikke akkurat HURRA for kanel.
Faktisk tror jeg at jeg er en av de få som ikke liker kanel men jeg elsker å bake kanelboller. Derfor endte det med at jeg fylte svingene med sjokolade og appelsiner. Naboene mine smilte glade og fornøyde mens de gomlet i vei på prøvesmakingen, selv de som elsker kanel.

Jeg brukte kjøkkenmaskinen min som jeg vant for tre år siden for å bake disse bollene selv om jeg egentlig er litt imot at man måååååå ha kjøkkenmaskin for å bake.

(Jepp, du leste riktig, jeg har nemmelig vunnet en kjøkkenmaskin. Den vant jeg for tre år siden i trekningen fra oppskriftene mine som ble publisert i boken LavFodMap.

Hvis du lurer på om hvordan den kom seg til Italia så må jeg innrømme at der hadde jeg skikkelig flaks siden Eva, som jeg ikke kjente fra før sendte meg en melding noen dager før hun skulle komme som lød slik

-Er det noe jeg skal ta med til deg fra Norge? Hun angret sikkert både på det som hun hadde spurt om og at hun i det hele tatt hadde satt seg i kontakt med meg for å komme på besøk i Torino da jeg svarte
– En kjøkkenmaskin.
Jeg flirer fremdeles når jeg tenker på den svære blytunge kofferten som hun kom drassende med. At hun faktisk tok seg bryet ved å ta med en diger kjøkkenmaskin i amerikakofferten sin er jo helt utrolig, like utrolig er det at hun turte å bo hjemme hos oss. Hun ble faktisk min reddende engel siden jeg ikke ante hvordan jeg skulle få den ned hit til Italia.
Det var en stor glede å bli kjent med henne og vise henne rundt i Torino for å oppleve denne fantastiske byen. Så vær forsiktig  med å spørre meg om det er noe som du skal ta med fra Norge hvis du kommer på disse kantene!

Som sagt er jeg litt i mot kjøkkenmaskiner selv om jeg er veldig glad for at jeg nå har en. De lagde jo utrolig god bakst før i tiden også uten disse svære tunge durende monstrene som tar halve plassen på kjøkkenbenken. Jeg har ikke prøvd å lage deigen for hånd men det kommer jeg til å gjøre….før eller senere. Kanskje litt senere. Men nok om meg og mitt, over til oppskriften av appelsin og sjokoladesnurrer

De skal stekes på nest nederste rille i varm stekeovn på 180 grader med over og undervarme, uten varmluft i ca 12 minutter

Fyll:
 • 125 g mykt smør
 • 80 g kandisert appelsinskall
 • saften fra 1- 1/2 appelsin
 • Ca 4 -5 ss brunt sukker
 • Skall fra en ubehandlet appelsin
 • 30 g kokesjokolade
Pynt :
 • 75 g kokesjokolade
Bolledeig :
 • 150 g smeltet smør
 • 1/2 l melk
 • 1 egg
 • 50 g fersk gjær
 • 150 g sukker
 • 1 kg siktet hvetemel

Smelt smøret og tilsett melken.

Sikt melet i bakebollen din og tilsett væske, egget, sukker og smuldret gjær ( bruker du ikke saltet smør så tilsetter du 1/2 ts salt )

La kjøkkenmaskinen stå å dure i 10 min på middels hastighet. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve en times tid. Det er viktig at det ikke er trekk der du setter deigen til heving. Du trenger ikke å heve den over varm damp eller nær varme, den må bare stå et sted hvor det ikke er trekk.

Strø litt mel på bordet eller på kjøkkenbenken der du baker og hvelv deigen ut med hjelp av en slikkepott. Jeg knadde ikke deigen men kjevlet den med en gang.

 

Bland mykt smør med appelsinsaft og appelsinskall.

Det var litt vrient å blande det, derfor varmet jeg det litt i en gryte. Smøret skal ikke smeltes bare gjøres mere velvillig for å blande seg med appelsinsaften.
Jeg brukte til slutt en pisk ( uff, det var jo vips jeg mente ) for å blande det sammen før jeg tilsatte sukkeret. Hvis det er for flytende nå må du nesten sette kremen i kjøleskapet sånn at den «stivner» litt. Hakk fint kandiserte appelsinskall hvis jeg ikke tar feil så finner du det i hyllene i de fleste butikkene ved siden av pakkene med sukat.

Tilsett appelsinskallet i smørkremen og legg dotter av kremen her og der utover på deigen.

Med smørekniven eller stekespade smører du kremen jevnt utover deigen. Riv sjokoladen fint over det hele før du begynner å rulle deigen.

Skjær bollene dine akkurat så høye eller lave som du selv vil. Sett de på stekebrettet, legg et kjøkkenhånkle over og la de stå der for å heve i ca 30 min.

Når de er ferdighevet og stekeovnen din varm, pensler du bollene med en eggeplomme blandet sammen med en skvett melk.

Når de er ferdigstekte og har fått avkjølt seg svirrer du den smeltete sjokoladen på toppen og lar den stivne før du servere de…..hvis du klarer å vente så lenge da!

Hvis du har sittet å rynket på nesen av det kandiserte appelsinskallet så skjønner jeg deg veldig godt siden jeg haaater sukater.
Jeg var den som alltid satt å pirket ut sukatene i rosinbollene. Men du må ikke forveksle sukater med kandisert appelsinskall siden det er to helt forskjellige ting. Hvis jeg ikke tar feil så får du kjøpt kandisert appelsinskall som allerede er hakket opp i mange av de norske butikkene.
Hvis du fremdeles ikke stoler helt på meg når det gjelder sukater og kandisert appelsinskall så kan du jo bare enkelt og greit sløyfe de, bollene blir sikkert kjempegode uten

 

Bildegalleri

Klikk og nyt!

Fått med deg disse?

Toast

Et av de første smørbrødene jeg spiste da jeg kom til Italia for 30 år siden var Toast. Men jeg har aldri smakt så gode som disse i Torino.

Brenneslesuppe med ris, Minestra di ortica

En tur ut i vårsolen med snippsekka di…vips så har du vårens grøde til middagen.

Salmone affumicato. Røkelaks

Nye retter etter restene fra gårsdagens røkelaks.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

Caroline jobber

Jeg er Caroline

Jeg som eier og driver denne bloggen har jobbet som kokk på egen restaurant i Lavagna nord i Italia i mange år. Nå er jeg frilanskokk, matskribent og turarrangør. Jeg kan også komme til deg hvis du vil ha en spesiell matopplevelse, kanskje sammen med en gjeng venner.

2 hendelser på “Appelsin og sjokoladesnurrer”

 1. Hei Caroline!
  Har nettopp bakt dine appelsin og sjokoladeboller. Skal snart be husbonden inn til lunch og håper han allerede ute i gangen vil gi uttrykk for duften av hjemmebakt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke kommentarskjemaet, godtar du mine personvernregler.

Rull til toppen